söndag, augusti 6

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1092) 06-08-06 till....


....till alla dem som i dag avstår från att njuta av det fina sommarvädret och i stället med anledning Hiroshimadagen manifesterar sitt motstånd mot krig och massförstörelsevapen. Tuff (Tyresö Ulands- och FredsFörening) tjuvstartade redan i går i Tyresö centrum med utdelning av flygblad. Dessutom delades papperstranor ut. Det är en japansk symbol för kampen mor kärnvapnen. Erika Husberg hade vikt tranorna och i Tyresö centrum fanns Sylvia Ljungdahl, Bitte Isacsson, Ingrid Hellgren, Eva Ehrstedt, Monica Schelin och Åke Sandin. Solidariska människor lade 706 kronor insamlingsbössor, ett välbehövligt bidrag till Tuffs arbete mot krigiska massmord. Andra kan bidra genom att använda Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6

....till den israeliske infanterikaptenen Amir Paster som dömts till 28 dagars militärfängelse för sin vägran att deltaga i kriget i Libanon. Han uppger som skäl att kriget drabbar civila och att det är motsatsen till de värderingar han har uppfostrats med. För ett par veckor sen vägrade också den 28-årige sergeanten Itzik Shabbat att tjänstgöra på de ockuperade områdena, eftersom det skulle friställa andra för kriget i Libanon

....till Dagens Nyheters ledarsida (2/8), där Mats Wiklund skriver under rubriken ”USA tiger mot bättre vetande”. Han diskuterar om inte presidenten och kongressledamöterna låter inrikespolitiska bevekelsegrunder styra bedömningarna av våldsutbrotten i Mellanöstern. Han nämner den starka Israellobbyns inflytande i USA och citerar uppfattningen bland ett par statsvetare, att ”den som kritiserar lobbyn avfärdas omedelbart som antisemit” och att ”politiker som kritiserar Israel kan räkna med att få en effektiv och hätsk förtalskampanj på halsen”

....till den brittiske journalisten John Pilger som i Aftonbladet (31/7) under rubriken ”Imperiets tyranni” bland annat skriver:

”Amerikas journalistiska karikatyrer maler på om att Hizbollah ’beväpnas och finansieras av Syrien och Iran’ och förutskickar attacker mot de länderna, samtidigt som de håller tyst om USA:s gåvor på tre miljarder dollar om dagen i form av stridsflygplan, handeldvapen och bomber till en stat vars internationella laglöshet är ett registrerat världsrekord. Man nämner aldrig att, precis som Hamas framväxt var ett svar på de grymheter och förödmjukelser som drabbat palestinierna under ett halvt århundrade, så bildades också Hizbollah som ett försvar mot Ariel Sharons blodiga invasion av Libanon 1982 under vilken 22 000 människor dog. Man nämner aldrig att Israel intervenerar som man vill, olagligt och brutalt, i de återstående 22 procenten av det historiska Palestina och att man har förstört 11 000 bostadshus och avskilt människor från deras jordbruksmark, från deras familjer och sjukhus och skolor”

(”Tre miljarder om dagen” verkar vara väl mycket och är möjligen ett översättningsfel) Pilger är inte imponerad av den nationalistiska ensidigheten i utställningarna på National Museum of American History i Washington:

”Det ges ingen antydan om att USA:s ’stora mission’ sedan 1945 har inkluderat kuppförsök mot 50 regeringar, däribland många demokratier, liksom krossandet av folkliga rörelser som bekämpat tyranni och bombangrepp mot 30 länder, vilket resulterat i ett oräkneligt antal döda. I Centralamerika på 1980-talet ledde Ronald Reagans beväpning och utbildning av gangsterarméer till 300 000 människors död; i Guatemala beskrevs detta som folkmord av FN. Detta omnämns inte med ett ord på utställningen. Att förstå indoktrineringens makt i fria samhällen innebär att också förstå den subversiva makt som ligger innesluten i den undertryckta sanningen.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar