söndag, maj 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1080) 06-05-14 till....


....till alla dem som hedrat minnet av den fine tuff-aktivisten Georg Hellgren genom att på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2 sätta in sammanlagt 4000 kr. Dessa pengar skall enligt Georgs önskan användas för att stödja fattiga gamla i forna Jugoslavien.

....till Göran Flodman, som får två rosor. Den ena för att han måndag den 22 maj kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80 är samtalsledare för ett nytt diskussionscafé Filosofika. Men ämnet den här gången är mera energipolitiskt än filosofiskt: ”Ja eller nej till kärnkraften?”. Den andra rosen får han för att han uppmärksammat att det finns ett annat TUFF. Det bildades efter den tragiska diskoteksbranden i Göteborg och ska stärka muslimska ungdomars situation i samhället och öka förståelsen för islam bland icke-muslimer. Detta TUFF uttyds som Troende Unga Framtida Förebilder. Många i Tuff (Tyresö) har väl framtiden mestadels bakom sig – men förhoppningsvis kan vi vara förebilder.

....till två berömvärt solidariska skolor, Kumla skola i Tyresö och Alléskolan i Floda. De gjorde i veckan dagsverken för Tuffs Indienprojekt. Resultaten är ännu inte kända men de meddelas i nästa Radio Tuff. Kumla skolas Eva Henriksson berättar dock att det var fin stämning vid Kumlas loppmarknad vid Alléplan, där många människor blev lyckliga genom att göra verkliga fynd. Enbart loppisen drog in 4000 kr.

....till Grön Ungdoms språkrör Alexander Chamberland som i AB (7/5) bland annat skriver: ”Det största medieföretaget i Sverige är Bonniers som bland annat äger TV4, DN, Expressen, GT, Mix Megapol, Veckorevyn, Amelia, Dagens Industri, Stockholm City, Sydsvenska Dagbladet, filmbolaget SF, samt flera bokförlag. De ger även ut Stora Journalistpriset, äger Resumé, som är Sveriges största mediegranskande tidning, samt kontrollerar en stor del av tidskriftsdistributören Tidsam, som nästintill har monopol på tidskriftsdistribution. Sverige är fortfarande en av de få demokratierna som saknar en lagstiftning mot maktkoncentrationen i media. Till och med Italien och USA har det. I värsta fall kan detta leda till att alla Sveriges medier, förutom public service, köps upp imorgon bitti. Därför skulle Rupert Murdoch, vars alla 175 tidningar pläderade för Irakkriget, i framtiden kunna styra svensk media.” För ett år sen intervjuades Chamberland i Succékanalen 91,4, Tyresöradion

....till en av de klokaste krönikörerna i svensk press, Yrsa Stenius, som i AB (9/5) under rubriken ”Frysa ut Hamas gynnar inte fred” bland annat skriver: ”Sverige är en del av EU och även om EU-ländernas internationella politik inte är enhetlig i alla stycken finns förväntningen, inte minst på hemmaplan, att Sverige ska stå lojalt mot EU:s ställningstaganden. EU i sin tur präglas inte sällan av stormakternas intressen och stormakternas beteende: hårt mot hårt! Demonstrationer, markeringar, symbolpolitik, något som stormakter alltid ansett sig ha råd med. Exempel på detta såg vi för sex år sedan då EU fattade ett absolut principvidrigt beslut om sanktioner mot Österrike i anledning av att Jörg Haiders parti togs in i regeringen efter stor framgång i ett absolut lagligt val”.

....till Sveriges Radios program ”Vetenskapsradion historia” som i torsdags (11/5) bröt den –generade?—tystnaden om fallet med den brittiske historikern David Irving. Han kallades ”ökänd” och dessutom ”förintelseförnekare”, ett inkvisitoriskt invektiv som generöst tilldelas alla som på minsta sätt avviker från den gängse synen på andra världskriget. Ingen verkade förbryllad över att Irving i den europeiska yttrandefrihetens mitt, Österrike, i vintras dömdes till tre års fängelse för något han sagt för 17 år sen. Man får trösta sig med att man tillsammans med dessa trendriktiga kommentatorer inte levde i Hitlers Tyskland eller Stalins Sovjet eller McCarthy-tidens USA eller.....

....till Dagens Nyheters kulturredaktör Maria Schottenius som (9/5) skriver om hur en pjäs av den österrikiske författaren Peter Handke nu stoppats i Paris, därför att han talade vid Milosevics begravning. Schottenius: ”Ledningen för Comédie-Francaise har gjort bort sig inför öppen ridå”

....till Jan Myrdal, som i Aftonbladet (11/5) skriver under rubriken ”Varför just Iran?” bland annat så här: ”Israel vägrar internationell inspektion av sitt kärnvapenprogram och sitt kärnvapeninnehav och håller den som söker vittna om brotten inspärrad i landet. Den staten ger också allt som flyger och far i de olika FN-resolutioner som gått den emot och genomför därtill statsterroristiska morduppdrag utanför sitt eget territorium - i Norge till och med. Det palestinska folket som med svårighet överlever under ockupationsförhållanden långt värre än de det norska folket utsattes för 1940-1945 bestraffas nu extra hårt med våldsåtgärder och svält för att det ockupanterna till trots i fria och hemliga val utsett företrädare Israel inte gillar.
Indien vägrar ha med den internationella atomkontrollen att göra; skaffar sig kärnvapen och upprättar atomsamarbete med regeringen i Washington. Det Pakistan vars regering mot sitt folks vilja låter sig släpas med i Washingtons nya krig skaffar sig egna kärnvapen med Washingtons goda minne.Inget av detta tycks uppröra regeringar och officiella medier i det EU som vill låtsas vara ett alternativ till den enda supermakten och dess världsfredshotande politik. I stället säger de sig frukta Iran och dess om tio år möjliga kärnvapen. I FN arbetar de tjänstvilligt för ett resolutionsförslag som skulle ge Washington möjlighet utvidga sitt pågående Asienkrig till att innefatta också Iran”

....till ABF-Stockholm som anordnar ett möte om Kambodja. Hedda Ekerwald visar bilder från sin resa i Kampuchea 1978. Peter Fröberg Idling talar om sin bok ”Pol Pots leende”. ABF-huset, Stockholm tisdag 23 maj kl 18

....till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) som har öppet styrelsemöte tisdag den 23 maj kl 18.30 i Tuff-lokalen Myggdalsv. 80




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar