söndag, juni 19

"Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan"

Diplomaten Mathias Mossberg har arbetat i Moskva under kalla kriget, i UD som sovjetspecialist men även tjänstgjort i en rad andra länder.

Ända sedan han var huvudsekreterare i 2001 års svenska ubåtsutredning har han tvivlat på 80-talets ständiga medieuppgifter om ryska ubåtar i svenska vatten. 2009 kom hans bok ”I mörka vatten” med undertiteln ”Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan”. Där nämner han utförligt Natos inblandning i ubåtsfrågan.

Denna bok har nu kommit ut i ny utökad upplaga på Karneval förlag. Där tar Mossberg också upp de senaste årens påstådda ubåtsintrång. Dessa har till och med ägnats flera helsidiga larmartiklar i Dagens Nyheter, medan det på 80-talet var främst kvällspressen som höjde sina upplagor genom att frossa i ubåtshysteri.

Mossberg skriver bland annat:

”De oblyga försök som gjordes från marinens och medias sida 2014-2015 att göra en uppföljare enligt gamla beprövade manus gav utdelning – ekonomiskt för marinens del och politiskt för dem som vill skrämma Sverige närmare Nato.

Trots att det senare visat sig att grunden för vad som framställdes som nya kränkningar av svenska vatten var utomordentligt svag – och att det mesta pekar på att vad som utlöste den senaste ubåtshysterin var indikationer som härrörde från en av våra egna ubåtar – har effekterna dröjt kvar.

Hur länge ska vi i Sverige behöva leva med en situation där vi låter oss vilseledas i viktiga delar av utformningen av vår utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik?

Måste vi acceptera att ubåtsfrågan på falska grunder används som hävstång av dem som vill ha en svensk Natoanslutning.” (Fetstilat här)

(Den nya utökade utgåvan av Mossbergs bok är på 256 faktaspäckade sidor och kostar endast 50 kr. Kan köpas av TUFF genom att t ex ringa eller e-posta till mig. Tel 08- 7124463, e-post  ake.sandin@tyresoradion.se )      
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar