lördag, oktober 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1102) 06-10-15 till....

....till Stefan Lindgrens Ryska posten som på tal om mordet på journalisten Anna Politkovskaja ger följande information: ”Det ryska samhället är skakat av nyheten om mordet på Politkovskaja, men det är också luttrat av en lång rad beställningsmord på politiker, höga ämbetsinnehavare och journalister. Och årligen inträffar över 30 000 mord i Ryssland, vars mordfrekvens nu bara överträffas av Sydafrika. Den är c:a fyra gånger högre än i USA och fjorton gånger högre än i Sverige. I 90-talets början låg både Ryssland och USA på 20 000-nivån, men sedan dess har antalet mord om året i USA sjunkit till c:a 16000.”

....till Greenpeace, som vid en presskonferens på sitt berömda fartyg Rainbow Warrior i Beiruts hamn varnade för de gifter som de israeliska bombningarna av Libanon i somras hade släppt ut. Halva Libanons befolkning kan riskera hälsoproblem, eftersom åtskilliga industrier bombades liksom drivmedelsdepåer vid kusten för att inte nämna 30 000 hem och 80 broar. 1200 civila dödades

....till New York Times’ Michael Slackman som (6/10) uppger att efter krigets slut i Libanon har ungefär tre människor om dagen dödats eller skadats av de klusterbomber, som Israel valde att fälla de sista dagarna av kriget. Det kommer att ta uppåt ett år att röja alla dessa små dödliga tingestar, som FN-tjänstemän beräknar finns i ett antal av en miljon i ett område med 650 000 människor. Det finns all anledning att stödja Svenska Freds och andra organisationer som vill ha ett förbud mot personminor och klusterbomber, som långt efter krigens upphörande fortsätter att döda oskyldiga människor.

....till världens snällaste, starkaste och fredligaste björn. Det är Bamse som i år fyller 40. Nu ska Bamse också komma på film. Bamses skapare Rune Andréasson fick av Svenska Freds Eldh-Ekblads fredspris.

....till den brittiska medicintidskriften the Lancet, som publicerat en undersökning av the John Hopkins Bloomberg School of Public Heath i Baltimore. Enligt den skall 655 000 irakier ha dött sedan 2003 till följd av invasionen av Irak. Det finns dock skäl tvivla, eftersom överdrifter i fråga om antalet döda är vanliga. En tidigare undersökning, också publicerad i the Lancet, talade om 100 000 döda under det första ockupationsåret. Andra oberoende undersökningar talar om 49 000 dödade.

....till förre chefen för New York Times’ Mellanösternkontor Chris Hedges, som (9/10) skriver om ”Bush’ nukleära apokalyps”. Han varnar för att ett amerikanskt anfall på Iran kan leda till ”en katastrof av bibliska proportioner”. Han berättar om en amerikansk marin uppladdning i farvattnen i Irans närhet. Hedges skräder inte orden:
”Bush-administrationen, som hävdar att vara invigd av en kristen gud för att omskapa världen och särskilt Mellanöstern har betecknat tre stater som ’ondskans axelmakter’. De är Irak, nu ockuperat, Nordkorea som på grund av sina kärnvapen är oberörbart och Iran. De som inte tar denna apokalyptiska retorik på allvar ignorerar den förvridna sjukligheten hos män som Elliott Abrams som hjälpte till med att fixa det katastrofala och olagliga contraskriget i Nicaragua och som nu har hand om Mellanöstern för det Nationella Säkerhetsrådet (National Security Council). Han visste ingenting om Centralamerika. Han vet ingenting om Mellanöstern. Han ser världen genom sina barnsliga glasögon, dubbelslipade med ont och gott, dom och vi, mörkrets och ljusets krafter. Och det är denna egendomliga dunkla mentalitet som nu behärskar de flesta civila planerare, som leder oss mot en kris av episka proportioner”

....till (postumt) Rabindranath Tagore som liksom årets mottagare av Nobels fredspris Mohamad Yunus verkade i Bengalen. Tagore fick nobelpriset i litteratur 1913 och skrev bland annat: ”Denna värld är inte till för demoner och rövare. Detta är en värld för människor. Och dessa människor kommer att segra till slut”

....till det nya Tuff-kalendariet, som innehåller sju arrangemang under lika många veckor

....till Strandskolans (Tyresö) personal och elever som nu på onsdag (18/10) från kl 16.30 har sitt traditionella Öppet hus till förmån för Tuffs projekt i Indien.

....till Eva Zillén från Kvinna till Kvinna som måndag den 23 oktober kommer till Kulturcaféet i Bollmora föreningsgård. Ämne: ”Kvinnor i krig och konflikt –offer och aktörer”

....till lokaltidningen Mitt i Tyresös Fredrik Sjöquist som i veckan (10/10) skriver om det Öppet hus som Fårdala skola har på FN-dagen den 24 oktober. Det är till förmån för en guatemalansk by som för ett år sen begravdes till följd av den förödande orkanen Stan. Sjöquist intervjuar Häkan Björkman, som i Radio Tuff för två veckor sedan berättade om Guatemala och som nu också hörs på Succékanalen 91,4. Håkan nämner i tidningen att det finns kontakter på plats i Guatemala genom Tyresö Ulands- och FredsFörening (Tuff)

....till Sveriges Radios P 1, som trots rykten om kvalitetssänkning ännu vågar
ta upp spännande och seriösa ämnen, vara ”en radio för vuxna”, som Björn Elmbradt uttryckte det. I torsdags (12/10) hördes Martin Rössel i programmet Kulturradion berätta om sin ironiska låt ”Bomb Iraq!” och vilken världsvid spridning den fått genom Internet. Han påpekar hur förljugna de anförda motiven för Irakkriget var och nu ska vi höra en bit från hans låt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar