måndag, december 4

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1109) 06-12-03 till....

....till de människor som kom på Tuffs styrelsemöte i måndags och de som kom i torsdags till Tuff-mötet med Al Burke om amerikanska och svenska medier. Fin inledning av Al och intensiv diskussion runt det stora bordet i Tuff-lokalen. Och de som kom ihåg Fredsfångars Dag, till exempel tuff-aktivisterna som i går lördag fanns i Tyresö Centrum

....till Svenska Freds’ tidning Pax (nr 6/06) där föreningens vice ordförande Anja Skeppstedt skriver under rubriken ”Folkrörelser mer moderna än någonsin”. Måtte hon ha rätt! Hon underbygger påståendet med uppgifter om att i inget land jobbas det så mycket frivilligt som i Sverige. Över hälften av svenskarna arbetar obetalt minst tre timmar i veckan.

....till några som verkligen jobbar obetalt, till exempel tuff-aktivisterna Erika Husberg och Margareta Svahn, som i veckan städat Tuff-lokalen och Lennart Holmberg som proffsigt fixat belysningen i samma lokal.

....till Uppsala Stadsteater, som sätter upp en pjäs, kallad Checkpoint, som är ”en 60 minuter varm och energisk monolog” (Bernt Jonsson) om en vanlig kille på Västbanken; Fadi, 16 år. Den spelas tis, ons, tors kl 18.00-19.00 och lör kl 15.00-16.00 t o m 16/12. Mer info finns på
www.uppsalastadsteater.nu

...till den klurige persiflagemakaren P-son på Gotland som skriver

”Alla oroas av växthuseffekten, eller om det nu är de nödvändiga förändringarna av den egna livsstilen...”

....till den israeliska tidningen Ha’aretz’ korrespondent Gideon Levy, som –ironiskt?— föreslår att de israeliska bosättningar som utrymdes i Gaza åter borde bebos av israeler för att därmed kunna vara ”mänskliga sköldar” för över en miljon Gazabor, som han beskriver som den mest hjälplösa befolkningen i världen, instängda, hotade av svält och utlämnade till den israeliska arméns ständiga hämndaktioner.

....till Jan Guillou, som i Aftonbladet (26/11) skriver under rubriken ”Nu är det bara bombliberalerna som fortfarande inte fattat”. Han påminner om att ledarsidan i ”Sveriges malligaste morgontidning” –gissa vilken?—för några år sen förde en

”krigskampanj med hänvisning till att sanktionerna mot Irak, som varit i kraft sedan 1990, blott haft ’obetydlig effekt’. Obetydlig effekt? Enligt FN:s beräkningar hade 700000 barn dött till följd av kombinationen av biologisk krigföring (utbombade reningsverk, reservdelsförbud) och ekonomiska sanktioner. Ur bombliberal synvinkel var detta således inte nog. Vi måste gå i krig. Fast den blodtörstige ledarskribenten insåg att längtan efter krig inte var helt okontroversiell, då det fanns ynkryggar som inte höll med:

’De som i falsett kommer att fördöma USA och Storbritannien den dag bomberna faller, något som ännu får anses vara en trolig utveckling, har att förklara hur ett livsfarligt fredshot som Saddam Hussein ska neutraliseras’.

Betänk nu att detta skrevs långt före den 11 september 2001. Kriget mot terrorn var ännu inte påtänkt. Men efter terrorattacken mot World Trade Center och Pentagon blev det ju först krig mot Afghanistan. Skälet uppgavs vara att det gällde att infånga Usama bin Ladin. När det inte gick ändrades skälet till att vara snarare feministiskt än polisiärt, att kriga för de afghanska kvinnornas rätt att klä sig europeiskt”.

...till den amerikanske journalisten och historikern Mark Kurlansky, som försöker använda pennan mot svärdet och vars ickevåldsåsikter den brittiska tidningen The Independent (24/11) berättar om. Han menar att européer är mycket mera antikrigiska än amerikaner, som inte på länge har haft krigets elände inpå knutarna. Han påpekar, att kristendomen nog är den mest ickevåldsliga religionen men tillägger att det är den religion som anhängarna minst följer. Kurlanskys föräldrar var judar och talet om att USA utkämpade andra världskriget för att förhindra Holocaust avfärdar han med: ”Andra världskriget handlade inte om Holocaust. USA gjorde ingenting åt det”

....till Tuffs diskussionscafé Filosofika som samtalar om ”Folkmord och förnekelse” i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. Tid: Måndag den 4 dec. kl 19

....till Diana och Delby Arróspide, som i dag sköter radiotekniken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar