söndag, augusti 13

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1093) 06-08-13 till....

....till Bengt Citron, som i åratal med snabba uppdateringar skött både Tuffs och Tyresöradions hemsidor. På www.tuff.fred.se finns nu bland annat det som finns utskrivet av Radio Tuffs sändningar under sommaren. På www.abcitron.net/slingan finns programmen på Succékanalen 91,4 (Tyresöradion) med bilder på de medverkande.

....till författaren Sven Lindqvist, som i Dagens Nyheter (7/8) skriver under rubriken ”Alla bomber mot civila är laglösa”. Han erinrar om det tillägg till Genèvekonventionen som 1977 skrevs under av 124 länder. Till dem som vägrade underskrift hörde dock USA och Israel. Paragrafen förbjuder krigshandlingar som inte begränsas till ett viss militärt mål. Lindqvist påpekar att Israel nu begår krigsförbrytelser under USA:s beskydd. Och han påminner om Vietnamkrigets och andra världskrigets terrorbombningar av civila mål:

”Brittiska nattbombningar utplånade under andra världskriget hela städer i fåfänga försök att krossa den tyska civilbefolkningens ’moral’. Amerikanerna brände ner bostadskvarteren i gott som samtliga japanska städer utom de två som sparades för den slutgiltiga ödeläggelsen: Hiroshima och Nagasaki”

....till det senaste numren av lokaltidningarna Mitt i Tyresö och Mitt i Haninge, där en helsida ägnas åt Åke Sandins mångåriga och frivilliga radiojobb och hans användning av radion ”för att sprida sitt pacifistiska budskap” som det står i rubriken. En förstasidesrubrik har texten: ”Med Åke blir radio aldrig trist”.

....till psykologen Shervin Shahnavaz för en tänkvärd insändare i DN (11/8), där han skriver:

”I ett cyniskt samspel förser krigsherrarna varandra med nödvändiiga provokationer och manipulerar för att bereda marken för sina förstörelselustar. Deras bekännelse till krig är tota. Eviga och heliga krig. De krigsherrar som döljer sig bakom mäktiga demokratiska stater sprider den största förödelsen.Terrorkonkurrensen är hård. Från marken, luften och havet skjuter de på allt och alla.. De iscensätter kidnappningar, tortyr, övergrepp och avrättningar. De ignorerar helt internationella lagar och konventioner. Stolt dokumenterar de sina och varandras illdåd, en dokumentation som levereras till medier som tacksamt ditribuerar dessa sensationella skräck- och actionfilmer, direktklipp från verkligheten.

Som samvetslösa brottslingar skyller de sedan på varandra när de för sina brott ställs inför den internationella moralens domstol. Vapenindustrierna profiterar, medan de civila industrierna trängs undan.

Drömmen om fred och ett liv befriat från våld och hot blir för många alltmer avlägsen. Det är hög tid att fredliga och anständiga människor tvärs över religiösa, politiska och nationella gränser tar initiativet. Det är dags att mobilisera den internationella fredsrörelsen som kan föra oss bort från destruktivitet och förstörelse för ökad respekt för människan, miljön och för internationell rätt”

....till Petter Larsson, som i Aftonbladet (11/8) skriver om den kraftiga ökningen av svensk vapenexport:
” Vi säljer mer vapen än nånsin, nästan tre gånger så mycket som 2001. Ungefär en tredjedel går till krigförande länder, inte minst dem som deltar i ockupationen av Irak. När nyheten i onsdags nådde Svenska Dagbladet - stort uppslagen på tidningens förstasida - fick glada vapenförsäljare prata för sin vara. Stridsfordon 90 säljer som smör. Kockums ska stärka USA:s kustförsvar. Och Bofors informationschef Christer Henebäck talade entusiastiskt om en ny granat”

...till tidningen Kvinnor för Fred, utgiven av organisationen med samma namn och med Bibbi Steinertz som redaktör. Dess julinummer har flera intressanta inslag. Bernt Jonsson refererar den livliga judiska debatten om Israels utrikespolitik. Ett upprop mot religiösa skolor för barn publiceras och det påminns om byn Deir Yassin, där massaker på palestinier ägde rum den 9 april 1948.

....till Maj Wechselmann, som i Aftonbladet (9/8) skriver om kriget i siffror, bland annat:


”Israels bombningar av Libanon är av ohyggliga dimensioner: lördag den 5 augusti stängde fyra libanesiska sjukhus. De hade inte fotogen till sina reservaggregat. Enligt CNN kommer ytterligare 11 libanesiska sjukhus att stängas inom den närmaste veckan, 15 sjukhus som i vanliga fall tar emot 30 000 akutfall om dagen. Hur många libaneser som är i behov av läkarvård efter att 800 000 människor tvingats lämna sina hem, vet vi inte. Men enligt FN-organet UNWRA bor flyktingarna delvis under helt oacceptabla sanitära förhållanden i överfyllda skolor och läger. CNN rapporterade i lördags att två stora fullastade tankfartyg ligger utanför Libanons kust. De skulle kunna rädda de 15 sjukhusens drift. Men innan de beger sig till libanesisk hamn vill båtarnas försäkringsbolag ha garantier från Israel om att de inte kommer att bli bombade. Israel vill inte utfärda sådana garantier. Orsaken till att sjukhusen inte får normal elkraft, är att Israel bombat tre kraftverk.”

....till professorn i religionshistoria Mattias Gardell, som i Svenska Dagbladet (9/8) skriver under rubriken ”Sverige hukar för Israel”:

”När palestinsk milis tillfångatog en israelisk soldat den 25 juni fördömdes "kidnappningen" i ett officiellt uttalande av utrikesminister Jan Eliasson: ’Kidnappningar av detta slag kan aldrig accepteras’. Kanske hade Eliasson kommit till denna uppfattning först den 25 juni eftersom han inte uttalat sig då israelisk militär den 24 juni tillfångatog två palestinska milismän. Men varför kom inget motsvarande utspel när israelisk militär natten till den 29 juni gick in i palestinska städer och tillfångatog 20 palestinska parlamentsledamöter varav åtta ministrar? Hur hade den svenska regeringen agerat om scenariot varit det omvända, om väpnade palestinier i en nattlig raid in i Israel bortfört ledamöter i Knesset, däribland Israels finansminister, socialminister och arbetsmarknadsminister?”


Gardell skriver också:
”Att motivera ödeläggelsen av Beirut, belägringen av Libanons hamnar och bombangrepp som hittills skördat upp emot 900 libanesiska liv, de flesta civila, med hänvisning till att Libanon inte följt en FN-resolution indikerar en israelisk förvissning om de dubbla måttstockarnas beständighet.Annars torde greppet framstått som riskabelt, då Israel i årtionden vägrat följa FN-resolutioner, bland annat 194 och 273 som handlar om flyktingarnas rätt att återvända och kräver att Israel följer FN:s delningsplan; resolution 242 som bland annat kräver ett israeliskt tillbakadragande från ockuperat område och fri sjöfart i området; och resolution 3236 som återbekräftar palestiniernas rätt till ’självbestämmande utan yttre inblandning’, ’nationellt oberoende’ och ’oförytterliga rätt att återvända till sina hem och sin egendom, från vilka de fördrivits’ ”.

....till Tuffs arbetsutskott som nu förbereder följande arrangemang:
Lördag 19 augusti kl 9.30..Ö ppet styrelsemöte i Tuff-lokalen Myggdalsv. 80
Lördag 2 september kl 11-16. Loppis på ängen nedanför COOP.
Månd 4 sept kl 19. Diskussionscaféet Filosofika i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80

...till alla solidariska som skickar gåvor på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Allt arbete i Tuff och Radio Tuff sker oavlönat, men kostnader för lokalhyra, sändningsavgifter, telefon, papper och mycket annat måste täckas.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar