söndag, december 17

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1111) 06-12-17 till....

....till senaste programmet av ”Uppdrag granskning” i SvT, som handlade om Hamas och konflikten Israel-Palestina och där Lars Borgnäs var den ledande reportern. Han har tidigare gjort avslöjande program om den svenska ubåtsnojan och avslöjade också att Estonia regelbundet fraktade militär materiel. Förhoppningsvis hör vi Borgnäs så småningom i Radio Tuff och på Succékanalen 91,4. (I förra veckans krönika i Radio Tuff riktades dock kritik mot förförra veckans Uppdrag granskning. Se
www.tuffsandin.blogspot.com )

....till den bortgångne före detta utrikesministern Sten Andersson som i Uppdrag granskning sa så här på tal om bojkotten av Hamasregeringen: ”Ja, det är helt orimligt. Jag har ju erfarenhet av det här. Som utrikesminister drev jag linjen att vi borde resonera med PLO och Arafat, men då var PLO terroriststämplat precis som Hamas är i dag. Och jag fick ju en jävla kritik i riksdagen, också från en del partivänner. Man skulle inte prata med dom här. Men jag hävdade precis som Olof Palme att resonemang och dialog är bättre än konflikt och krig. Och tror man på det man står för, då bör man kunna få dom andra att förstå vad det gäller. Och det lyckades, för den här ’terroristen’ Arafat fick ju så småningom Nobels fredspris”

....till de kloka människor som utnyttjar Tuffs mangogram, till exempel till julklappar. I veckan köpte en Tyresöbo fyra av mangogrammen med rubriken ”I STÄLLET FÖR BLOMMOR” à 200 kr för att användas som julklappar. För hans 800 kr blir det uppåt 200 mangoträd planterade bland Dharampurs små fattiga byar i Indien. Där har redan ca 60 000 mangoträd kunnat planteras med pengar från Tuff.

....till en kviinnlig amerikansk fredsaktivist Medea Benjamin som (CommonDreams.org 12/12) berättar om rättegången mot henne och tre andra. Dessa fyra kvinnor blev arresterade av amerikansk polis, när de i mars försökte överlämna en fredsappell undertecknad av 72000 kvinnor till USA:s delegation i FN. Den krävde ett stopp på kriget i Irak och de sjöng Give Peace a Chance. Rättegången varade i nästan en vecka och innehöll många komiska poänger. Åklagaren yrkade på samhällstjänst men kvinnorna svarade att det var just det de frivilligt höll på med jämt och ständigt. De fyra dömdes att betala 95 dollar och släpptes fria.

....till lokaltidningarna Tyresö Nyheter (s) och Vi i Tyresö (m), som i sina senaste nummer både i text och foton ger stor plats åt Tyresöradions utbud. Det är en radio som inte tar julledigt.

....till Tuffs Balkangrupp som nu skickat 5000 kr till Lina Vuskovic i Belgrad. Det är som vanligt vid jultid till julklappar för de fattiga gamla som hon sedan många år hjälper. Sammanlagt i år har Tuff skickat 25 000 kr till Belgrad. Till indiska partners har Tuff i år skickat 235 000 kr.

....till följande hälsning som kom på e-posten bland alla tomtebilder som skickas i mängd. Den löd så här : ”Vänta inte på att det ska komma ett gåvoregn. Du behöver inte ha i överflöd för att dela glädjen med andra. Vänta inte till julafton innan du tar dig samman till att skriva. Du behöver inte sända gåvor, bara en hälsning. Vänta inte tills du har fått en hälsning förrän du sänder en själv.”


....till P-son på Gotland som denna vecka säger: ”Aldrig nånsin har mänsklighetens samlade kunskaper varit så stora - om mänsklighetens alla dumheter...”

....till chefen för UD:s presstjänst, Nina Ersman, som säger på tal om en turkisk TV-film, där Sverige bland annat anklagas för folkmord: ”Vi respekterar naturligtvis yttrandefriheten och den omfattar även stolligheter” Mera om Turkiet i veckans krönika

....till den brittiska tidningen The Guardian (12/12) som skriver om de enorma klimatkatastrofer som bara en bråkdels procent av världens kärnvapen skulle kunna ställa till med. En amerikansk studie visar att tiotals miljoner människor skulle dödas, ozonlagret tunnas ut med 40-70 procent. Forskarna konstaterar att ”kärnvapen är det största miljöhotet mot vår planet, mycket större än växthuseffekten”. De varnar för den fortgående spridningen av kärnvapen.

....till Aftonbladets Yrsa Stenius som (12/12) i sin krönika kommenterar debatten om Henrik Arnstads bok om den svenske utrikesministern under andra världskriget, Christian Günther. (Boken recenserades i Radio Tuff den 1 okt av Seppo Isotalo). Så här skriver Stenius:

”Arnstad tycks leva i föreställningen att någon diskussion om Finlands krig aldrig har förts. Det är ett missförstånd. Vad som aldrig har diskuterats eller har diskuterats mycket lite är frågan om finländarna bör känna moralisk skuld över att ha biträtt Hitler. Svenskarna vältrar ju sig i moralisk ruelse över varje tysk permittent som korsade svensk mark i anledning av Per Albins eftergifter.
Även om Henrik Arnstad stundom halkar över på sensationsjournalistikens glada galeja tycker jag att hans bok tjänar ett vettigt syfte, inte minst här i Sverige. Den visar nämligen vilken Guds lycka det var att Sverige lyckades hålla sig utanför kriget. Sveriges politiska ledning förhindrade att Norden förvandlades till slagfält i stormakternas inbördes uppgörelser från 1939 och framåt”.

....till årets mottagare av Nobels fredspris Muhammad Yunus, som (New York Times 11/12) varnar för att globaliseringens profithunger drabbar småföretagandet. Han beklagar att det stolta målet att halvera fattigdomen till år 2015 nu helt kommit i skymundan efter den 11 september och USA:s krig i Irak. Han menar att terrorism inte kan besegras militärt.

....till den israeliska författaren Susan Nathan, som (Aftonbladet 12/12) kommenterar ”hätska anklagelser om antisemitism” som riktas mot dem som kritiserar Israels politik:

”Ingen anständig människa vill bli förknippad med antisemitism, och för många människor som faktiskt kritiserar Israel kan sådana anklagelser bli en omskakande upplevelse – de blir paralyserade av rädslan för att stämplas som antisemiter och hindras därmed av just den anständighet som i normala fall skulle få oss att protestera å det palestinska folkets vägnar. Tystnad är emellertid detsamma som delaktighet i undertryckandet av det palestinska folket och deras rättigheter och ett svek mot allt det som det är meningen att ett civiliserat samhälle ska representera.”

....till den amerikansk-judiske professorn Tony Judt, som i Frankfurter Allgemeine Zeitung (1/12) påpekar att det i USA knappast längre är möjligt att öppet diskutera landets förhållande till Israel. Han talar om självcensur och informellt tryck, som till och med kan vara allvarligare än ren statscensur. Han anser att det är lättare i Israel än i USA att ta upp känsliga frågor om Mellanöstern.

....till redaktören för Ryska Posten, Stefan Lindgren, som vi förresten hör i dagens Radio Tuff. Han har givit oss en uppfräschad CD av Jan Johanssons ”Jazz på ryska” och nu ska vi lyssna på ”Entonigt klingar den lilla klockan”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar