lördag, oktober 7

BHIKHU VYAS: GANDHI BEHÖVS I DAG!

I förra Radio Tuff fick indiska medier en veckans ros för att de nu har börjat hylla arvet efter ickevåldskämpen Gandhi igen. Vi återgav ett par Gandhicitat: ”Det finns ingen väg till fred. Fred är vägen” och ”Jag är muslim, jag är hindu, jag är kristen, jag är jude och det är ni alla”. En bidragande orsak i Indien till det nu uppflammande intresset för Gandhi är en humoristisk film som gjort jättesuccé. Den heter ”Age Badho Munnabhai” (Kom igen Munnabhai). Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas berättar att hans två barnbarn fixat biljetter till filmen och för första gången vågade utmana honom genom att bestämt beordra honom: ”Vad du än har för program i dag får det vänta men inte den här filmen”.

Bhikhu berättar att filmen fått översvallande recensioner, mera positiva än någon annan film om Gandhi. Därmed har intresset för Gandhi ökat enormt, för tidigare var han i Indien ”ett mirakel från det förflutna, avbildad på statyer och sedlar”. Länge har han bara varit ihågkommen på sin födelsedag och sin dödsdag och då mestadels i offentliga institutioner.
Filmen är artistisk och visar övertygande att fredliga och ärliga metoder kan lösa inte bara konflikter utan också klara av de svåraste uppgifter, säger Bhikhu, men undrar hur länge Gandhivågen skall hålla i sig: ”
Gandhi var en stor man av sitt århundrade, men han är inte lätt att följa”.

Och Bhikhu tillägger en smula pessimistiskt:

”I stort sett är människor också här besatta av lyx och materialism. De saknar den mänskliga känslan för ett mänskligt samhälle. I denna frustrerande situation attraheras många av traditionell religion, mestadels ritualer, och av så kallade helgon. Då saknar man inte behovet av en förändring i tillvaron. Gandhi å sin sida krävde en förändring av levnadsstandard och livskvalitet. Han uppmanade till ’handling’ och ingenting annat än omedelbar ’handling’, så fort man blir övertygad om problemen”

Den största utmaningen för Indien av i dag är enligt Bhikhu misstron mellan hinduer och muslimer, vilket då och då leder till blodbad på oskyldiga människor. Även om ledarna på ömse håll kanske beundrar Gandhi, har de sina egna politiska och ekonomiska intressen. Därför intalar de sig att Gandhi är omodern och underlåter att följa hans budskap och ickevåldsmetoder.
Bhikhu Vyas slutar sitt brev så här:

Mitt intryck är att de intellektuella och särskilt de yngre bland dem förtvivlat söker efter ett ändamål i tillvaron –en uppgift och en ny vision. Endast Gandhi erbjuder i dag denna mission och vision. Världen och Indien har inte råd att missa denna möjlighet till ett rättvist och hållbart samhälle”
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ett inslag i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1101) 2006-10-08, sammanställt av Åke Sandin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar