söndag, februari 28

Varför jag -ännu- prenumererar på DN

ACK JA, EN ”UBÅTSKRÄNKNING” TILL !
Yngre och radikala bekanta förebrår mig för att jag ännu har Dagens Nyheter. Har försvarat mig lite taffligt med att tidningen har så bra korsord.

Det är dock inte så lätt att försvara en tidning, till exempel i förrgår (26/2) då förstasidans stora nyhet har rubriken ”Ny ubåtskränkning hölls hemlig”. Inuti tidningen finns en stor bild på en svensk korvett och det okända ubåtsperiskopet som ”kränkte svenskt vatten” sägs ha observerats vid en svensk marinövning i våras.

Intressant nog tycks inga andra medier ha brytt sig om DN:s ”avslöjande”. DN:s reporter är Mikael Holmström .Han verkar vara en kvarleva från de vilda men obevisade ubåtsjakterna på Sovjets ubåtar, när de i braskande mediaskrönor sades vimla i våra vatten.

DN OM UBÅTAR OCH ANDRA ”KRÄNKNINGAR”
Dagens Nyheters rapportering om kränkningar till sjöss och i luften har på sistone varit mera alarmerande än seriösa:

Två dagar i januari 2015 hade DN helsidor om en främmande ubåt, som märkligt nog visade sig i övervattensläge under flera minuter, ”endast några kilometer utanför huvudstaden”, som journalisten Mikael Holmström alarmistiskt uttryckte det. Senare tillbakavisades uppgifterna om ”ubåten” av försvarets experter. De hade funnit att det på den suddiga bilden, som sades föreställa en kränkande ubåt, i själva verket var en svensk båt.

Den 2 juli 2015 är Mikael Holmström i farten igen i DN. Han skriver under den stora hotfulla  rubriken ”Svenska plan beskjutna av rysk militär över havet”. Texten gör inte rubriken rättvisa, ty ”beskjutning” får man leta förgäves efter i texten. Det intressantaste är dock en liten Fakta-ruta på samma sida. Där läser man bland annat följande:

”Under 2014 kränktes svenskt luftrum tolv gånger, varav en gång av Ryssland”
”Hittills under 2015 har luftrummet kränkts nio gånger, ingen gång av ryskt flyg.”
Av de 21 kränkningarna under 2014 och 2015 har bara en varit rysk, medan Natoflyg kränkt oss 18 gånger.

Och av de 42 kränkningar som förekommit 2011-2015 har 12 olika Natoländer kränkt svenskt luftrum 30 gånger, alltså väldigt mycket oftare än Ryssland. Men enligt våra ensidiga medier är ryssarna alltid ute i ond avsikt och felnavigerar aldrig. Natoplan däremot anses däremot slarva desto mera med navigationen

DN:s TILLNYKTRING 2009
1979-1994 var Svante Nycander DN:s chefredaktör. På DN Debatt skrev han 2009 en artikel under rubriken ”Militären vilseledde regeringen om ubåtar”. Den handlar bland annat om hans journalistkollegors många misstag på 80-talet, då de på somrarna gång på gång larmade om ryska ubåtar i svenska vatten. Då trivdes okritiska medier alltför ofta i grumligt bottenslam med sina häftiga historier om dessa ”ubåtar”. I Nycanders artikel sägs bland annat:

”Att höga militärer undanhöll regeringen bevisning av vikt för de frågor som skulle utredas – det får marken att gunga under fötterna. Det var inte lite de ställde till med. Sverige gjorde bort sig, vår utrikespolitik var inte längre trovärdig. Ubåtstvivlaren Lennart Bodström försattes i en ohållbar situation som utrikesminister.”

Ja, den socialdemokratiske utrikesministern Lennart Bodström fick avgå 1985 efter det att han till några borgerliga journalister yppat sina tvivel på den enda då godtagbara uppfattningen om ubåtarna.

Dagen efter Nycanders artikel skrev en annan framstående publicist, Sune Olofsson, i Dagens Nyheter. Han hade varit Svenska Dagbladets debattredaktör och försvarsreporter. Under rubriken ”Carl Bildt vilseleder allmänheten om ubåtarna” skrev han bland annat om ”mer än tio års ubåtshysteri” följande:

”Många av oss journalister som bevakade ubåtsjakterna på 80-och 90-talen förvandlades till okritiska patrioter när den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Karlskrona skärgård. (....) Att sedan vissa journalister, som försökte att resa motbilder och följa det kritiska journalistiska uppdraget, stämplades som näst intill landsförrädare är mer än skrämmande.”

Det är högst tvivelaktigt om dagens ubåtsreporter i DN, Mikael Holmström, har läst sina föregångares artiklar.

DN-DEBATT LÄSVÄRT IBLAND
Till mitt försvar som DN-prenumerant kan också anföras att DN på debattsidan kan ha läsvärda artiklar. I dag (28/2) skriver Pierre Schori där under rubriken ”Fullfölj Palmes oavslutade kamp för kärnvapenfrihet”. Han skriver bland annat:

”Vem vet vad en annan regering, som består av partier som alla är för Natomedlemskap och mot kärnvapenfria zoner, svarar en USA-president av Donald Trumps eller Ted Cruz´ snitt som begär, att värdlandsavtalets paragraf om tillgång för Nato till baser på svensk mark behövs i ett läge som USA anser vara spänt”

Om det aktuella värdlandsavtalet skriver Schori:

”Ett värdlandsavtal, som inte klart markerar för ’oinskränkt kärnvapenfrihet’ skulle bryta mot den svenska nedrustnings- och avspänningspolitiken och i stället öppna för spekulationer och felbedömningar om Sveriges militära alliansfrihet och bidra till en farlig försämring av vår säkerhetspolitik och stabiliteten i Norden.”

IBLAND OCKSÅ GULDKORN PÅ LEDARSIDAN
Även DN:s ledarsida är då och då läsvärd. Den fick en ”ros” i Radio Tuff nr 1407, www,tyresoradion.se , Det var Dagens nyheters ledarskribent Amanda Björkman som (25/1) skrev under rubriken ”Erdogan måste bemötas”. Det gäller alltså Natolandet Turkiets president, som fortsätter att peka ut, hota och gripa personer som ifrågasätter honom.

Det gäller till exempel Can Dündar. chefredaktör för tidningen Cumhuriyet. ”Han var fräck nog att avslöja att turkiska säkerhetstjänsten har transporterat vapen till radikala islamister i Syrien”, skriver Amanda Björkman. 1200 akademiker, som undertecknat ett upprop mot våldet i sydöstra Turkiet och den turkiska militären, anklagas av presidenten för att vara ”fiender till staten och folket”

Och i dag (28/2) har ledarsidan bland annat en text om Libyen med rubriken ”IS utnyttjar splittringen” och beskriver det kaos som drabbat landet efter det att Nato med svensk hjälp 2011 hade angripit det och dödat dess ledare Khaddaffi och en massa civila. Läget efter kriget sammanfattar DN så här:

”Ett par hundra miliser, baserade på klaner och egna agendor, vägrade att lämna från sig vapnen utan tog i stället över landet, I dag bildar en spretig allians regering i Tobruk i öster, en annan regering bestående av diverse islamister har sitt högkvarter i Tripoli i väst. Båda slåss mot IS men också mot varandra.”

Någon kritik mot kriget och den svenska insatsen framförs typiskt nog inte. Man aktar sig som vanligt noga för att resultatvärdera (egna) krig.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar