lördag, maj 27

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1082) 06-05-28 till....

....till Pontus Björkman, som i dag bor i Guatemala men som på 1990-talet var tuff-aktivist och gjorde beundransvärda insatser bland annat för gatubarnen i Ecuador. Han skriver nu bland annat: ”Denna vecka började regnperioden på riktigt. Det räckte med några dagars regnande, så rasade en stor bit av bergsvägen till huvudstaden Guatemala City. Tyvärr är det svårt att ha tillförsikt inför årets regnperiod, då naturen inte återhämtat sig sedan förra årets orkan "Stan", då många människor och familjer särskilt på landsbygden (= ursprungsfolk) har en ännu svårare situation än vanligt, och infrastrukturen fortfarande är bräcklig. Och det finns prognoser om att Centralamerika återigen ska drabbas av över 20 orkaner i år.”

....till Marie Persson också är i Guatemala och jobbar för Forum Syd och som skriver: ”Ofta blir jag så inspirerad av allt bubbel ute i byarna. Gnistor och envetna kamper lyser upp trots en fattigdom som är omöjligt att helt ta in om man inte själv lever i den. Huvudstaden har spegelväggade skyskrapor samtidigt som massvis av byar saknar både dricksvatten och sjukvård. Spanskättlingarna (och utlänningar som Forum Sydares barn) har i princip ensamrätt på utbildning med hyfsad kvalitet trots att de är minoritet i landet. Flickor är mer undernärda än pojkar. Trots detta och en mängd andra orättvisor som alltid kommer att göra min andning något aggressiv när jag tänker på det orkar och prioriterar människor att ägna en lördag åt en kurs om Guatemalas kommunallag. De reser i sex timmar för att under en dag analysera och vidareutveckla arbetet med att organisera grannskapet.”

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas som skriver på tal om Indiens snabba ekonomiska tillväxt: ”Klyftan mellan fattiga och rika vidgas för varje dag med de så kallade ekonomiska framstegen” Han talar om halvsvält och undernäring för miljoner indier och tackar Tuff för föreningens mångåriga och mycket konkreta stöd i kampen för de fattiga

....till Kumla skola (Tyresö), som nu meddelar att dess dagsverke för Tuffs indiska projekt hittills givit över 65 000 kr

....till tuff-aktivisterna Gunnar Petersen och Monica Schelin, som i måndags (22/5) informerade sex klasser i Bergtorpsskolan i Täby om Tuffs indiska projekt inför skolans dagsverke på onsdag (31/5).

....till DN.Debatt, som i tisdags (23/5) tog in ett inlägg av Harald Ullman, som bland annat skriver: ”Mediernas makt har växt exempellöst de senaste 20 åren på den politiska sfärens bekostnad. Men det är inte samma sak som att den politiska sfären ska lägga sig platt som en ynklig fegis så fort medierna visar tänderna. Vem respekterar det?”. Om den uttjatade följetongen om annandag jul 2004 skriver Ullman: ”I den verkliga verkligheten förstår de flesta människor med lite sunt förnuft, att huruvida Danielsson ringde eller inte ringde spelar en ytterst underordnad roll i själva hanteringen av tsunamikatastrofen”

....till amerikansk-svensken Al Burke som skrivit till Jan Eklund på DN och frågat, när tidningen offentligt kommer att be professor Noam Chomsky och läsarna om ursäkt för de obefogade påhopp på Chomsky som Eklund glatt byggde på The Guardians falska anklagelser? 2005-11-06 hördes i Radio Tuffs krönika bland annat det här: ”Nu tvålas Chomsky till på DN-Kultur (2/11) av Jan Eklund, som skriver under rubriken ’Goodbye, Noam Chomsky’. På frågan om han ångrar att han stött dem som påtalat överdrifterna om massakern i Srebrenica har Chomsky nämligen svarat: ’Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tillräckligt starkt’. Dumt och obehagligt, skriver Eklund. Vad tycker han då om den dåvarande tyske försvarsministern Scharping, som i TV påstod att serberna hade mördat 30 000 oskyldiga människor i Srebrenica? Det var sådana lögner som fick Tyskland att för första gången på nästan 60 år medverka i ett anfallskrig. Med Zaremba i spetsen har man på ’oberoende liberala’ DN på ett beroende oliberalt sätt målat in sig i ett hörn i sin tro på att de ’onda’ på Balkan finns på ett enda håll. Det är synd att inte varje land har sin Chomsky, en dissident som vågar nagga självgodheten hos det egna landets etablissemang i kanten.”

....till ett trettiotal israeliska kulurarbetare, bl a Amos Oz och David Grossman, som nu protesterar mot att bosättare trakasserar palestinska skolbarn. Detta har också omvittnats av människor, som i Tyresöradion berättat om sina besök på Västbanken

...till Bengt Citron, som i många år skött både Tuffs och Tyresöradions hemsida. Det har han gjort på ett imponerande sätt genom uppdateringar varje vecka. Nyligen utsattes båda hemsidorna för aggressiv reklam, så har Bengt har nu fixat nya adresser. Tuffs hemsida:
www.abcitron.net/tuff . Tyresöradion: www.abcitron.net/slingan

....till Dagens Nyheters insändarsida som i måndags (22/5) tog in Hampus Eckermans text ”Militärens ockupation av Gärdet”, den han läste upp i förra veckans Radio Tuff

....till alla dem som hedrat minnet av den fine tuff-aktivisten Georg Hellgren genom att på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2 sätta in sammanlagt 5 700 kr. Dessa pengar skall enligt Georgs önskan användas för att stödja fattiga gamla i forna Jugoslavien. På söndag (4/6) fyller Tuffs beundransvärda ordförande Sylvia Ljungdahl jämt och hon vill också bli firad genom att vi sätter in pengar för samma ändamål. Märk talongen med ”Sylvia”!

....till Widad Zaki, en väldigt klok Irakfödd svenska, som kommer till Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80 nu på onsdag den 31 maj kl 19 och inleder ett samtal om Irak. Alla väkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar