söndag, mars 19

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1072) 06-03-19 till....

....till Tuffs indiska partners Bhikhu och Kokila Vyas, som nu glatt meddelar att tre av Tuff-skolorna i Dharampur, nämligen Khanda, Tamachhadi och Chandvagan, nu äntligen fått telefonförbindelse. Det belyser vilket bortglömt område det här har varit. Bhikhu Vyas: ”Telefoner underlättar enormt kommunikationen och administrationen av skolorna”. Skolan Tamachhadi fick förra månaden också elektricitet.

....till den brittiska tidningen The Guardian (13/3), där Richard Norton-Taylor skriver om engelska soldater som blivit vapenvägrare. En av dem är 28-årige Ben Griffin i Special Air Service som efter tre månader i Bagdad nu hoppat av eftersom han anser att Irakkriget var ett omoraliskt angrepp: ”Jag är arg på politikerna som ljög för oss om kriget. Men allra viktigast anslöt jag mig inte till den brittiska armén för att utföra amerikansk utrikespolitik” Han uppger att han bevittnat hur amerikaner i Irak begått dussintals förbrytelser. En annan brittisk vägrare är flyglöjtnanten Malcolm Kendall-Smith. Han är ställd inför krigsrätt men hans advokat hänvisar till invasionen av Irak stred mot folkrätten och därför olaglig liksom orderna att deltaga i kriget.

....till Mark Nykanen i Seattle Post-Intelligencer (10/3) som påminner om de 125 000 amerikanska krigsvägrare som flydde till Kanada under Vietnamkriget. Många stack också till Sverige och inte minst Tuff tog hand om åtskilliga här i Tyresö. Nu har strömmen av amerikanska desertörer på nytt börjat till Kanada. Där finns ännu många av de gamla vietnamkrigsvägrana. Dessa förbereder nu en återförening och de välkomnar de nya vägrarna, bland annat med motiveringen: ”Vi känner det väsentligt att räcka dem en hjälpande hand, därför att de är föredömen i icke-våld i en tid som skriker efter icke-våldsliga lösningar på konflikter”

....till de sextio procent av amerikanerna, som nu anser att anfallet på Irak för tre år sen var ett misstag. Undrar vad de andra fyrtio procenten grundar sina åsikter på.

....till historikern Åsa Linderborg, som i Aftonbladet (15/3) ställer frågor om svenskarnas påstådda antisemitism. Hon tycker, att man försöker underbygga den av medierna stort uppmärksammade undersökningen genom språkliga glidningar och tvetydigheter som kan förvränga det som man objektivt påstår sig kartlägga. Hon påpekar att 86 % av de tillfrågade inte anser att judarna utnyttjar nazisternas judeutrotning i ekonomiska och politiska syften. Och några av de återstående 14 procenten kanske bara menat att enstaka judar gör det, menar hon. Några svenskar har också tyckt att judarna har makt över media. Linderborg undrar om man ens får ifrågasätta Bonniers inflytande över svenska media utan att bli stämplad som antisemit. Att var tionde svensk anser att ”Israels existens utgör ett hinder för fred på jorden” behöver enligt Linderborg inte betyda att de vill Israels utplånande, bara att de är kritiska mot Israels politik.

....till professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld, som i Svenska Dagbladet (17/3) är
kritisk mot undersökningen om svensk antisemitism och bland annat skriver: ”Genom att i frågeformuleringar försåtligt och konsekvent lyfta fram ”judarna” som en homogen grupp för svarspersonen att förhålla sig till riskerar undersökningen att bidra till att skapa ett vi-dom-tänkande, där ’judarna’ ställs mot ’oss andra’. Enda sättet att inte bli delaktig i denna kollektivisering av judar som grupp är att låta bli att fylla i enkäten. Det har också 41 procent av de tillfrågade gjort.”

....till Svenska Freds arbetsgrupp om ICC (Internationella brottsdomstolen), som tillsammans med Stockholms Universitets Utrikespolitiska Förening inbjuder till ett seminarium om internationell rätt. Tid: tisdag den 21 mars kl 19. Plats Stockholms universitet, sal D 8. Mera om ICC i ett kommande inslag i dagens Radio Tuff

....till de 34 solidariska och uppmuntrande människor som hittills i år utöver medlemsavgiften som gåvor har betalat 6 630 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Allt arbete i Tuff och Radio Tuff sker oavlönat men lokalhyra, sändningsavgifter med mera kostar.

....till Tuffs diskussionscafé Filosofika som har sin nästa träff tisdag den 28 mars kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. Ämne: Könsroller –är de genetiskt betingade?

....till Tuff som i går hade sitt 39:e årsmöte. Sylvia Ljungdahl återvaldes till odförende i en styrelse på 14 personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar