söndag, augusti 20

ÖVERSVÄMNINGEN I INDISKA SURAT (aug -06)

Bygger på en rapport 2006-08-18 från Bhikhu Vyas, Tyresö Ulands- och FredsFörenings (TUFF) indiske partner

Surat är en stad vid Gujarats kust, ca 25 mil norr om Mumbai (Bombay). Den har över tre miljoner invånare, många av dem sysselsatta i textil- och diamantindustrierna. Den är huvudort för Surat District, som också innefattar Valod, där Tuffs partners Bhikhu och Kokila Vyas bor.

Floden Tapti rinner genom distriktet. I början av augusti tvingades man på grund av de häftiga monsunregnen att öppna luckorna vid Ukaidammen, så att tre gånger så mycket vatten som vanligt forsade ner till havet vid staden Surat. 45 kvarter i staden översvämmades och de fattiga invånarna förlorade allt utom de kläder de hade på kroppen. I över tre dygn saknade uppåt 100 000 människor rent vatten, mjölk, mat, el och telefon. Många tog sin tillflykt till taken på högre hus.

Just nu uppskattar man att ungefär 500 människor har drunknat eller dödats av hopfallande hus. De materiella skadorna både på bostäder, industrier och jordbruk är mycket omfattande. Enligt en preliminär beräkning har värden för 500 miljarder rupier förstörts. Det är uppåt 100 miljarder kr.

Bhikhu Vyas rapporterar, att myndigheter och många frivilligorganisationer raskt har varit på plats för att ge de många hemlösa hjälp med det nödvändigaste

Också ett 40-tal byar längs floden har drabbats. När dammluckorna öppnades steg vattnet så snabbt att de flesta bybor blev helt överraskade och fick fly hals över huvud upp på kullarna.. Flera av dem som jobbar i Tuff-projekten har nu med hjälp av Tuff-jeepen besökt människorna från dessa byar. De blev jordlösa, när den stora dammen byggdes och har sedan dess varit koytas, det vill säga säsongarbetande sockerrörshuggare. Nu står de helt på bar backe.

Tuffs indiska partners diskuterar att försöka hjälpa 4000-5000 familjer att klara en ny skörd sedan den nuvarande förstörts av vattenmassorna. Det behövs främst utsäde och en första uppskattning av kostnaderna är ca 250 000 rupier (uppåt 50 000 kr). Mera om detta i nästa Radio Tuff.

I Dharampurs hundratals små byar finns sedan några år de flesta Tuff-projekten, bland annat flera skolor för den fattiga stambefolkningens (tribals) barn. För två år sen drabbades detta område av monsunregnen men ligger en bit utanför den nu översvämmade floden Tapti. Tuffs partners tänker också i fortsättningen koncentrera sig på att utveckla detta tidigare så försummade område
-------------------------------------------------------------------------
Sammanställt av Åke Sandin för Radio Tuff (nr 1094) 2006-08-20

PS: TUFFS MÅNGA PROJEKT I INDIEN
Under 35 år har Tuff oupphörligt samarbetat med indiska partners. Ungefär 20 miljoner kr har skickats och förvandlats till massor av fina projekt, som underlättat tillvaron för de fattigaste av de fattiga och främst deras barn: Många skolbyggnader, elevhem, bibliotek, laboratorier, skoltält, toalett- och tvättrum,150 brunnar. Rentav en stor medicinfabrik har finansierats. 60 000 mangoträd har planterats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar