torsdag, november 10

Karl Staaff, Hans Blix -- contra bombliberalerna

(På söndag ger jag Olof Kleberg en av "rosorna". Han är liberal tidigare chefredaktör för Västerbottens-Kuriren. Den 1 november skrev han artikel som vände sig mot den rådande russofobin. Han skrev bl a: "Vad Sverige skulle behöva är en omfattande säkerhetspolitisk debatt som inriktar sig på åtgärder för avspänning, förtroendeskapande och dialog". För något år sedan skrev jag följande:) 

LÅT OSS MINNAS KARL STAAFF!
I min norrländska barndom –det var för all del länge sedan – hade jag massor av släktingar. De var inte politiskt aktiva men röstade på olika partier från vänster till höger.

Mina föräldrar var frisinnade, det vill säga röstade på folkpartiet. Jag minns att min pappa var en slags Staaff-liberal. Karl Staaff blev 1911 svensk statsminister efter det första någorlunda demokratiska valet, låt vara bara för män. 1914 tvangs han att avgå. Han ville genomföra sociala reformer i det dåvarande fattigsverige och tyckte det var onödigt med att satsa skattemiljarder på att bygga pansarbåtar.

Då utsattes han för våldsam kritik av kunga- herre- och militärmakt. Det kulminerade med att kung Gustaf V höll sitt borggårdstal 1914, skrivet av högerdemagogen Sven Hedin, som genom sina upptäcktsfärder var nationens store hjälte. Staaff tvangs då att avgå.

Fram till sin död ett år senare utsattes han för en vidrig förtalskampanj från högerhåll. Till och med en känd professor beljög honom som spion åt ryssarna. Det var under en tid då rysskräcken var minst lika häftig som i dag.

MAJOR BJÖRKLUND: ”SVERIGE MÅSTE BLI NATOMEDLEM”
Ofta hör jag på nyheterna att Folkpartiledaren Jan Björklund kräver att Sverige ska bli den 29:e medlemmen av Nato. Han utnyttjar förstås den så effektiva men föga sakliga skräcken för Ryssland, som har hela åtta procent av Natos militära resurser.

TACKA VET JAG HANS BLIX!
I boken ”Bevara  alliansfriheten –Nej till Nato-medlemsskap”, redigerad av historikern Anders Björnsson och diplomaten Sven Hirdman, finns ett antal kloka människor som menar att ett svenskt Nato-medlemskap bara skulle öka spänningen i norra Europa.

Bland författarna finns Hans Blix. Han var som folkpartist svensk utrikesminister 1978-79. Internationellt är han mest känd som generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA) 1981-1997.

Han ledde också de vapeninspektörer som inför det västliga anfallet på Irak kollade Iraks förmodade innehav av massförstörelsevapen. Han meddelade att Saddam Hussein inte hade några sådana. Därför blev han bland annat i en stor amerikansk tidning mobbad av ingen mindre än en annan bombliberal, Per Ahlmark.

VILKA BRYTER MEST MOT FOLKRÄTTEN?
Amerikaner och britter ville inte lyssna på Blix utan inledde anfallet på Irak 2003 med den lögnaktiga motiveringen att landet hotade med kärnvapen. Sedan dess har miljoner irakier tvingas fly och hundratusentals dödats.

Jämför det gärna med Krims anslutning till Ryssland i år. I veckor anklagades Putin för folkrättsbrott. Och visst dödades två människor, en ukrainare och en ryss.

Att Natomakterna USA och Storbritannien 2003 utan FN-mandat anföll Irak ska vi glömma, trots att detta folkrättsbrott var miljonfalt mera ödesdigert än att Krim blev ryskt igen.

Alltför många svenska opinionsbildare silar ryska mygg men sväljer Nato-kameler.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar