lördag, juni 11

Svenska folket förs bakom ljuset om ubåtar

80-talets hysteri
Från hösten 2014 har vi fått en upprepning av mediernas våldsamma överdrifter om främmande ubåtar i svenska vatten under 80-talet. Då matades vi ständigt med kränkande ryska ubåtar i braskande rubriker och helsidor i våra tidningar. Under många år drabbades det annars så sansade svenska folket av ubåtshysteri. Nästan allt i Östersjön kunde med mediernas hjälp tolkas som hotfulla ubåtar.

Det gjorde att ”hotet från Sovjet” förstorades och den svenska marinen fick ytterligare miljarder i anslag. Svenska skattebetalare fördes bakom ljuset och blev de stora förlorarna.

I efterhand visade det sig att ”ubåtarna” hade varit läckande avloppsrör i Hammarbyhamnen, timmerstockar och stenar vid Vaxholm, finländska bogserbåtar vid Töre, undervattensskär vid Hävringe och vilken krusning av vattenytan som helst. Och ljud som påstods komma från kränkande ubåtar visade sig vara minkar, pruttande fiskar eller den gamla svenska galeasen Amalia.

De senaste årens ”ubåtar”
Många av våra nutida journalister tycks ha varit omedvetna om det bluffaktiga i 80-talets rapportering om ubåtar kanske därför att sanningen inte fått mycken publicitet. Sedan 2014 har ”ubåtskränkningar” fått stor och okritisk uppmärksamhet i media, inte minst i DN och andra tidningar som vill ha Sverige in i Nato.

I oktober 2014 följde hela Sverige den stora ”ubåtsjakten” i Stockholms skärgård.
Men källan till det ljud som beskrevs som avgörande bevis för att en utländsk ubåt kränkt svenskt vatten var istället ett svenskt objekt avslöjar Ekot i dag (11/6 2016).

2014 trumpetade man ut att enligt Försvarsmakten hade en ubåt hade kränkt våra vatten. Men plötsligt 2015 meddelade man att beviset inte gällde. Ljudet från ”ubåten” hade kommit från en svensk källa, uppger man nu.

I november 2014 stod statsminister Löfven tillsammans med ÖB och kritiserade starkt den utländska kränkningen. Det har alltså nu visat sig vara på felaktiga grunder, vilket sägs ha gjort statsministern upprörd.

Medierna har också rapporterat om att en annan misstänkt ubåt observerats vid en marinövning vid fyren Vindbåden våren 2015. Enligt Ekots källor har det nu slagits fast att den ubåten var från Natolandet Tyskland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar