måndag, december 4

”FOLKMORD” OCH ”FÖRNEKARE” (2)

Helt kort om ämnet i diskussionscaféet Filosofika i morgon (06-12-04). Ordet folkmord är knepigt och kan särskilt i politiska sammanhang betyda lite av varje. Dessutom tycks det finnas en tydlig tendens att överdriva antalet dödsoffer i syfte att göra ”folkmordet” riktigt ruskigt. Två inslag i nyhetsflödet de senaste dagarna belyser det:

I veckan beslöt Ukrainas parlament att svälten i landet under början av 1930-talet skulle stämplas som ”folkmord” orsakat av Stalins förtryck. Tidigare i år har en majoritet av ukrainarna dock i en opinionsundersökning uppgivit att de inte anser det. Man kan också fråga sig om avsikten med kollektiviseringarna inom jordbruket var att ta livet av en massa människor. Folkmordsanhängarna menar, att svälten var avsiktlig för att kväsa all opposition i Ukraina. Å andra sidan drabbades också många ryssar och andra folk i Sovjetunionen av samma politik, vilket motsäger uppfattningen om att det var ett folkmord enligt den gängse definitionen.

Det uppgavs nu att tio miljoner ukrainare hade omkommit av svält och förtryck. Men till och med i ”Kommunismens svarta bok”, som ändå anger den ganska fantastiska siffran på 94 miljoner dödsoffer på världskommunismens konto, talas om sex miljoner döda i Ukraina 1930-32.

I The Anti-Empire Report (24/11) skriver William Blum om ”amerikanska holocaust”, som han menar skall ha förekommit i ett tjugotal länder, bland andra Vietnam, Irak, Korea och Nicaragua. Holocaust betyder brännoffer och är inte särskilt välvalt ens för att beteckna judarnas grymma öde under andra världskriget. Det var andra oskyldiga människor som brändes till döds, en stor del av de ca 2 miljoner som omkom under de intensiva terrorbombningarna av civila mål.

Blum påpekar också att det i elva av Europas länder är kriminellt att ”förneka” Holocaust. Ordet ”förneka” används trubbigt. Amerikanska journalisten Diana Johnstone som skrev boken ”Dårarnas korståg”, där hon försökte nyansera den ensidiga skildringen av de jugoslaviska krigen, blev till exempel anklagad för att ”förneka” serbernas ”folkmord”. För att få med sitt land i ett anfallskrig för första gången efter andra världskriget talade den tyske försvarsministern Scharping om 30 000 mördade i Srebrenica. Det är minst en 75-procentig överdrift. Ofta anger medierna antalet dödade bosnier till 200 000, men sansade och oberoende bedömare reducerar siffran med mer än hälften. Och ungefär lika stor andel av bosnienserberna som av bosnienmuslimerna blev krigets offer.

Det finns massor av liknande exempel, så det blir mycket att diskutera på diskussionscaféet Filosofika.
-------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1109) 2006-12-03






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar