söndag, augusti 20

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1094) 06-08-20 till....

....till Holland som bland de 21 rikaste länderna är det land som enligt Center for Global Development mest förbättrar tillvaron för människorna i utvecklingsländerna. På platserna närmast efter Holland kommer tre skandinaviska länder: Danmark, Sverige och Norge

....till en nystartad politiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för fred, mänskliga rättigheter och utveckling i Liberia. På supermaktens språk heter den Liberian Development Forum och en av dess mest aktiva är förre Tyresökillen Per Lundberg, ett år på 70-talet ordförande i Tuff. På torsdag (24/8) anordnar den en konferens i Stockholm som ska fokusera på utvecklingen i Liberia (och Västafrika i övrigt) och Sveriges roll och vilja att medverka i utvecklingen för denna region. Den äger rum i Bååtska rummet, Munkbron 17, 8 tr. i Gamla Stan

....till solidariska skolor och människor som hittills i år på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2 har satt in 207 000 kr för vidare befordran till Indien. På försommaren kom resultaten från tre skolors dagsverken: Kumla skola , Tyresö 37 510 kr, Alléskolan, Floda 52 150 kr och Bergtorpsskolan, Täby 59 750 kr. Men det har också kommit mindre bidrag från enskilda och 2 730 kr från det loppis som Mona Stenberg berömvärt anordnade.

....till smarta människor som i år betalat 7 075 kr för mangogram, som är den finaste och vettigaste gåvan av alla. Det har i Indien blivit tusentals nya mangoträd att addera till de redan 60 000 som redan planterats. Det finns tre sorters mangogram: 1) för att gratta, 2) i stället för blommor, 3) för att kondolera. Kan beställas av Monica Schelin, tel 08 -712 2581 (40 träd = 200 kr 100 träd = 500 kr)

....till Tuffs partner i Belgrad, Lina Vuskovic, som i många år har hjälpt fattiga gamla i Belgrad, veteraner som drabbats av många krig och demoniseringen av deras folk, serberna. I 15 år har Tuff bistått olika grupper i forna Jugoslavien. Det började med demokrati- och fredsgruppen Suncokret i kroatiska Rijeka och de senaste åren har ungefär 15 000 kr per år skickats till Lina Vuskovic för hennes arbete bland fattiga gamla i Belgrad. På Tuffs insamlingskonto har i år kommit in 9 550 kr med adress Belgrad. De som bidragit med detta är vänner till Tuffs ordförande Sylvia Ljungdahl, som fyllde jämt, och till den i år bortgångne Georg Hellgren.

....till författaren Sven Lindqvist, som i fredagens DN (18/8) skriver under rubriken ”Inte ens Israel har rätt att bomba barn”. Bland annat skriver han: ”Allt fler bedömare anser att de civila offren (mer än femton gånger så många i Libanon som i Israel) är oproportionerliga i förhållande till de obetydliga militära resultat som Israel åstadkommit”. Han påpekar också att hundratals civila libaneser dödats långt ifrån några militära mål. Inlägget är ett genmäle till Leo Kramars kritik (DN 15/8) av Lindqvist. Kramar kritiserade också Lindqvist för dennes fördömande av angloamerikansk terrorbombning av Tyskland under andra världskriget. På tal om förintelsen av Dresden kallade han den brittiske historikern David Irving för ”nazist”. Däremot nämnde han inte att Irving i vintras dömdes till tre års fängelse av en österrikisk domstol för något han sagt för 17 år sen. Då var Irving ”historieförfalskare”, men nu kallas han --för att råttfärdiga Österrikes flagranta övergrepp mot yttrandefriheten?—för ”nazist”. Det har varit generande tyst om Irvings öde sedan Nils Schwartz i Expressen i vintras (21/2) kallade de österrikiska juristerna för ”shariadomare i läderbyxor” och tyckte ”att juryn var sammansatt av en samling byfånar”.

....till den brittiska tidningen The Observers Henry Porter, som (13/8) skriver om att yttrandefriheten också begränsas i den självutnämnda frihetens stamort på jorden, USA. Han berättar om att professor Douglas Giles vid Roosevelt-universitetet i Chigago nu blivit avskedad. Giles’ chef, konsthistorikern Susan Weiniger, hade förbjudit lärare och studenter att diskutera Israel och Palestina. Men det brydde sig en kvinnlig student inte om utan ställde en fråga om denna brännande konflikt. Professor Giles avstyrde inte detta och fick därför sparken. Porter menar att Giles’ avskedande är “en del av rörelsen för att undertrycka kritik av Israel på grundval att den är antisemitisk” Porter slutar sin artikel med uppmaningen: ”Låt studenter som de i Douglas Giles’ klass fråga och diskutera vad de vill!”

....till Tyresö Ulands- och FredsFörenings (TUFF) styrelse som sammanträdde i går, lördagförmiddag. Det närmaste som planeras är:

Utskick till medlemmarna. onsd. den 23 aug, kl 18 i Tuff-lokalen, Myggdalsv 80

Höstloppis vid ängen nedanför COOP vid Tyresö C. lördag 2 sept kl 11-16 Loppisprylar mottages tacksamt!

Samtalscaféet Filosofika måndag den 4 sept kl 19 i Tuff-lokalen. Ämne: ”Historiens slut –eller ideologiernas?” Inledare: Göran Flodman och Åke Sandin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar