fredag, januari 8

ROSOR från RADIO TUFF nr 1405 till ....

….till    uppmuntrande människor, som positivt kommenterar Radio Tuff och uppmanar oss att fortsätta med sändningarna också  2016, nu på det 31:a året

….till    Tuffs öppna styrelsemöten där medlemmar är välkomna. Nästa gång är onsdag den 13 januari kl 18, då bland annat vårt stöd till skolan i Kongo skall behandlas. Välkommen då till Tufflokalen Myggdalsvägen 80 !

….till    tidningen Kvinnor för fred, vars senaste nummer har temat kärnvapen, nu aktuellt på grund av påstådda kärnvapenprov i Nordkorea. Tidningen varnar för de många kärnvapen som USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike, Israel, Indien och Pakistan förfogar över.

….till    Anne Rosberg och Per Abrahamsson som i DN (5/1) har en insändare under rubriken ”Regeringen talar med kluven tunga om Nato”. De varnar för det Natovänliga ”Värdlandsavtalet” som riksdagen skall anta i vår och kritiserar att regeringen givit tillstånd för att Natos avancerade stridslednings- och radarflyg att flyga genom Sverige mellan Norge och Polen. De slutar med följande uppmaning:
”Låt oss behålla rätten att vägra bidra till framtida krig och därmed skapa fler flykting-katastrofer. Låt oss behålla Sveriges självständiga utrikespolitik.”

….till    Lars Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren som skrivit en faktaspäckad ”Vitbok om Sveriges krig i Afghanistan 2002-2015”. Den innehåller både det klena resultatet i 14 års militära engagemang och de drygt 10 miljarder kr som det kostat Sverige.

….till    chefredaktören  Can Dündar i tidningen Cumhuriyet som nu anklagas för ”landsförräderi” av presidenten Erdogan i Natolandet Turkiet. Dündar lät publicera i sin tidning att Turkiet smugglade vapen till Syrien. Han blev prisbelönt av ”Reportrar utan gränser” bara någon vecka i höstas innan han åtalades för att ha avslöjat ”statshemligheter”. Turkiet misstänks också för att ha hjälpt jihadister i Syrien och påstås att ha importerat olja billigt från IS och därmed hjälpt terrororganisationen med finansiering. Välkänt är ju den turkiska nedskjutningen av ett ryskt flygplan över den turk-syriska gränsen, ett brott som tycks ha godkänts av Nato.

….till    Dagens Nyheter som (8/1) har rubriken ”Svenska folket säger nej till Nato”. Där publiceras DN/Ipsos opinionsundersökning som visar att inte ens bland allianspartiernas väljare finns någon majoritet för svenskt Natomedlemskap. 

….till    Olof Palmes minnesfond, som tilldelar årets Palmepris till den palestinske prästen Mitri Raheb och den israeliske journalisten Gideon Levy  I motiveringen sägs att de båda med sin gärning ger "en strimma av hopp till en konflikt som alltför länge plågat och alltjämt plågar miljontals människor och påverkar världsfreden". I sin tidning Haaretz har Gideon Levy ofta kritiserat den israeliska högerregeringen. Han har bland annat tagit Sverige i försvar och sagt: ”Israel hatar Sverige. Hur vågar Israel kritisera Sverige för att ha erkänt Palestina och kritisera ockupationen? Israels attacker mot Sverige och Sveriges utrikesminister Margot Wallström är höjden av fräckhet, chutzpah.” Även den andre pristagaren, Mitri Raheb, som bland annat i Bethlehem verkar med budskapet till den unga generationen att de ska leva inte dö för Palestina, är också hårt kritiserad -- både i Israel och av kristna sionister i bland annat Sverige. Han är ett slags palestinsk befrielseteolog som förordar en palestinsk tolkning av bibeln ”Jesus föddes och dog under ockupation”, säger han. 
….till    tyska förbundskanslern Angela Merkel som brukar kallas ”Mutti”, alltså  morsan, av sina många anhängare. Nu har dock hennes generositet med att i sitt land ta emot ca 1 miljon flyktingar minskat hennes popularitet, men hon håller fast i sin övertygelse att välkomna människor som flyr från krig. I sitt nyårstal upprepade hon sitt mantra: ”Wir schaffen es” (”Vi fixar det”)
….till    den svenske migrationsministern Morgan Johansson. På frågan från journalister om den nya svenska flyktingpolitiken svarade han med att påminna om att Sverige per capita är det europeiska land som tagit emot flest flyktingar, över 160 000 under 2015. Han gav en gliring till andra EU-länder genom att erinra om att Storbritannien sagt sig kunna ta emot 20 000 flyktingar. ”Det är vad Sverige tog emot på ett par veckor i höstas”, påpekade Johansson.
….till    Aftonbladet som skriver under rubriken Fyra av tio nyanlända syrier högutbildadeDet är det största akademiska tillskott som Sverige fått hittills. Samtidigt är det olyckligt och en förlust (brain drain) för Syrien, där kunniga människor behövs den dag man skall bygga upp det förstörda under kriget.

….till    den brittiska tidningen The Independent som rapporterar om utredningen, enligt vilken brittiska soldater torterade och misshandlade krigsfångar i Irak 2003-2008 efter den angloamerikanska invasionen av landet. En lång rad övergrepp dokumenteras, bland annat slag, elchocker, skenavrättningar och sexuella övergrepp. Amerikanska övergrepp har tidigare dokumenterats såsom i fängelset Abu Ghraib. Många anser att det är amerikaners och britters härjningar i Irak som banat vägen för IS och andra terrorister.

….till    den gallupundersökning, som i somras genomfördes bland befolkningen i Ukraina. Den visar ett djupt misstroende mot ledande politiker: President Porosjenkos väljarstöd har minskat från 47 procent från makttillträdet i maj 2014 till bara 17 procent i dag. Det är mindre än den under kuppartade former i februari 2014 avsatte president Janukovitj. Ännu mindre är stödet för premiärminister  Arsenij Jatsenjuk, som stöds av åtta procent av befolkningen, en nedgång från 24 procent 2014. Porosjenko är den ende av de tio rikaste i Ukraina som blivit ännu rikare under 2015. Nio av 10 ukrainare anser det förekommer ”utbredd korruption” i regeringen.          
….till    den berättigande avsky som många uttryckt mot Saudiarabien för deras brott mot mänskliga rättigheter trots att de har en förtroendeplats i FN:s råd för mänskliga rättigheter. 157 människor avrättades i fjol och på nyåret tog man livet av 47stycken, bland annat genom halshuggning. En av de avrättade var den shiamuslimske Nimr al-Nimr, som uppmanat sina anhängare att använda icke-våldsliga metoder. Landet har också anklagats för att hjälpa jihadisterna, typ IS, vars religiösa fanatism sammanfaller ganska bra med den saudiska wahabismen. Dess rikedom grundad på olja gör att de har mäktiga allierade, typ USA, som strax före de senaste avrättningarna godkände ett militärt avtal på tiotals miljoner dollar med Saudiarabien. Dess utfattiga grannland Jemen har under snart ett år utsatts för saudiska flygbombningar som dödat tusentals civila. Saudiarabien är trots sin ringa folkmängd på ca 30 miljoner invånare tillsammans med Ryssland världens tredje mest militärt rustade land. I motsats till Ryssland hatar de den sekulära regimen i Syrien.
….till    Svenska Dagbladet som publicerat en lista på chefslönerna i våra stora biståndsorganisationer. De tio största är hos Cancerfonden 1 190 000 kr, Världsnatur-fonden 1 128 000 kr, Röda Korset 1 108 000 kr, Hjärt- och lungfonden 1 087 000 kr, Barncancerfonden 1 060 000 kr, UNICEF 1 039 000 kr, Rädda Barnen 996 000 kr, SOS Barnbyar 908 000 kr, Sjöräddningssällskapet 865 434 kr och Stockholms stadsmission 808 000 kr.  Det är dock inte i nivå med förre brittiske utrikesministern David Milliband, som nu leder flyktinghjälpsorganisationen International Rescue och får för detta i lön omkring fem miljoner kronor. Som utrikesminister tjänade han "bara" knappa två miljoner om året.

….till    Tuffs bistånd, bland annat till Indien, som är mycket litet jämfört med de stora biståndsorganisationernas men som åtminstone har den fördelen att ingen i Tuff eller Radio Tuff har ett öre i avlöning utan varje insamlad krona skickas oavkortat till ändamålet


….till    Elena Magnell, som på klurig vers också i år har skrivit en slags årskrönika kallad för ”Kris-Gröns-Blandning 2015”. Den läser hon upp efter 17 sekunders pausmusik, som vanligt med peruanska panflöjter.

(Hela Radio Tuff hörs från söndag den 10 januari på www.tyresoradion.se och på 91,4 MHz från kl 17 söndag)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar