....till Amnesty och Oxfam, som nu uppger att världens militärkostnader i år kommer att uppgå till astronomiska 7 779 miljarder (7 779 000 000 000) kr. Det innebär att varje dag förslösas på krigsförberedelser 21 312 miljoner kr. Bara en femtondel av detta satsas på världens många fattiga. Nästan hälften (48 %) av militärkostnaderna står USA för. Ironiskt nog är världens fem största vapentillverkare de som permanent finns i FN:s gräddfil, säkerhetsrådet, och lika ironiskt är att det rör sig om de hyllade segermakterna från andra världskriget, alltså USA, Ryssland, England, Frankrike och Kina.
....till förre USA-presidenten Jimmy Carter, mottagare av Nobels fredspris 2002, som i ett tal vid universitetet i Nevada kritiserade Bush-regeringen för att ha bringat ”internationell vanära” över USA: ”Som främjare av civila rättigheter har jag blivit djupt generad över att den amerikanska regeringen har blivit fördömd runtom i världen för att vara en av de värsta som kränker dessa rättigheter”. Och på tal om USA:s krig tillade Carter: “Vi har aldrig förut i det här landet haft en politik för förebyggande (pre-emptive) krig, vilket betyder att vi går i krig mot folk inte därför att de är ett hot mot vårt land utan därför att vår regering tycker att deras ledare inte fogar sig i kraven från Washington”
....till allt flera amerikaner, som i dussintals städer protesterar mot ockupationen av Irak. I slutet av september arresterades 250 fredsaktivister för sina icke-våldsliga demonstrationer. Inte minst kristna grupper har varit aktiva men också en del judiska och muslimska ledare tillhör oppositionen mot Irakkriget. En av aktivisterna, Molly Nolan, sa: ”Vi satsar miljarder dollar i veckan på ockupationen av Irak. De pengarna borde vi ha använt på skola och hälsovård”. Sedan Irak 2003 invaderades har minst 100 000 irakier och över 2 500 amerikaner dödats.
....till Jan Myrdal som i FIB-Kulturfront berättar att han blivit refuserad i Expressen. Det var sedan han blivit angripen där för sina åsikter om konflikten mellan palestinier och israeler. Han tror inte att det kommer att gå lika illa för palestinierna som det gick för Australiens aboriginer utan nämner två mer troliga alternativ:
1) ”Att det går för sionisterna som det efter Algerietkriget gick för den franska befolkningen i de tre då franska departementen; de fördrevs”.
2) ”Att det går för sionisterna som det gick för afrikanderna efter rasistregimens fall i Sydafrika. De gick med på att anpassa sig och integreras i en mångkulturell enhetsstat” Och Myrdal tillägger: ”Det senare alternativet finner jag det lämpligaste, även om jag börjar tvivla på att det är det troligaste”
....till den brittiska tidningen The Guardian (3/10), som har en artikel av Kevin Watkins om det ”andra Indien”, som skyms av euforin över Indiens snabba ekonomiska tillväxt. Watkins uppger att den dryga femtedel av Indiens 1150 miljoner människor som tillhör medelklassen snabbt har ökat sitt välstånd. Men han påminner också om annat: “Det här är landet där 2 800 000 barn årligen dör till följd av undernäring och lätt förhindrade sjukdomar. De utgör nästan en fjärdedel av de barn som dör i världen varje år. Nästan hälften av alla indiska barn är underviktiga för sin ålder, faktiskt en större andel än i Etiopien. Och ungefär 300 miljoner indier överlever på 6-7 kronor om dagen”. Watkins gör också andra internationella jämförelser och skriver: ”Bangladesh är fattigare än Indien och dess ekonomi växer mycket långsammare. Men under det senaste decenniet har barnadödligheten minskat snabbare än i Indien och Bangladesh”. Dessutom är det så i Indien, att flickor löper 50 procent större risk att dö än pojkar före fem års ålder.
....till P:son i H:vi (Gotland), som skriver ”persiflager””, bland andra:
”Ja, det är synd om alla fattiga svenskar, sa den afrikanska kvinnan och började den 7 km långa vandringen efter dricksvatten...””Man kan undra om alla som i år hyllade maktväxlingens princip gör det nästa val också...””Det är också synd om alla svenska kvinnor, sa den afrikanska kvinnan som nu kommit halvvägs på den 7 km långa vandringen efter dricksvatten...”
Se www.persiflage.se
....till Svenska Freds, som arrangerar ett seminarium om EU och Tjetjenien. Det är med anledning av att kriget i Tjetjenien har lett till ”katastrofala resultat, inte minst för oskyldiga civila. Den svåra konflikten i Tjetjenien hämmar också utvecklingen av ett demokratiskt och stabilt Ryssland och försvårar därmed relationen mellan Ryssland och EU. En fredlig lösning av konflikten och ett återuppbyggande av det krigshärjade Tjetjenien är av största vikt både för Ryssland som helhet och för Europa”. Inleder gör bland andra Ebba Sävborg-Romare, Rysslandsexpert och författare, Grigory Shvedov, Memorial, Andreas Gross, Europarådet och Martin Uggla, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Tid: Lördagen den 14 oktober, kl. 10.00-16.00.
Plats: Lambertsalen, Dieselverkstan, Sickla, Nacka.
Antalet platser är begränsat, anmäl er till
paulina.kluge@svenskafreds.se
....till Tuff som i veckan hade två intressanta möten: Diskussionscaféet Filosofika i måndags och i onsdags diskuterades Tuffs projekt i Indien.
....till Strandskolan (Tyresö) som nu laddar upp för sitt traditionella Öppet hus den 18 oktober till förmån för Tuffs indiska projekt.
....till Tyresöradions historieberättare, som slår till på Curres Corner i Bollmora från kl 19 måndag den 9 oktober
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar