söndag, februari 11

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1119) 07-02-11 till....

(Med mottot: Hellre tända ljus än att bara förbanna mörkret)

....till 88-årige Nelson Mandela, som i ett budskap till en internationell samling av prominenta personer i Indien för ett par veckor sedan prisade Gandhis ickevåldsmetoder för att göra Indien fritt från 300 år av brittisk ockupation. Mandela menar, att Gandhis filosofi bidrog till den fredliga omvandlingen av Sydafrika från förtryckande apartheid till demokrati. Det var som advokat i Sydafrika för hundra år sedan, som Gandhi startade sin ickevåldsrörelse Satyagraha och Mandela framhöll:

”I en värld präglad av våld och konflikt är Gandhis budskap om fred och ickevåld nyckeln till mänsklig överlevnad under 2000-talet. Han trodde med rätta på effektiviteten av att satsa sina krafter på satyagraha mot förtryckets brutala metoder och faktiskt förvandla förtryckaren till den rätta och moraliska vägen”

....till den amerikanske historieprofessorn Howard Zinn, som nu uppmanar studenterna att strejka på torsdag (15/2). Det var den 15 februari 2003 som miljoner människor världen över demonstrerade mot det annalkande anfallet på Irak och Zinn menar att ett återupplivande av denna mäktiga opinionsyttring skulle stärka de allt starkare krafterna i USA som nu kräver ett stopp för kriget.


....till den brittiske journalisten John Pilger som fortsätter att varna för nya krig. Den här gången (Aftonbladet 6/2) skriver han om propagandan som bäddar för en attack mot Iran:

”I takt med att den amerikanska katastrofen i Irak fördjupas och det internationella motståndet mot kriget växer, tror ’neokonservativa’ fanatiker som vicepresident Cheney att deras chans att ta kontroll över Irans olja kommer att gå dem ur händerna om de inte agerar senast under våren. För att övertyga allmänheten finns effektfulla myter att ta till. Tillsammans med Israel och Washingtons sionistiska och kristet fundamentalistiska lobbyorganisationer säger Bushiterna att deras ’strategi’ går ut på att avlägsna det nukleära hotet från Iran. I själva verket har Iran inte ett enda kärnvapen och inte heller har det någonsin hotat att bygga ett; CIA bedömer att Iran, förutsatt att den politiska viljan verkligen finns, inte skulle vara förmöget att bygga ett kärnvapen före tidigast 2017. Till skillnad från Israel och Förenta staterna har Iran följt reglerna i ickespridningsavtalet, som det var ett av de första länderna att underteckna (....) ’Hotet’ från Iran är helt och hållet fabricerat, en fabrikation som stöds och underblåses av en välbekant, foglig medial rapportering som hänvisar till Irans ”kärnvapenambitioner”, precis som beskrivningarna av Saddams obefintliga arsenal av massförstörelsevapen förut blev gängse språkbruk.”

Pilger slutar sin artikel med:

”Vem höjer sin röst och protesterar? Privilegierade journalister, forskare och konstnärer, författare och dramatiker, som ibland uttalar sig om ’yttrandefrihet’, är lika tysta som en nedlagd teater i West End. Vad väntar de på? Utropandet av ett nytt tusenårigt rike, eller ett svampformat moln i Mellanöstern, eller bäggedera?”

....till Jan Guillou, som menar att Sverige är i krig. Han syftar på de 250 svenska soldater, som finns i Afghanistan och flera tycks det bli. Han skriver:

”Först skulle Afghanistan befrias från talibanerna för att Usama bin Ladin och hans anhang skulle infångas. När det visade sig omöjligt blev krigsorsaken i stället att de afghanska kvinnorna skulle befrias. När det också visade sig omöjligt har krigsorsaken nu blivit införande av ’marknadsekonomi och social utveckling’ vilket är en mer diffus uppgift än att fånga Usama bin Ladin eller befria kvinnorna.”

Guillou påpekar att Afghanistans ekonomi har bara förändrats i ett viktigt avseende: att landet nu blivit världens största exportör av narkotika.

....till uppropet ”Svenska soldater har inte i Afghanistan att göra”, undertecknat av bland andra Hans Alfredsson, Thage G. Peterson, Eva Moberg, Maj-Britt Theorin och Stefan Lindgren. Uppropet slutar med: ”Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan –öka den civila hjälpen!” Mera om detta i dagens Radio Tuff. Uppropet kan stödjas med insättningar på plusgiro 484 45 84 -5

....till de israeliska journalisterna Gideon Levy och Amira Hass på dagstidningen Ha’aretz. I höstas beskrev Levy hur befolkningen i Gaza hade börjat svälta ihjäl:

”Det finns tusentals sårade, invalidiserade och krigstraumatiserade människor som inte kan ges någon behandling … skuggorna av mänskliga varelser rör sig genom ruinerna … de vet bara att den [israeliska armén] kommer att komma tillbaka och vad detta kommer att innebära för dem: ytterligare inspärrning i de egna hemmen i veckor i sträck, ytterligare död och förstörelse i monstruös omfattning.”

....till Daily Telegraphs Bruno Waterfield, som (2/2) skriver om de försvarare av yttrandefrihet och akademisk frihet som nu varnar för EU-planerna att utvidga kriminaliseringen av ”folkmordsförnekelse”, till exempel beträffande krigen i Afrika och forna Jugoslavien. Till kritikerna hör professor Deborah Lipstadt, som ironiskt undrar om det är domstolar och inte historiker som skall skriva historia. Professorn i Internationell rätt David Chandler menar att sådana lagar försvårar universitetens uppgift att lära ut kritiskt tänkande, medan historieprofessorn Norman Stone kallar dem ”fullkomligt absurda”

....till Tidskrift för Folkets Rättigheter med Erik Göthe som redaktör, som starkt värnar yttrandefrihet och fri forskning. I nr 3-4/2006 publicerar den en av krönikorna i Radio Tuff. Den har rubriken ”Åsiktsförföljelse och hyckleri också i väst” och sändes på 91,4 den 15 oktober i fjol. Finns också på
www.tuffsandin.blogspot.com

....till Tyresöföreningar som fyller jämnt i år, bland andra Teaterföreningen, 20, Jazzklubben, 20, Friskis & Svetiis, 20, och sist men inte minst Tuff som fyller 40 på tisdag (13/2) när det här programmet går i repris.

....till Teaterföreningen och Tuff, som onsdagen den 28 februari kl 19 inbjuder till en träff i Bollmora föreningsgårds Kulturcafé, där veteranerna Sven Lionell och Åke Sandin kåserar –också med verser—om sina resp. föreningar

....till gotlänningen Peter Pettersson som ger de jubilerande föreningarna råg i ryggen med följande råd:

”Nu satsar vi för fullt, sa snickaren och sålde hammaren för att få råd att köpa spik...”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar