fredag, november 25

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1428) 27/11 till....

….till   Tuffs ordförande Sylvia Ljungdahl, som nu framställt julmangogram att användas som julkort eller julklappar. De består av en färggrann teckning av indiska elever och med en vers vi fått från våra indiska partners:
            Many little things
            Done in many little places
            By many little people
            Will change
            The face of the world
De bidrar till att mangoträd planteras i många fattiga indiska byar. Kan beställas av Sylvia på telefon 08-742 1442 eller på e-post sylvia.ljungdahl@telia.com

….till   TUFFs styrelse, som nu bestämt att även i år kommer 200 000 kr att skickas till Indien för skolorna i det utfattiga Dharampur. För Indien har det kommit in ca 175 000 kr på insamlingskontot i år. Utöver det har Tuff alltså skjutit till ca 25 000 kr. Varje krona som sätts in på Tuffs insamlingskonto används alltså oavkortat till ändamålet i Indien eller andra länder.

….till   Gunborg Vrede, som just lämnat hela 5 000 kr på Tuffs insamlingskonto 79 36 36-2

….till   Maj Britt Theorin, som den 3 december välförtjänt tilldelas ”Folkets fredspris i enlighet med Nobels testamente” av Fredsrörelsen på Orust. I motiveringen står det: ”I femtio år har hon med entusiasm kämpat för rättvisa och att rädda världen från kärnvapenkrig. I riksdagen, i europaparlamentet, som nedrustningsambassadör, som president i internationella Fredsbyrån, med mera”  
I en manifestation i Stockholm i samband med undertecknandet av värdlandsavtalet med Nato citerade hon Göran Greiders ironiska dikt:

            NATO vårt som är i himlen, helgat varde ditt namn
            ske NATO-kommandots vilja i himlen
            så ock på jorden.
            Vår dagliga NATO-propaganda ge oss idag
            och förlåt oss vår gamla fredsretorik
            såsom vi också förlåta dem vi exporterar vapen till
            Och inled oss inte i alliansfrihet utan fräls oss från självständighet.
            Ty riket är NATO:s och makten och härligheten i evighet
            Amen.

Fredsrörelsen på Orust anser, att
Sverige bör återigen bli alliansfritt, säga nej till Nato och återuppta nedrustningsarbetet”

….till           Aftonbladets Anders Lindberg som den 18/11 skrev under rubriken ”Vem vill gå med i Trumps Nato?” bland annat följande: ”Nato befolkas nu av allt fler bovar. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är ingen demokrat, han fängslar journalister och för krig mot kurderna. Ungerns Viktor Orbán har i praktiken avvecklat både fri media och oberoende domstolar i något han kallar ”illiberal ­demokrati” men som börjar se ut som något slags halvdiktatur. Polen, ett viktigt Natoland, är på väg åt samma håll. Vad är det för värderingar Trumps USA, dagens Turkiet, Ungern och Polen har gemensamt med Sverige när det ­gäller utrikespolitiken? Det är inte lätt att se.”

 ….till  generalsekreteraren i Palmecentret Jens Orback, som besökt Turkiet  i solidaritet med fängslade oppositionella. De ville visa sitt stöd för  oppositionspartiet HDP och dess partiledare Selahattin Demirtaş, som fängslades i början av november tillsammans med flera andra politiker. Orback säger:


”Vi manifesterar inte bara för Selahattins egna mänskliga rättigheter, utan också för det hopp en ny generation turkar ställer till honom och hans parti”.
(Jens Orback har varit statsråd och gav 2007 boken ”Medan segern firades– min mammas historia” Där skildrar han det helvete tyska civila hade det vid krigsslutet. Hans mor var en av de många son våldtogs av de rusiga segrarna.)
 ....till   Nobel Peace Prize Watch med Fredrik Heffermehl och Tomas Magnusson i spetsen, som uppmanar oss att nominera pristagare som bättre motsvarar Nobels vilja. De påpekar att Alfred Nobel ville stödja rörelser för att befria alla länder från vapen, militärer och krig. Han sökte att avskaffa den militarism som sprider skräck, stimulerar kapprustning och tillåter militären att bestämma världens affärer.
….till   Sveriges television, som den 20/11 visade dokumentären om Saudiarabien, som militärt är rustat till tänderna och vars fanatiska religion, wahabismen, sprider sig till jihadister i Irak och Syrien.

….till        Roland Hedyat som skriver: ”För snart 600 dagar sedan anfölls Jemen – ett av världens fattigaste länder – från luften av en ”koalition” av rika oljestater, anförda av Saudiarabien och stödda av ett antal Nato-länder, med USA och Storbritannien i spetsen. Under 600 dagar har dessa systematiskt bombat Jemens civilbefolkning, bröllopsfester, begravningsceremonier, civil infrastruktur, broar, kraftverk, industrier, sjukhus och vårdcentraler, idrottsarenor, matlager, jordbruksanläggningar, bränslelager och Jemens anrika världsarv.”
….till   Nej till Natos” stormöte i Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, den 13/12 kl 18. Det blir ett protestmöte mot den planerade krigsövningen Aurora 17, som nästa höst ska hållas i Sverige. Det kommer att bli den största sen kalla kriget. Under tre veckor i september 2017 kommer stora delar av Sverige att förvandlas till en övningsplats för krig. Sammanlagt rör det sig om 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 583 miljoner kronor. Tio länder (bland dem Polen, Danmark och USA) bjuds in att delta. Det hårt kritiserade värdlandsavtalet är centralt och upp till ett tusen amerikanska elitsoldater kommer att landsättas i Göteborg. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen. Slagorden är: 
STOPPA KRIGSÖVNINGEN AURORA!- För  att den bidrar till det försämrade säkerhetsläget kring Östersjön - För att den innebär ett ytterligare närmande till kärnvapenalliansen Nato- För att freden bevaras genom diplomati.
….till   Johan Croneman i DN som skriver om Mel Gibsons film Hacksaw Ridge. Den handlar om vapenvägraren Desmond Doss, som får Medal of Honor, den finaste utmärkelsen i USA:s krig. Trots att han vägrar bära vapen räddar han en massa sårade amerikaner. Croneman skriver: Desmond Doss är nämligen inte bara alla krigshjältars krigshjälte, han var vapenvägrare också. Det är med andra ord en historia som slår allt i genren – och sann är den. In på bara benet. Men döda, det tänkte han inte göra. Han ville ta hand om skadade, sårade, rädda liv.”
….till        Lena Hjemérus och Marcus Löwin, som på www.tyresoradion.se nämner de filmer som visas på Bio Forellen och också berättar om Hacksaw Ridge


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar