söndag, maj 14

MASSOR AV UTMÄRKTA TUFF-PROJEKT I VÄRLDEN

KUMLA OCH NYBODA WINGS
I torsdags gjorde Kumla skola (Tyresö) ännu ett dagsverke, vars inkomster till hälften skall användas för de projekt i Indien, som bekostas av Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF). I Tyresö Nyheter kallades skolan nyligen för ”världsmästare i solidariska dagsverken”. Det är ingen större överdrift, för redan 1971 gjorde skolan ett dagsverke och har sedan nästan varje år gjort det till sin stolta tradition. Faktum är att det sedan 1975 i Indien finns en skolbyggnad med fem klassrum som heter just Kumla Wing. Intill finns ett liknande skolhus med namnet Nyboda Wing, uppkallat efter Nyboda skola (Tyresö), som under många år gjorde fina dagsverken.

Det allra första tuff-projektet var klart 1972. Det var ett skolbibliotek vid Sarvodaya Ashram i delstaten Gujarat i nordvästra Indien. Det innehöll 6000 böcker och fick namnet Tuff Library and Reading Hall. Under de svåra översvämningarna 1983 drabbades också biblioteket och alla böckerna förstördes. Men med pengar från Tuff har det återställts och nya böcker anskaffats.

MÅNGA OLIKA PROJEKT
Sedan starten för 35 år sedan har Tuff finansierat hundratals olika projekt i Indien och på andra håll i tredje världen. Det skulle bli för långrandigt att i detalj räkna upp alla men några kan nämnas:

I delstaten Gujarat i Indien har det anlagts hundratals brunnar och många vatten-, toalett- och tvättanläggningar, främst vid olika indiska skolor. Flera elevhem har uppförts, bland andra Kvicken House, uppkallat efter Kvickentorpsskolan i Farsta, en gymnasiebyggnad, döpt till Stenhammar Higher Secondary School, uppkallad efter Stenhammarskolan i Flen. En stor högstadieskola i byn Schiyal och en annan i byn Kumbhan har uppförts liksom tjogtals klassrum i mindre byar. Flera skolor har kunnat skaffa laboratorier, hemkunskapsavdelningar, samlingssalar, kök och elevmatsalar. Ett par skolor har försetts med metangasverk med skräp som råvara. Vid en annan skola har ett stort bageri uppförts.

En jeep, en skåpbil, en traktor och andra jordbruksredskap har finansierats liksom anläggningar för konstbevattning. I mångmiljonstaden Ahmedabad har arbete bland fattiga barn fått stöd, bland annat genom uppförandet av Sweden Shanti Bhavan, ett hus för undervisning av gatubarn. Valodområdet, 25 mil norr om Bombay (Mumbai), har sedan 1980 varit centrum för projekten genom att Tuffs främsta partners Bhikhu och Kokila Vyas bor där. I Valod finns Tuff Friendship House, där många svenska besökare har inkvarterats. Grannhuset har fått namnet Tyresö Kommun Teachers’ House.

Ett annorlunda projekt var uppförandet av en medicinfabrik utanför Baroda. Den har namnet LOCOST, eftersom den framställer mediciner med låga priser avsedda för de många fattigas behov. Den är stor: 16 x 50 meter och Tuff bidrog med en femtedel av kostnaden.

KOYTAS, SOCKERRÖRSHUGGARNA
1985 startade ett projekt som sedan under många år skulle finansieras av Tuff. Det gällde barnen till de många säsongarbetande sockerrörshuggarna, som varje höst med sina familjer lämnade sina byar för att hugga sockerrör i Surat-distriktet, där också Valod ligger. Föräldrarna jobbade hårt, fick uselt betalt och bodde i eländiga tältläger. Barnen lämnades utan skolgång och ofta utan tillsyn medan föräldrarna slet på fälten.
Under 15 år organiserade Tuffs indiska partners en slags undervisning för ungefär 3000 barn per år. Det skedde i 50-60 stora skoltält och 60-100 unga lärarinnor ledde verksamheten. Barnen fick också ett mellanmål per dag och en uppsättning kläder per säsong. Det var oerhört viktiga insatser för dessa utsatta barn. Våra partners brukade kalla projektet ”A Smile for a While”. Maj Wechselmann gjorde filmen ”Koytas –Kniven” om dessa sockerrörshuggare och tuff-projekten.

DHARAMPURS MÅNGA SMÅ BYAR
Några mil ifrån Valod finns det bergiga och tidigare så försummade Dharampur. I ett par hundra små byar (hamlets) bor där 200 000 ”tribals”, det vill säga människor från stambefolkningen, som står längst ner på den indiska statusskalan. De flesta vuxna är fattiga analfabeter.

Från slutet av 1980-talet har Bhikhu och Kokila Vyas med hjälp av Tuff-pengar organiserat en utveckling på olika områden. Basen har varit de sex Tuff-skolorna, som sammanlagt hyser 800 elever, vilka också får mat och boende på skolorna. Över hundra brunnar har anlagts En del har svenska namn, såsom Gunnar Well och Britt Well. Namnen härrör från de pengar som bekanta skänkt för att hedra vederbörande på födelsedagar. Av samma ursprung är Flodman Water System, som tillkom i höstas och består av dieselpump och en 600 meter lång vattenledning till en av skolorna.

Skolorna är ibland centra för hälsokampanjer, då frivilligt arbetande läkare undersöker havande kvinnor eller ger människor med nedsatt syn glasögon. Många små dammar har anlagts för att under monsunregnen samla upp vatten, som sedan kunnat användas till konstbevattning. Med bybornas hjälp har i sluttningarna många vallar byggts för att förhindra att jorden spolas bort.

MANGOGRAM –DEN PERFEKTA PRESENTEN
I Dharampur har ungefär 60 000 mangoträd planterats. Mangon är med sina vitaminer särskilt viktig i det här området, där många lider av nattblindhet. Ett av sätten att finansiera mangoplantorna har de senaste åren varit Tuffs mangogram. Det är ett diplomliknande blad som kan användas för att gratulera, tacka för senast eller kondolera

AFRIKA, SYDAMERIKA, BALKAN
Tuff har också finansierat projekt i andra delar av världen. I Bolivia kunde Sirionofolket med två miljoner kr från Tuff köpa tillbaka 50 000 hektar skogs- och jaktmark, I Ecuadors huvudstad Quito stöddes ett gatubarnsprojekt, till Eritrea skickades 100 000 skolböcker på landets eget språk tigrigna. Också projekt i Zambia, Kenya och på Mauritius har fått stöd från Tuff

Sedan i början av 1990-talet har hjälp också lämnats till forna Jugoslavien. I flera år stödde TUFF ekonomiskt freds- och demokratigruppen Suncokret i kroatiska Rijeka, sedan ett barnsjukhus i serbiska Losnica och sedan tio år Lina Vuskovics insatser för fattiga gamla i Belgrad.

15-20 MILJONER KRONOR I BISTÅND, NOLL ÖRE I LÖN
Sammanlagt har ungefär 15-20 miljoner kronor kunnat skickas från lokalföreningen TUFF till olika biståndsprojekt. Under 1988-2000 skickades till indiska partners mellan en miljon och en och en halv miljon kr per år. Däri ingick projektbidrag från Sida. Förra året, när inga Sidabidrag fanns, sändes 385 000 kr till Indien och 15 000 kr till Belgrad.

Allt arbete i Tuff och Radio Tuff sker oavlönat. Vartenda inarbetat öre kan alltså skickas till projekten. Många stora biståndsorganisationer har betydande avbränningar för administration, bland annat topplöner till cheferna. En annan fördel med Tuff-projekten är att de är överskådliga och konkreta, så att man tydligt ser vad som blir resultaten. Hos de stora insamlingarna hamnar pengarna i en anonym jättepott.

BERÖMVÄRDA INSATSER FRÅN MÅNGA SKOLOR
Det mesta av pengarna har kommit in genom att skolor engagerats och gjort dagsverken eller andra arrangemang för projekten. I veckan (11/5) gjorde inte bara Kumla skola (Tyresö) ett dagsverke utan också Alléskolan (Floda). Många andra har följt Nyboda och Kumla skolors exempel genom att flera gånger engagera sig. Alléskolan (Floda) började liksom Bergtorpsskolan (Täby) 1988 och båda dessa skolor har nästan varje år sen dess gjort dagsverken. Andra skolor som upprepade gånger bidragit med pengar genom dagsverken eller insamlingsaftnar är Forellskolan (Tyresö), Krusboda skola (Tyresö), Strandskolan (Tyresö), Tyresö gymnasium, Finningeskolan (Strängnäs), Ängetskolan (Örnsköldsvik), Kvickentorpsskolan (Farsta), Skolhagens skola (Täby), Tappströmsskolan (Ekerö), Stenhammarskolan (Flen), Miklagårds förskola (Täby).

Systerskoleidén, som Tuff lanserade på 1970-talet har alltså spridit sig. 36 skolor i Sverige och en skola på Island har deltagit. Andra orter där skolor jobbat in pengar för projekten är Norsborg, Huddinge, Botkyrka, Älvsjö, Flisby (Aneby), Solna, Visby, Enskede, Horred, Högsby, Gävle, Södertälje samt flera andra skolor än de redan nämnda i Täby och Tyresö

De skolor som sedan i höstas gjort insatser är Strandskolan (Tyresö), Södertörns friskola (Huddinge), Alléskolan (Floda), Sollentuna International School, och Kumla skola (Tyresö). I slutet av maj gör också Bergtorpsskolan i Täby ett dagsverke.

INTENSIV INFORMATIONSVERKSAMHET
Självfallet har inte skolornas engagemang blommat upp av sig själv. Uppåt tusen gånger har Tuff-aktivister gjort skolbesök och ofta i fullsatta aulor (gratis) informerat med diabilder om projekten och u-ländernas situation.

Förutom diabildsserier har ”hemmagjorda” videofilmer använts, men också professionella filmer som ”Koytas –Kniven” om indiska sockerrörshuggare och ”Låt våra sånger leva” om indianfolket Sirionó i Bolivia.

Flera utställningar om projekten har utformats och spridits, seminarier anordnats och tuff-aktivister har framträtt inte bara i skolor utan också i många föreningar. I Radio Tuff, som hörts varje vecka sedan 1985, har regelbundna rapporter om projekten förekommit liksom intervjuer med partners i utlandet och företrädare för svenska systerskolor.

Värdefullt har varit att Tuff ett dussintal gånger bekostat resor till Sverige samt kost och logi här för partners, till exempel indiern Bhikhu Vyas, som senast besökte oss förra sommaren. Dessa partners har framträtt och informerat i olika sammanhang.

Det här blev en ovanligt lång krönika i Radio Tuff – ändå har jag bara flyktigt kunnat beröra Tuffs omfattande biståndsverksamhet.

Mycket mera om det här finns dock på hemsidan
www.come.to/tuff
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1080) 2006-05-14




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar