söndag, oktober 29

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1104) 06-10-29 till....

....till Vetenskapsradion i Sveriges Radios P 1, som i torsdags (26/10) hade ett inslag om den sovjetiska ubåten U 137, den som för 25 år sen (27/10 1981) i övervattensläge och med dånande dieselmotorer rände upp på grund i Gåsefjärden nere i Blekinge. Kommendören Karl Andersson var den stora behållningen. Det var han som förste svensk gick ombord på den ryska ubåten och hans berättelse om sina samtal med de sovjetiska officerarna hade många komiska poänger. Karl Andersson tillhör de alltför få som vågat gå emot strömmen under de många årens svenska ubåtshysteri. Han anser att U 137 felnavigerade , för ingen är så dum att han för att spionera går in i den grunda och tränga Gåsefjärden, där en ubåt inte kan gömma sig eller knappt manövrera: ”Det absolut sista man ska välja är en ubåt, det är fullständigt korkat.”
På frågan varför tre ubåtskommissioner ändå ansett det vara en avsiktlig inträngning svarade kommendör Andersson: ”Dom ville komma fram till det. Jag började lufta mina tvivel direkt när jag kom i land från den där ubåten , men se det gick inte. Då var det order på att det skulle vara en avsiktlig inträngning. Jag såg ju alla pressmän och alla löpsedlar pratade om avsiktliga inträngningar. Hela svenska folket ville ha det till det, för hade det varit en fyllegrej som det förmodligen var, förstärkt med lite nervsammanbrott skulle man ju kunna gäspa över det hela, men för att det skulle få politisk och militärpolitisk betydelse måste det vara en avsiktlig inträngning. Att då komma och påstå att det var någonting helt annat, det var nästan landsförräderi, ju”
Ända sedan starten av Radio Tuff 1985 avslöjade vi med en viss frenesi sommar efter sommar många av de enormt uppblåsta ubåtsskrönorna, som gynnade marinen och kvällspressens upplagor men som kostade skattebetalarna många miljarder i höjda anslag till marinen.

....till veterandiplomaten Sverker Åström, som (AB 24/10) hoppas att utrikesminister Carl Bildt under sitt USA-besök i veckan till vicepresidenten Cheney gav uttryck åt de svenska synpunkterna:
”att det amerikanska militära angreppet mot Irak i mars 2003 var en mycket allvarlig kränkning av folkrätten, en överträdelse av den kanske viktigaste bestämmelsen i FN-stadgan,att de anförda motiven för angreppet enligt vårt bedömande var alla missvisande eller helt lögnaktiga,att USA var medskyldigt till Libanons förstörelse under kriget i somras eftersom Washington med lätthet hade kunnat stoppa kriget på ett tidigt stadium,att USA till vår sorg levererat så kallade klusterbomber till Israel för användning mot civila i Libanon”

....till Sveriges Fredsråd, som i samarbete med Artister för fred på FN-dagen i tisdags arrangerade en fredsfest i Blåhallen med massor av utsökt artisteri. Dessutom delades fredsrådets pris ut till tuff-aktivisterna Monica Schelin och Åke Sandin. Mera om detta i dagens Radio Tuff.

....till Hans Blix, som i måndags påpekade: ”Kärnvapennationernas brist på engagemang i avväpningsfrågan undergräver deras moraliska auktoritet.”

....till Stefan Lindgrens Ryska Posten, som påpekar att västliga medier har gjort en höna av en fjäder, när de rapporterat om Putins kommentar om den israeliske presidenten Moshe Katsev påstådda våldtäkter av flera kvinnor. Putin påstås ha sagt att han blev avundsjuk på sin israeliske kollega. Det Putin i verkligheten sade till den israeliske premiärministern Olmert var enligt AFP: "Hälsa er president - han förvånade oss verkligen".

....till 23-årige Craig Scott, som framträdde vid en konferens, som president Bush sammankallade efter det tragiska massmördandet av flickor i en skola bland Amishfolket i Pennsylvania nyligen. Craig har bittra erfarenheter av skolvåldet. Hans syster tillhörde de ungdomar som 1999 sköts till döds i skolan i Columbine.
Den gången förklarade president Clinton: “Vi måste göra mer för att nå ut till våra ungdomar och lära dem att uttrycka sin ilska och lösa sina konflikter med ord och inte med vapen” Men som David Cook (CommonDreams.org 20/10) påpekar återupptog Clinton samma dag bombningarna av Belgrad där civila mål träffades och oskyldiga människor dödades.
Under den av Bush sammankallade konferensen härom veckan med anledning av massmorden på flickor nyligen tog den unge Craig Scott till orda. Han menade att ungdomar bombarderas av tomma och meningslösa budskap och att de ropar efter något att tro på och kämpa för och att alltför många unga därför mår dåligt av den allmänna förljugenheten och vulgariteten. Craig sa bland annat:
“Det viktigaste jag lärt mig är att vänlighet och medlidande kan vara det bästa motgiftet mot ilska och hat och det bästa också mot våld”
Dagen efter kom rapporten om att 600 000 människor hade dött till följd av Irakkriget. David Cook citerar Napoleons ord om att bajonetter kan man inte sitta på och tillägger:
”Vi predikar hycklande fraser om karaktär och rättvisa i skolorna, medan vi fortsätter att stödja ett system som en vacker dag kommer att frestas att använda de kärnvapen vi har. Har det funnits ett vapen som uppfunnits och som vi inte har använt?”

....till lokaltidningen Tyresö Nyheter, som har en utförlig presentation av 91,4 MHz inklusive Radio Tuff. Dessutom finns en notis om att två Tuff-aktivister vid en fredsfest i Blå hallen den 24 oktober mottog Sveriges fredsråds pris för år 2006.

....till Anna Steele Karlström (fp) och Monica Schelin (s) som i Tyresö Nyheter har en insändare under rubriken ”Föreningar, ta chansen i etern!”. De tycker att alltför få föreningar har egna sändningar på 91,4 MHz och frågar bland annat: ”Om Tuff har lyckats göra radioprogram varenda vecka i över 21 år, varför skulle inte andra av Tyresös duktiga föreningar kunna utnyttja radion?" De påpekar att Tyresö ligger i medieskugga och uttrycker sin förvåning över att Tyresö kommuns informationsavdelning och andra av kommunens förvaltningar inte använder sig av radion

...till Fårdala skola (Tyresö), som på FN-dagen i tisdags hade ett Öppet hus till förmån för en katastrofdrabbad by i Guatemala. De fick in hela 22 000 kr. Starkt gjort av personal och de mycket unga eleverna!

....till Tuffs styrelse, som för en vecka sen beslöt att anslå 8000 kr till samma ändamål i Guatemala. Det blir alltså sammanlagt 30 000 kr som från Tyresö skickas för att bygga upp den by som för ett år sen i samband med orkanen Stan praktiskt taget begravdes med flera hundra dödsoffer som följd. I Guatemala finns Tuff-aktivisten Pontus Björkman som kan tillse att pengarna används effektivt.

....till Svenska Freds’ generalsekreterare Ola Mattsson, som i SvT:s program ”Agenda” (22/10) sade: ”För varje krona som läggs på bistånd i världen läggs ytterligare femton kronor på vapen och militär. Världens militärutgifter har den senaste tioårsperioden stigit med över en tredjedel till ofattbaral över 7000 miljarder kronor till 2005. Sveriges bidrag är en fortsatt ökad vapenexport. Den svenska vapenexporten har aldrig tidigare varit så omfattande, och vi är i dag världens åttonde största vapenexportör, vapen som exporteras till konflikter och där grova kränkningar av mänskliga rättigheter pågår: Pakistan, Indien, Thailand, Malaysia. I spåren av den militära upprustningen uppstår nya konflikter. I det så kallade kriget mot terrorismen ökar polariseringen. Trots att Sverige och EU borde ta avstånd från den amerikanska hot- och krigsretoriken, verkar man gång på gång i motsatt riktning. EU har ställt in sitt stöd till den palestinska myndigheten, vilket har lett till en humanitär katastrof med ökat våld som följd. EU terrorstämplade de tamilska tigrarna trots att fredsavtal och dialog var möjlig. Effekten har blivit de värsta striderna på Sri Lanka på många år. Den svenska säkerhets- och utrikespolitiken behöver skärpas, Sverige måste tydligt och öppet ta avstånd från krigspolitiken. Tyvärr verkar utvecklingen också här gå åt motsatt håll. Försvaret får nästan femton miljarder mer än det svenska biståndet. Den nya regeringen har dessutom föreslagit ett extra anslag på 600 miljoner till försvaret för att klara internationella fredsfrämjande insatser. Dessa insatser borde försvaret klara inom det massiva anslag som man redan i dag har. Det vore betydligt bättre för vår egen säkerhet, om man fördubblade biståndet och halverade försvarsanslaget. Det vore betydligt bättre för den globala säkerheten om regeringen inom försvarsbudgeten valde att prioritera konfliktförebyggande åtgärder, snarare än att utveckla avancerad krigsmateriel, krigsmateriel som sen går på export till konflikthärdar runtom i världen. Utrikesminister Carl Bildt, när du nu träffar den amerikanske vice presidenten Dick Cheney, ta då tydligt avstånd från vapenskrammel och hot, stå upp för nedrustning och fredlig konflikthantering!”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar