söndag, mars 26

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1073) 06-03-26 till....

....till förlaget ”En bok för alla” som på nytt givit ut den i höstas bortgångne tuff-aktivisten Roland Schütts succébok Kådisbellan. Förstasidans text är värd att citera: ”Utöver preventivmedel finns här spiritister, atleter, socialister, hypnotisörer, judar, sängvätare, cykeltjuvar, fingerpullare, polisspioner m. fl. Dessutom Gustav V, Chagall, Strindberg och ett unikt matrecept.”

....till professorn i statsvetenskap, Tommy Möller, som i DN (22/3) undrar vad som kanske hade hänt om svenska tidningar haft kvar för muslimer kränkande bilder på Muhammed, så att svenska ambassader och medborgare hade blivit angripna av terrorgrupper: ”Låt oss anta att Sveriges utrikesminister varit fullständigt passiv, trots att Sverigedemokraternas hemsida hade resulterat i protester från flera muslimska länders ambassadörer. Hur hade det låtit då, om något allvarligt inträffat, när det uppdagats att UD väl kände till hotbilden men likväl underlät att agera?”

....till veteranen bland journalister med mellanöstern som arbetsfält, Robert Fisk, som i den brittiska tidningen The Independent (19/3) menar att det finns ”institutionaliserad rasism” i den amerikanska pressens rapportering från Irak. Som exempel tar han den amerikanske fanjunkaren Lewis Welshofer förhörsmetoder. Han stoppade den irakiske generalen Abed Hamed Mowhoush i en sovsäck och satte sig sedan på fångens bröst tills denne kvävdes. Den amerikanske torteraren dömdes till två månaders kompaniförbud och 6000 dollar i böter. Men det som Robert Fisk ironiserar mest över är tidningarnas snyftreportage. De låter fanjunkarens fru tårögt intyga att hon älskar honom än mer nu: ”Han har alltid sagt att man måste göra det rätta och ibland är det rätta också det svåraste”. Och fanjunkare Welshofer kämpar med gråten när han säger: ”Jag beklagar djupt, om mina handlingar svärtat ner de soldater som tjänstgör i Irak”. Robert Fisk kommenterar: ”Lägg märke till att den amerikanske mördarens ånger inte riktas mot hans hjälplösa och dödade offer utan mot hans medsoldaters ära, även om några av dem såg Welshofer tvinga in generalen i sovsäcken utan att göra något för att stoppa honom”. Robert Fisk menar att den verkliga skandalen är att vi aldrig får veta något om reaktionerna från den mördade generalens familj. För han hade väl en fru och kanske barn, förmodar Fisk. Hade inte general Mowhoush blivit ett så avhumaniserat kreatur hade vi kanske fått reda på hur mycket hans anhöriga grät över hans grymma död

....till Björn Eklund och Erik Wijk, som i Aftonbladet (19/3) bland annat skriver:. ”Förklaringar till Balkankrigen som drar fram något enda utöver serbisk ondska betraktas regelmässigt som extremistiska i svensk debatt - det spelar mindre roll om det är etablerad kunskap bland forskare och diplomater världen över” De citerar också Noam Chomsky, John Pilger och Arundhati Roy: "Vi betraktar Diana Johnstones bok Dårarnas korståg som ett utomordentligt arbete som avviker från den förhärskande uppfattningen, men som gör detta med utgångspunkt i fakta och förnuftsresonemang."

....till en före detta medarbetare på New York Times, David Binder, som anser (CNSNews.com 22/3) att det prestigefyllda Pulitzerpriset för 1993 borde återtas. Med hänvisning till en ny bok av Peter Brooke om medias rapportering från krigen i forna Jugoslavien talar han om ”journalistiska förbrytelser”. De begicks enligt Brooke av John F. Burns i New York Times och Roy Gutman i Newsday. Burns fick sitt pris främst för sina skildringar av serbiska grymheter. Men nu har det uppdagats att den serbiske fånge som erkände våldtäkter, tortyr och andra hemska övergrepp själv hade blivit torterad och sedan tog tillbaka sin berättelse. Gutman blev berömd för sina skildringar av serbiska ”koncentrationsläger”, som han ofta liknade vid de nazistiska. Innehållet i flera av hans reportage var delvis hämtat från kroatisk krigspropaganda, annat var grundat på enbart hörsägen

....till Åsa Linderborg och Erik Wijk som i Aftonbladet (18/3) påminner om vad de svenska hökarna hävde ur sig för tre år sen om Irakkriget och den svenska kampanjen ”Nej till krig”. Artikeln är full av citat, låt vara lösryckta ur sina sammanhang, men nog var en massa opinionsbildare den gången ute på riktigt hal is i sitt stöd för anfallet på Irak, i sin övertygelse om alla hemska vapen som Saddam Hussein förfogade över och sin irritation över de stora folkliga demonstrationerna mot kriget

....till Gunnar Petersen och Monica Schelin, som i onsdags för lärarna vid Kumla skola i Tyresö informerade om Tuffs omfattande projekt i Indien. Kumla, ”världsmästare i solidariska skolinsatser”, gör den 11 maj ett dagsverke för projekten.

....till Tuffs Sylvia Ljungdahl och Bitte Isacsson som gjort ett fullspäckat kalendarium för Tuffs alla aktiviteter de närmaste veckorna. Nu på lördag (1/4) finns Tuff-aktivister vid bokbord i Tyresö centrum kl 10.30 – 14.00.

....till de tuff-aktivister som i torsdags gjorde ett nytt utskick till alla medlemmar. Förutom kalendariet innehöll det Tuff-bladet med elva korta notiser om föreningens verksamhet.

....till Petter Larsson som i Aftonbladet (24/3) konstaterar att Sverige nu säljer mer vapen än någonsin. Svensk vapenexport har fördubblats under 2000-talet. Och det är inte så noga vart man säljer. Både länder med bristfälliga mänskliga rättigheter, såsom Tunisien, Pakistan och Saudiarabien, finns bland köparna liksom krigförande stater, till exempel USA och England. Larsson skriver:”I måndags krävde Svenska freds, Diakonia, Amnesty, Röda Korset och Kristna fredsrörelsen att regeringen presenterar ett förslag före valet. På så vis skulle väljarna med öppna ögon kunna ta ställning till vapenexportens framtid”.
Senare i dagens Radio Tuff redogör Rolf Lindahl från Svenska Freds för dessa frågor

....till den internationella kampanjdag mot vapenhandel och handeldvapen (det finns 600 miljoner i världen) som äger rum på lördag den 1 april. Då har Amnesty, Svenska Freds och Kristna Freds aktiviteter på tio orter i Sverige. På Medborgarplatsen i Stockholm blir det då en manifestation med musik och tal mellan kl 13 och 15.

....till Succékanalen 91,4 (Tyresöradion) som fyra gånger per dygn fram till den 9 april låter Widad Zaki berätta om det prekära läget i hennes gamla hemland Irak. Widad inleder i slutet av maj ett Tuff-möte om Irak

....till alla smarta, solidariska människor som löser sina presentproblem genom att köpa Tuffs mangogram. De finns i tre varianter: 1) ”Grattis”, 2) I stället för blommor” 3) ”Till minne av”, alltså för att gratulera, tacka eller beklaga sorg. De har bidragit till att i indiska Dharampur nu ca 60 000 mangoträd kunnat planteras. Ett mangogram för 300 kr innebär minst 60 mangoträd bland den fattiga stambefolkningen (tribals) i Dharampur.

....till diskussionskaféet FILOSOFIKA med Göran Flodman som samtalsledare som har sin nästa träff nu på tisdag den 28 mars kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. Ämne: ”Är könsroller genetiskt betingade”. Inledare: Birgitta Karlfeldt. Alla hjärtligt välkomna!

...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar