lördag, december 9

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1110) 06-12-10 till....

....till den perfekta julklappen, det vill säga Tuffs mangogram. Förutom mangogrammen med rubrikerna GRATTIS och TILL MINNE AV.. finns också mangogrammet I STÄLLET FÖR BLOMMOR. För 200 kr blir det minst 40 mangoträd i indiska Dharampurs små fattiga byar, för 500 kr över 100 träd. En sådan gåva stämmer också mycket bättre med julens egentliga budskap än de flesta andra julklappar. (Mangogram finns avbildade på www.tuff.fred.se )

....till det ofta hörvärda radioprogrammet ”Människor och tro”, som (8/12) citerade den engelska kyrkans överhuvud Rowan Williams, ärkebiskop av Canterbury. Han vänder sig skarpt mot att britterna fortsätter att rusta upp med kärnvapen till en kostnad av 280 miljarder (280 000 000 000) kr. Och biskopen i Wales menar att dessa pengar skulle användas oändligt mycket bättre, om de satsades på att rädda så många som möjligt av de 16 000 barn som dör i vår värld varje dag

....till DN-DEBATT (6/12), som publicerar en lång artikel av Daniel Ellsberg, som 1971 läckte de hemliga Pentagonpapperen om Vietnamkriget. Han varnar för att USA kan komma att använda kärnvapen mot Iran. Han påminner om resolution 36100, som antogs av FN:s generalförsamling 1981. Där säga bland annat ”Stater och statsmän som introducerar kärnvapenanvändning begår de allvarligast tänkbara brott mot mänskligheten”

....till den brittiska tidningen The Independents Colin Brown som (27/11) skriver under rubriken “Blix contra Blair –men den här gången är det om våra massförstörelsevapen” Brown påminner om att när Hans Blix var FN:s vapeninspektör i Irak förtörnade han Bush och Blair genom att hävda att Saddam inte hade massförstörelsevapen. Han hade rätt medan den västliga krigspropagandan som vanligt ljög. Nu menar Blix att den brittiska kärnvapenupprustningen på Tridentubåtarna äventyrar icke-spridningsavtalet som han vill att FN:s generalförsamling borde återuppliva och kräva att det efterlevs också av stormakterna. Annars får potentiella kärnvapenstater som Iran vatten på sin kvarn.

....till P-son på Gotland som skriver: ”Det amerikanska hotet att invadera Irak fungerade inte, men kanske hotet att lämna landet gör det...”

....till fredsforskaren Jan Öberg i TFF, som påpekar: ”Krig och våld får all uppmärksamhet. De goda rapporterna om fred blir sällan skrivna. Burundi utgör ett sådant positivt exempel i kölvattnet på krig och folkmord. Det är antagligen en av de märkligaste fredsprocesserna i världen.” Öberg skriver att TFF varit verksamma i Burundi sedan 2000, Bara på några få år har de båda befolkningsgrupperna hutus och tutsis kommit långt på vägen till försoning. (Jämför med radio Tuffs krönika den 19 nov. Den hade rubriken ”Hälsan tiger alltför still”. Se
www.tuffsandin.blogspot.com ) Här nedan kommer ett par ”goda” inslag som Öberg efterlyser:

....till de tuff-aktivister som manifesterade Fredsfångars dag (1/12) i Tyresö centrum lördagen 2 december. De spred informationsblad om dem som i olika länder sitter i fängelse för att de vägrat att deltaga i krigiska massmord och förmedlade också adresser till några av dem. Främst Eva Ehrstedt kontaktade folk med dessa blad och med insamlingsbössa. Eva och tuffarna vid bokbordet fick in 1 118 kr. Bland annat såldes bullar som Erika Husberg och Ingrid Hellgren hade bakat.

....till Lisa Jensen i Colorado (USA) som inför julen på sin yttervägg satt upp en krans, formad som ett fredsmärke. I villaägarföreningen fanns folk som tog anstöt. Några menade, att det var en protest mot Irakkriget, andra att det till och med var en satanistisk symbol. Hon ålades därför att böta 170 kr per dag tills hon tog ner fredskransen. Men Lisa vägrade och nu har böterna upphävts, mycket tack vare det stöd från alla håll som hon fått. Hon är överväldigad över de många som uttryckt sin solidaritet med henne: ”Den otroliga mängd stöd vi har de senaste dagarna bevisar verkligen att många människor tror på freden och vår rätt att uttrycka det”. På Sjöhagsvägen i Tyresö finns en yttervägg, prydd med ett en meter stort fredsmärke, omgivet av ett hjärta. Det syns på
www.tuff.fred.se

....till Ryska Posten som i senaste numret berättar att estniska medborgare som i något sammanhang använder sovjetiska symboler som hammaren och skäran enligt ett regeringsförslag från 30 november riskerar upp till tre års fängelse. Beslutet ska godkännas i parlamentet. I Sverige är en del högersymboler förbjudna, men varför kan inte knäppskallar få visa att dom är knäppskallar?

....till Aftonbladets kolumnist Yrsa Stenius som (5/12) kritiserar ”kissnödiga borgerliga opinionsbildare” som anmält SvT:s temakväll om Fidel Castro till granskningsnämnden och dessutom gjorde det innan programmet hade sänts. Hon skriver: ”Personligen tyckte jag att helkvällen gav en intressant och mångfacetterad bild av en märklig gestalt i den internationella politikens närhistoria, en gestalt som i likhet med andra karismatiska ledare inte går att betrakta i uteslutande svart eller vit färgskala..”
Yrsa Stenius skriver också:

”Jag blir faktiskt fly förbannad över den egenrättfärdighet som nu råder inte minst bland unga opinionsbildare som föraktfullt hånar all historieskrivning som inte moraliserar”

....till tidningen The Guardians vetenskapsjournalist James Randerson, som (6/12) skriver om en FN-rapport, som tagit fram siffror på de makabra skillnaderna i ägandet. En procent av världens rikaste vuxna äger 40 procent av världens rikedomar. Mer än var tredje bor i USA och 27 procent i Japan, medan hälften av jordens människor bara förfogar över en procent av tillgångarna. Vuxna indier har per person ett genomsnittligt kapital på 7 500 kr, indonesier 9 500 kr per capita. Allra fattigast är människor i flera afrikanska stater. Forskningschefen på det brittiska biståndsorganet Oxfam, Duncan Green, säger: ”Dessa olikheter är groteska. Det är omöjligt att rättfärdiga dem, när 800 miljoner människor går till sängs hungriga varje kväll. De rika har så enorma tillgångar att de bara behöver avstå en liten andel för att förbättra tillvaron för miljoner människor”

....till Den amerikanske professorn Norman Finkelstein, som i CounterPunch (29/11) skriver om Gaza, där 1,3 miljoner människor lever under förfärliga förhållanden och där under de senaste fem månaderna omkring 400 palestinier dödats av israeliska attacker. Under samma tid har fyra israeliska soldater och två civila dödats, uppger han. Han skriver att den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch visserligen har kritiserat Israel för att ha förstört elverket i Gaza men samtidigt också anklagat palestinierna för att begå krigsförbrytelser. Många –och jag tillhör dem-- anser att palestinierna borde använda icke-våldsmetoder mot det israeliska förtrycket, men när de nu gjort det genom att som mänskliga sköldar klättra upp på bombhotade hus blir de av människorättsaktivister varnade för att begå krigsförbrytelser. Finkelsteins mest kända bok är The Holocaust Industry (utgiven på Ordfronts förlag med titeln ”Förintelseindustrin”), där han påstår att de många miljarder som Tyskland snällt betalat till judiska organisationer i USA inte alltid kommit de behövande till godo. Han blev snabbt stämplad som antisemit, också i Sverige. Men det ironiska är att Finkelstein själv har judiska föräldrar, som under andra världskriget överlevde Warszawa-gettot och nazistiska koncentrationsläger. Hans senaste bok har inte oväntat undertiteln ”missbruk av antisemitism” (Se också
www.NormanFinkelstein.com )

....till den brittiska tidningen The Independent som ger en sammanfattning av olika kärnvapenstaters arsenaler:
USA: 10 000 kärnstridsspetsar, utvecklar minikärnvapen för slagfält.
Frankrike: 482 kärnvapen i bombplan och ubåtar
Ryssland: 15 000 mestadels gamla kärnvapen, som de försöker lagra
Kina: Okänt antal, kanske 100 till 500 kärnvapen, mestadels gamlaIsrael: 200 kärnstridsspetsar, skaffar ubåtar för kärnvapen från TysklandIndien: 150 kärnvapen
Pakistan: 50 kärnvapen. Har inte testat sen 1990 men testat missiler i år
Nordkorea: Anses ha testat ett kärnvapen i år

....till Aftonbladets Carl Hamilton som (4/12) skriver om att det är slut på militärromantiken: ”Det fanns en tid när moderata försvarsministrar åkte stridsvagn. Egentligen lite komiskt. Vi visste ju att såna som Anders Björck och Carl Bildt hade varit malajer, handräckningsvärnpliktiga. Men som ministrar gillade de uppenbarligen pistoler och stridsflygplan och inte minst att åka stridsvagn.Nu har den nye moderate försvarsministern slagit fast att stridsvagnsleken är förbi.
– Militärromantik leder vilse, konstaterar Mikael Odenberg.
Odenberg lever som han lär. Han åker inte stridsvagn. Han åker taxi.” Och Hamilton tillägger ”Odenberg har under tio månader bränt av 57 000 kr på taxi mellan bostaden och den politiska fronten, någon kilometer bort.”

....till brittiska TV:s Channel 4, som (28/11) visade filmen om 638 misslyckade försök att mörda Castro. Siffran kommer från den kubanska säkerhetstjänsten, så den kan vara i överkant. Filmens regissör Dollan Cannell säger: ”Det mest frapperande med filmen är att ett land som nu är sådana motståndare till terrorism så länge har varit involverat i så många planer på att döda ett utländskt statsöverhuvud. Vad som slår en är dubbelmoralen”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar