fredag, januari 22

ROSOR från RADIO TUFF 1406 (24/1 2016) till....

….till              Miza Landström i Trollbäcken som härom året startade en insamling för en skola bland Kongos fattiga byar. Tre skolhus har nu byggts och skolan är sedan i september i gång med 245 elever. Tuff har tidigare bidragit med 105 000 kr för bygget av de tre skolhusen som kostade ca 250 000 kr. Och nu i januari skickade TUFF 20 000 kr till löner för lärarna. Mera om skolan och eleverna hörs om en stund i en intervju med Miza.

….till              utrikesminister Margot Wallströms, som föreslog på försvarskonferensen i Sälen den 10/1 om att civil värnplikt borde införas.

….till              Tuff-medlemmen Åsne Liedén som den 15 januari hade en insändare i Dagens Nyheter, där hon tyckte att Wallströms förslag var utmärkt. Hon skriver:
Tänk så många uppgifter det finns i det civila samhället, från utryckning vid katastrofer till insatser för att underlätta en snabb integration av flyktingar”. Och hon tillägger:
”I brist på aktuella hot mot vårt land har vi gett oss ut på krigsuppdrag utomlands med tvivelaktiga resultat. Återinför värnplikten och låt ungdomar få välja civila insatser! Sverige gör bäst nytta genom att vara ett neutralt land och bör satsa på humanitära insatser i stället för militära och därigenom få respekt som fredsmäklare”

….till              SvT:s dokumentär om Katarina Taikon den 10 januari, Hon var inte bara en omtyckt författare av sina böcker om Katitzi utan gjorde fina insatser för svenska romers situation. Utan kommentarer flimrade också två personer förbi, John Takman och Per Anders Fogelström. Takman (1912-1998) var politiker och socialläkare och gjorde beundransvärda insatser för romernas mänskliga rättigheter.  Fogelström (1917-1998) var Sveriges främste fredsaktivist. Katarina Taikon var med i Tuffs konstituerande styrelse vid grundandet 1967

….till              Bhikhu Vyas, tuffs indiske partner, som nu tackat så hjärtligt för de 200000 kr som Tuff skickade till Indien härom månaden. De används för TUFF-skolorna med över tusen elever, vilkas föräldrar är analfabeter i det tidigare så gudsförgätna Dharampur

…till              hjälporganisationen Oxfam som nu rapporterar  om att världens rikaste har blivit ännu rikare, medan den sämst ställda halvan av världens befolkning fått det sämre. Klyftan mellan de extremt rikaste och resten av världen har aldrig varit större än nu. Sedan 2010  har de extremt rikaste blivit mycket rikare. Då krävdes det 388 super-miljardärer för att motsvara världens sämre ställda halva. I dag räcker det med 63 av de rikaste för att matcha de drygt tre miljarder människor som har det sämst. Nästan hälften av dessa 63 är amerikaner. Listan toppas av Bill Gates med 673 miljarder kr. 17 av de rikaste är från Europa. En svensk finns med i denna superrika samling. Det är Stefan Persson, chef för Hennes & Mauritz. Hans rikedom uppgår till 210 miljarder kr.
Oxfams internationelle chef, Uganda-födda Winnie Byanima kommenterar:
”Vi kan inte fortsätta att låta hundratals miljoner gå hungriga. Samtidigt som resurser som hade kunnat användas för att hjälpa dem sugs upp av dem på toppen.”

….till              FN:s nödhjälp till belägrade syriska städer såsom Madaya med flera, där civilbefolkningen svälter under det grymma kriget.

….till              det planerade mötet mellan olika parter om fred i Syrien som väntas hållas den 25 januari. Det har tillkommit genom att USA och Ryssland kommit överens men det hotas av de många olika rebellgrupper.

….till              Iran som nu enligt Internationella Atomenergikommissionen (IAEA) förstört sina kärnvapenförberedelser och därigenom slipper de sanktioner från FN och EU, som plågat landets 80 miljoner människor i tio år.

….till              SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, som håller reda på de olika staternas provsprängningar. Med anledning av Nordkoreas påstådda kärnvapenprov nyligen kan det vara av intresse att ta del av statistiken: USA utförde 1032 tester mellan 1945 och 1992. Sovjetunionen utförde 715 tester mellan 1949 och 1990. Storbritannien utförde 45 tester mellan 1952 och 1991. Frankrike utförde 210 tester mellan 1960 och 1996. Kina utförde 45 tester mellan 1964 och 1996.
Indien utförde två tester 1998. Pakistan utförde två tester 1998. Nordkorea utförde en provsprängning 2006, en 2009, samt ytterligare en i februari 2013. Som synes är det främst segermakterna från andra världskriget som sysslat med kärnvapen. En av de nio kärnvapenmakterna saknas. Det är Israel , som beräknas ha 80-200 stridsspetsar men vägrar att samarbeta med IAEA utan att några sanktioner aldrig kommit på tal.

….till              Richard Black, senator från Virginia, som har en kritisk syn på USA:s hållning i Syrienfrågan. Han anser att mycket av det amerikanska stödet till ”rebellerna” har gått till jihadisterna och säger: ”Om vi slutar att träna och beväpna jihadisterna kommer kriget att sluta”. Han är också öppet kritisk till Saudiarabiens och Turkiets roll, Han menar att det är Saudiarabiens religiösa wahabism som spridit terrorism, typ IS, över världen. Han har också till brev till Syriens president tackat honom för att den sekulära syriska armén har räddat många civila kristna syrier.

….till              Noam Chomsky, USA:s ledande dissident, som enligt den brittiska tidningen The Guardian anklagar den turkiske presidenten Erdogan för hyckleri och säger: ”Turkiet skyller IS för attacken i Istanbul, IS som Erdogan har stött på många sätt, medan han också har hjälpt al Nusra-fronten, som inte är mycket bättre. Sedan avlossade han en salva mot dem som fördömer hans brott mot kurderna, som råkar vara den främsta landbaserade styrkan som bjuder motstånd mot IS både i Syrien och Irak”

….till              journalisten Robert Mendick som i tidningen The Telegraph (7/1) berättar om de telefonsamtal Tony Blair (Englands premiärminister 1997-2007) hade med Libyens ledare Gaddafi några veckor före Nato-anfallet på landet 2011. Gaddafi talade då om att Libyen var anfallet av jihadister, typ al–Qaida, som han beskrev så här profetiskt: ”De vill kontrollera mellan-östern och sedan kommer de att attackera Europa” Några månader senare blev Gaddafi brutalt mördad av en mob som lär ha skrikit ”Gud är stor!”

….till              moderate publicisten Mats Svegfors, tidigare moderat statssekreterare, chefredaktör för SvD, vd för Sveriges Radio m m, som nu går motvinds i rabaldret kring Margot Wallström. Han skriver bland annat: Det som nu sker, när det gäller Margot Wallström, är ett journalistiskt tjyv- och rackarspel. Händelsevis är det ånyo en kvinna som jagas. Och händelsevis är det just på bostadsområdet som spelet bedrivs. O, vad jag skulle önska att det åtminstone fanns någon borgerlig politiker som kunde demonstrera intellektuell heder och civilkurage och gå emot detta eländiga drev. Det skulle dessutom kunna vara ett första steg mot att börja göra upp med den skam och den fläck på borgerlighetens banér som heter bostadspolitik. Ett av de första beslut som Fredrik Reinfeldts regering fattade var att i praktiken avskaffa fastighetsskatten. Över en natt blev ett stort antal statsråd och riksdagsledamöter mångmiljonärer. Om det inte hade varit så att detsamma gällt en betydande del av landets journalistiska etablissemang hade det nog uppmärksammats mer, det vill säga något.”

….till              Ingrid Dahlquist på Marsvägen i Tyresö som den 31 januari fyller 90 år. Inför bemärkelsedagen har hon bett sina vänner att komma ihåg TUFFs mangogram ”Att gratulera…”. Mangogrammen har bidragit till att i fattiga indiska byar har över 130 000 mangoträd kunnat planteras. De finns också under rubriken ”Till minne av….”, det vill säga att beklaga att någon avlidit. Kan beställas av Monica Schelin, tel 712 2581 eller på e-post monica.schelin@brevet.nu Hur som helst ett stort grattis till Ingrid som i decennier varit TUFF-medlem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar