tisdag, juni 14

USA har minst 10 ggr större militärutgifter än Ryssland

Militärutgifterna i de mest välrustade staterna enligt SIPRI, Stockholms internationella fredsinstitut, som i april 2015 räknade ut de militära kostnaderna för olika länder.
                   
                 USA  dominerade stort med 610 biljoner dollar, alltså ca 5000 miljarder kronor. 

                 Det är lika mycket som de sju näst mest rustade länderna satsar tillsammans. Dessa är i ordning efter sina militärutgifter: Kina, Ryssland, Saudiarabien, Frankrike, Storbritannien, Indien och Tyskland,

Det framgår av den här statistiken att Ryssland i militära kostnader ligger jämsides med Saudiarabien, som med sina 30 miljoner invånare per capita satsar lika mycket på vapen som USA. De för med mestadels amerikanska vapen sedan i mars 2015 ett brutalt krig mot Jemens civila.

    Ryssland , som utmålas som ett stort hot nu, har inte ens en tiondel av USA:s militära       kapacitet. Ännu större blir skillnaden, om man räknar med de tre Nato-länderna                   Frankrike, Storbritannien och Tyskland, vilkas sammanlagda militärutgifter med råge             överträffar Rysslands.

    Då har man ändå inte tagit med de 24 andra Nato-ländernas militära förmåga. 2 kommentarer:

 1. Hej!
  Alla militärutgiftsnivåer (belopp idag) du refererar till är korrekta och i enlighet med SIPRIS statistik. Om bilden kompletteras med tendenser och trender ur samma SIPRI-data ser man snabbt att alla de NATO-länder du refererar till uppvisar minskande militärutgifter sedan flera år, måhända från en hög nivå, men ändå minkande. Ryssland avviker från det mönstret och uppvisar ökande militärutgifter.
  MVH
  //Ingemar Gråsjö

  SvaraRadera
 2. Anonym5:47 em

  Förr eller senare var Ryssland naturligtvis tvungna att gå från avvikande minskning av militära utgifter till avvikande ökning. Logiskt ur ett 20årsperspektiv.

  SvaraRadera