fredag, juni 24

"ROSOR" från RADIO TUFF (nr 1417) 26/6..... till

….till   årets globala fredsindex (Global peace index) som nu rankat de mest fredliga länderna i världen. Som etta kommer Island, följt av Danmark, Österrike, Nya Zeeland och Portugal. Sverige hittar man på 14:e plats. Det är främst den omfattande vapenexporten som drar ner det svenska betyget. Det mest våldsamma landet blir som väntat Syrien, följt av Sydsudan, Irak, Afghanistan och Somalia.

….till   nya förhoppningar för den svenske journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 varit fängslad i Eritrea utan rättegång. Den eritreanske utrikesministern förklarade att Dawit Isaak fortfarande är vid liv och snart skall ställas inför rätta, varför hoppet växer om en frigivning – efter 15 års fängelse utan rättegång!   

….till   Kristna fredsrörelsen som på tal om det värdlandsavtal med Nato, som riksdagen godkände, påminner om de rekommendationer som utredningen ”Sverige, NATO och säkerheten” som bland annat Hans Blix och Stina Oscarson presenterade tidigare i år. Där klargjordes det bland annat att ett svenskt medlemskap riskerar att öka spänningarna i hela Östersjö-området och att ett medlemskap kraftigt skulle försämra Sveriges handlingsmöjlighet att verka mot kärnvapen.
….till   FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som vågat kritisera att 510 barn i Jemen dödats av saudiarabiska bomber och 667 barn skadats av de flygbombningar som drabbat tusentals jemenitiska civila sedan krigsutbrottet i mars 2015.
…till    Jan Guillou, som påpekat att  ”det är en grov förolämpning mot den högtstående arabiska medeltidskulturen, helt överlägsen den samtida europeiska, att kalla Saudiarabien ”medeltida”. Saudiarabien styrs av den mest perversa sekt som någonsin uppstått inom islam, wahabismen. Enligt wahabitiska föreställningar betyder den enskilde individen ingenting, stamtillhörigheten allt. Därför kan man, och bör, saklöst mörda alla fiendens kvinnor och barn, eftersom ingen av fiendestam kan vara oskyldig. Och vem är wahabiternas fiende? I tur och ordning alla shiamuslimer, judar och kristna. Alla dessa fiender måste dö därför att Gud vill det, sådan är den saudiarabiska tolkningen av jihad”.
                       
….till   minnet av brittiska Labourledamoten i parlamentet Jo Cox, 41-årig mamma till två små barn. Hon mördades den 16 juni efter ett valmöte för att agitera för att Storbritannien skall vara kvar i EU. Hon hade tidigare i många år varit aktiv för flyktingar och internationellt samarbete. Bland annat var hon i många år verksam i biståndsorganisationen Oxfam.
….till   Stefan Åström vid Folke Bernadotteakademien, som hjälpt Colombias regering att på Kuba underteckna ett avtal med Farc-gerillan om vapenvila efter ett halvsekel av krigiska konflikter som dödat hundratusentals och drivit miljoner människor på flykt.
….till   de demokratiska delegaterna i USA:s representanthus som natten till den 23 juni vägrade att lämna lokalen, därför att den republikanske ordföranden vägrat att tillåta omröstning om Obamas förslag att skärpa vapenlagarna. Nyligen sköts 49 människor ihjäl i Orlando och statistiken visar att varje år är det ca 31 000 amerikaner som dödas av skjutvapen, däribland ca 3000 barn. De amerikanska mordtalen är 6,9 gånger högre än hos 22 jämförbara I-länder tillsammans. Och antalet mord där skjutvapen använts är hela 19,5 gånger högre. Enligt statistik från i somras har 228 människor dödats med skjutvapen i presidentens hemstad Chicago i år. I USA:s krig i Afghanistan hade vid samma tidpunkt 144 amerikanska soldater dödats. Den amerikanska anti vapen-lobbyn Brady Campaigns statistik visar att över en miljon människor dödats med skjutvapen i USA sedan 1968, samma år som Dr. Martin Luther King, Jr. och Robert F. Kennedy sköts till döds.
….till   Tysklands socialdemokratiske utrikesminister Frank-Walter Steinmeier som kritiserar Nato för en alltför utmanande politik mot Ryssland. I en intervju i tidningen Bild pekar Steinmeier på Natos stationering av trupper i Rysslands närområden, i Baltikum och Östeuropa. Han betecknar Natos beteende som ”sabelskrammel” och säger:

Det vi inte ska göra är att förvärra situationen genom vapenskrammel och stridsrop. Den som tror att symboliska stridsvagnsparader vid alliansens östra gräns skapar säkerhet, den har fel”
Steinmeier uppmanar i stället till mer dialog och samarbete med Ryssland och säger: ”Historien lär oss att samtal är en lika viktig faktor som försvarsberedskap”
….till   den finländske presidenten Sauli Niinistö, som förordar en mindre  avvisande linje mot Ryssland än Sverige. Finland har en 134 mil lång gräns mot Ryssland. Han tror på dialog och har inbjudit Putin till Finland i juli.
….till   den indiske  skribenten Rakesh Krishnan Simha som skrivit om det som kallas The Indian Holocaust. Det var den stora svälten i Bengalen som enligt Simha kostade uppåt 4 miljoner människor livet 1943-44. Han citerar den indiska forskaren Madhusree Mukerjee som i sin bok ”Churchills Secret War” bland annat skriver: ”Föräldrar slängde sina döda barn i floder eller brunnar. Många tog sina liv genom att kasta sig framför tåg. Svältande människor tiggde eller var för svaga för att kremera sin kära avlidna.” Skulden för massdöden läggs på den brittiske premiär- ministern Winston Churchill, vars skrämmande – men nedtystade -- rasistiska inställning till indierna citeras.

….till   professor Anders Romelsjö, som i sin blogg www.jinge.se bland annat skriver om den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton:

”Anfallet på Libyen kallas hos den amerikanska militären ”Hillarys krig”, som hon energiskt pläderade för. Nu ett sönderslaget land. Både infrastruktur, städer och samhällets sociala väv. Krigets skörd: sjuttiotusen döda. Hillarys krig. När de låtit mörda Gadaffi hånflinade hon och travesterade Caesar: We came, we saw, he died. 
Aldrig under hennes politiska karriär har hon gjort något uttalande av kritik mot USA:s ständiga krig. Eller visat att hon förstår lidandet de krigen åstadkommit. Alla kvinnor och barn som dödats. Kvinnorna som nu flyr undan striderna i Mellanöstern kan förmodligen inte rätt uppskatta att en kvinna blir president i det land som bär ansvaret för dödandet. En kvinna som aldrig visat tvekan inför anfallskrigen.”

Och vidare:

”Vi kan fråga oss om svenska medias skribenter är så okunniga att de inget vet om Hillary Clintons hänsynslösa aktioner mot människor och länder. Eller är det så att de känner sig helt tvingade att krypa för USA. Hylla USA:s ledare. Vilka de än är.”

….till   Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF), som på sitt senaste styrelsemöte beslöt att skicka 10 000 kr till skolan i Kongo som förser 240 fattiga barn med lärarlöner. Det är andra gången i år TUFF bidrar till detta. I januari bidrog vi med 20 000 kr. Förut har vi med över 100 000 kr stött Miza Landströms initiativ att bygga skolan.

….till   Tuff styrelseledamot Lisa Norgren Benedictsson, som skrivit en introduktion till Stadsarkivet om TUFF. Den är kort men ändå innehållsrik. Det heter bland annat:
”TUFF har genom åren arrangerat otaliga studiecirklar, debattkvällar, föreläsningar och utställningar kring dessa ämnen och också deltagit i demonstrationer och kampanjer i syfte att påverka beslutsfattare, t ex i kampen mot kärnvapen och vapenexport till odemokratiska länder. Information om alternativt försvar och ickevåldsmetoder har spridits. Vapenvägrare har stöttats och Vietnamdesertörer tagits emot.
Varaktig fred bygger på demokrati, rättvisa och kunskap. TUFF krävde tidigt ett utökat och bättre u-landsbistånd. För att ”etablera en direkt kontakt med en bit u-landsverklighet” valde TUFF snart att stödja byggande av skolor i fattiga länder som Bolivia, Zambia, Kongo Kinshasa och framför allt i Indien där ett nästan 40-årigt projekt fortfarande pågår”

….till   TUFF (Tyresö Ulands- och Fredsförening), som nu på det 50-e året mycket aktivt kämpar för icke-våld och internationell solidaritet

….till   alla solidariska människor som ansluter sig till TUFF genom att på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6 sätta in 200 kr (för enskild) plus 80 kr (för familjemedlem).
           
….till   den  amerikanska sångerskan och fredsaktivisten Joan Baez, som nu ska sjunga Pete Seegers fina visa ”Where have all the flowers gone?”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar