söndag, november 27

Ryssarna "kränker" och "bombar sig fram" ??

Ryssland kränker vårt luftrum?
I Natos språkrör Dagens Nyheter framställs Ryssland ofta av försvarsjournalisten Mikael Holmström som det land som aggressivt kränker Sverige.

Tittar man på statistiken finner man att vårt luftrum ”kränktes” 19 gånger under åren 2014-2015. Det var en gång av Ryssland och 18 gånger av olika Nato-länder. I år har främmande flyg ”kränkt” oss 13 gånger, varav en gång av ryssarna. Hela 12 gånger har andra länders flyg varit framme -- vid tre tillfällen av USA och lika många av  Nato-landet Danmark.

Tror inte att ens våra ”experter” inom det mäktiga militär-industriella komplexet kan betrakta Danmark som aggressivt och hotfullt.

”Ryssland bombar sig fram”?
 I DN den 9 oktober stod det i en helsidesrubrik över en artikel av självaste chefredaktören Peter Wolodarski , att ”Ryssland bombar sig fram”.

Det gällde bombningarna av rebellkontrollerade östra delen av staden Aleppo i Syrien. Som alltid vid flygbombningarna av stadsmiljö har där dödats hundratals civila, bland annat barn. Jämför det totala antalet dödade i det långa grymma kriget i Syrien, där uppåt 300 000 har förlorat livet och miljoner tvingats fly.

Wolodarski nämner att bombningar från luften är en rysk tradition alltsedan kriget mot Tjetjenien år 2000. Men varför nämnder han inte de bombningar som sedan dess har dödat hundratusentals civila? De har skett av USA i Afghanistan sedan 2001, av Irak sedan 2003 och i Libyen 2011.  

Om Wolodarski tror på goda och välsignelsebringande bomber är det bara titta på vad som hänt i Irak och Libyen sedan civila dödats i mängd av Nato-bomber. Och  drönarna, de förarlösa bombplanen som USA flitigt använder, lär träffa oskyldiga civila oftare än de tänkta måltavlorna.

De många civila offren för västliga bomber visas inte på bild så ofta, att det upprör oss. De av USA stödda saudiska bombningarna av Jemen, som drabbat civila sedan mars 2015, blir sällan uppmärksammade av våra medier.

Och ingen enda rapport har jag sett om USA-koalitionens nuvarande bombningar av miljonstaden Mosul, som IS ockuperade 2014. Träffar aldrig amerikanska bomber mot städer några civila?

Däremot har det rapporterats om att amerikanska bomber härom veckan dödade ett 30-tal civila i Afghanistan. Det var i Kunduz-området, där för ett år sedan ett sjukhus tillhörande Läkare utan gränser bombades av USA med många dödade bland patienter och personal.
----------------------------------------------------------------
Läsvärda julklappsböcker
Till jul rekommenderas några bra böcker som julklappar:
Mathias Mossberg: I mörka vatten. Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan
Johan Erlandsson: Desertörerna (unga amerikaner  som kom till Sverige undan kriget)

Daniele Ganser: Natos hemliga arméer (Operation Gladio och terrorismen i Västeuropa)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar