tisdag, januari 19

De rikaste blir rikare, de fattiga.....?

Hjälporganisationen Oxfam rapporterar nu om att världens rikaste har blivit ännu rikare, medan den sämst ställda halvan av världens befolkning fått det sämre, uppger Oxfam. Klyftan mellan de extremt rikaste och resten av världen har aldrig varit större än nu.

Sedan 2010  har de extremt rikaste blivit mycket rikare. Då krävdes det 388 super-miljardärer för att motsvara världens sämre ställda halva. I dag räcker det med 63 av de rikaste för att matcha de drygt tre miljarder människor som har det sämst.

Nästan hälften av dessa 63 är amerikaner. Listan toppas av Bill Gates med 673 miljarder kr. 17 av de rikaste är från Europa. En svensk finns med i denna superrika samling. Det är Stefan Persson, chef för Hennes & Mauritz. Hans rikedom uppgår till 210 miljarder kr.

Oxfams internationelle chef, Uganda-födda Winnie Byanima kommenterar:
”Vi kan inte fortsätta att låta hundratals miljoner gå hungriga. Samtidigt som resurser som hade kunnat användas för att hjälpa dem sugs upp av dem på toppen.”

Samtidigt meddelar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD att antalet människor, som lever i extrem fattigdom minskat med 650 miljoner sedan 80-talet.

PS:
De lågavlönade svenskarna, t.ex. pensionärerna, har också fått det mindre dåligt. Min egen pension ökade i år med 500 kr i månaden och uppgår nu till över 11 000 kr per månad.

Glory, glory… 


Samtidigt har vi i TUFF kunnat skicka 20 000 kr till det skolbygge bland fattiga kongolesiska byar vi redan har stött med 105 000 kr.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar