fredag, juni 20

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1367) 22/6 2014 till....

….till
de två Tyresöskolorna Kumla och Tyresö skola, som nu har redovisat sina fina insatser från sina nyliga dagsverken för de många Tuff-projekten i Indien. Sammanlagt från de båda skolorna blev det 82000 kronor, som används av våra indiska partners för att driva de sex Tuff-skolorna i tidigare så fattiga och gudsförgätna Dharampur. Dessutom skickar Kumla 48 000 kr till Tuff-medlemmen Lehte Slunge för hennes fina insatser för barn i Zambia. Därmed gör skolans duktiga personal och elever än en gång skäl för epitetet ”svenska mästare i skolsolidaritet”. (Det kan vara läge att som omväxling berömma svenska skolor nu, när de ofta hudflängs så hårt av medierna) 
Viktigt: Eftersom alla i Tuff och Radio Tuff arbetar oavlönat går varje insamlad krona oavkortat till ändamålen i Indien, Bolivia eller Kongo. Så utnyttja gärna Tuffs insamlingskonto, plusgiro 79 36 36 -2 

….till
den indiske journalisten Ketan Trivedi som i den stora indiska tidningen Chitralekha Magazine har en lång artikel om Tuffs indiska projekt. Den är illustrerad med bilder på Tuff-aktivister, elever vid Kumla skola och på Tuffs indiska partners. Trivedi var häromåret i Stockholm för att motta ett pris för sin journalistik. Då intervjuades han en halvtimme på Radio Tyresö där han ännu kan höras på www.tyresoradion.se eller närmare bestämt på

….till
den holländska socialarbetaren Myriam Foekema, som skrivit om den beundransvärda utvecklingen i indiska Dharampur under de senaste 25 åren. Hon strör rosor över Tuffs indiska partners Bhikhu och Kokila Vyas, som lett det omfattande arbetet bland de många byarna bebodda av fattiga tribals (stambefolkningen). Men hon tillägger: ”Allt detta kunde aldrig ha blivit av utan stödet från en organisation som Tuff och från svenska skolor.”

….till
Tuffs partner i Belgrad, Lina Vuskovic, som nu tackar för de 5000 kronor vi nyligen skickade för att användas för fattiga och tidigare krigsdrabbade pensionärer. Hon uppger, att pengarna kommer att sparas för att till julen bereda hennes gamla skyddslingar något extra. Dessutom välkomnar hon Tuff-medlemmar att turista i Belgrad och därvid utnyttja hennes lägenhet.

….till
Brita Ring, som i tidningen Journalisten (13/6) skriver under rubriken ”Vart tog den journalistiska nyfikenheten vägen”. Hon frågar bland annat: ”Vad har USA i Ukraina att göra? Med vilken rätt går USA in och bidrar till att störta Ukrainas regering? Vad skulle Obama ha gjort i Putins ställe, om en fientlig regering tillsattes i ett grannland? Hur skulle Obama reagera om Ryssland hade aktiverat Warszawapakten och byggt ut den till ett band av medlemsstater runt USA, med Mexiko eller Kanada som senaste tillskott? Och varför ifrågasätts inte USAs agerande av medierna?”

….till
Jimmy Carter, 90 år i år som var USAs president 1977-81 och numera ibland kallad ”världens bästa expresident”. Under sitt Sverigebesök nyligen sade han bland annat: ”USA bör inte gå in militärt i Irak, varken med marktrupper eller med flyg. Men vi bör närma oss Iran i Irakkonflikten på diplomatisk väg. Det är alltid bättre med samtal än med motsatsen.” Värt att notera i sammanhanget är att Carters kanske största fiasko som president var det misslyckade fritagandet av amerikansk gisslan i Teheran. 

….till
den erfarne förre utrikesministern och vapeninspektören Hans Blix, som i Sveriges Radios Studio Ett hänför de nya stridigheterna i Irak till det amerikansk-brittiska angreppet 2003 på Irak. Mera om detta i kommande krönika.

….till
SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, som nu rapporterar om det totala antalet kärnvapenstridsspetsar i världen. Det har minskat, men ännu finns över 16 000 av dessa förödande vapen kvar, de allra flesta i USA och Ryssland. Men även de andra tre segrarmakterna i andra världskriget, Kina, Frankrike och England, har gott om kärnvapen. 
Dessutom pågår en moderniseringsprocess av såväl själva kärnvapnen som de  kärnvapenbärande systemen, till exempel raketer, missiler, flygplan, fartyg och ubåtar.

….till
Arash Hakimnia, som i Fria Tidningen (nr 50) skriver under rubriken ”Svenska vapen eldar på konflikten”. Det handlar om det nya Irakkriget och han påpekar bland annat: ”Faktum är att Sverige är en stor exportör av vapen till USA och dessutom beväpnar den saudiska religiösa diktaturen som underblåser sekteristiska konflikter i regionen…. Den uppblossande konflikten i Irak borde föranleda en intensiv diskussion om vapenexporten och den inhumana asylpolitiken i den svenska valrörelsen.” 

….till
Nathan Shachar, som i DN (31/5) skriver om USA:s och Israels reaktioner på försoningen mellan Fatah och Hamas. Han menar att inrikespolitiska skäl inverkade på Israels vägran att deltaga i de USA-ledda fredsförhandlingarna och påpekar: ”Det gick inte att dra ut på samtalen längre utan några israeliska motprestationer, men dessa hade sprängt samlingsregeringen i Jerusalem och kanske också kostat premiärminister Benjamin Netanyahu kontrollen över det egna Likud-partiet, som numera domineras av extrema bosättarvänner.

….till
Robert Aschberg som i Aftonbladet skriver under rubriken ”Ta selfies är som att slicka sitt kön”. Han menar de bilder av sig själv som det vimlar av på Facebook och förvandlat miljoner människor till ”patologiska självbespeglare” Han skriver bland annat: ”De sociala medierna är fyllda till bristningsgränsen med förhärligande bilder av människor. De glada flinen jagar varandra över internet och miljarder ”selfies” fyller cyberspace. De elektroniska molnen vimlar av självporträtt, tagna i speglar eller på armlängds avstånd; bilder som ska vittna om framgång, skönhet och lyxtillvaro.”
(PS: Själv gör jag radio för att det är ett så skonsamt medium för oss gubbar. Man slipper ju synas)

….till
Sveriges Radio som först liksom andra medier rapporterade att den ukrainske utrikesministern hade kallat Putin för ”dumskalle” i samband med vandaliseringen av den ryska ambassaden i Kiev. Men sedan meddelade samma radio att det ukrainska invektivet i själva verket betydde ”kukhuvud”.  Ingen diplomatisk finess där inte. 

….till
de solidariska människor, som blir medlemmar i den frivilligt kämpande Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) genom att sätta in 200 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 och gärna 80 kr för annan på samma adress (familjemedlem). Välkommen du också i Tuff, som inte har några offentliga bidrag utan i denna gamla fina folkrörelsetraditionen är helt beroende av sina många medlemmar. Förutom radio sedan 29 år får du flera gånger per år TUFF-bladet och Tuff-kalendariet, som innehåller många lockande möten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar