lördag, juni 28

28 JUNI, ETT ÖDESDIGERT DATUM

Det är i dag 100 år sedan det som ledde till massdödandet i första världskriget inträffade. Då sköts i Sarajevo det österrikiska tronföljarparet av den 19-årige Gavrilo Princip.

Överallt i Europa minneshålls denna dag. Sveriges Radio ägnade den en och en halv timme. Där påstods att 20 miljoner människor dödades 1914-18 i det krig som kallas ”alla katastrofers urmoder”. Själv brukar jag nämna uppåt 10 miljoner dödade, eftersom likräkning (body count) brukar överdriva.

I segrarländerna har man snarast firat hundraårsminnet. I England talar man om The Great War och i Frankrike hörs liknande tongångar. I ärlighetens namn kommer man där också ihåg de miljoner unga män som dödades i skyttegravarna på västfronten.

I Tyskland har man den sympatiska vanan att diskutera sin egen skuld till krigiskt massdödande. Där har dock en bok av den australienske Cambridgeprofessorn Christoffer Clark blivit en säljsuccé. Den heter The Sleepwalkers och menar att flera länder än Tyskland var skulden till det krig, som länderna nästan sömngångaraktigt gled in i.

I samband med första världskriget har vi också påmints om Sykes-Picot-avtalet, som blivit aktuellt på grund av det nuvarande eländet i Syrien och Irak. Det var en hemlig överenskommelse, som slöts 1916 mellan England och Frankrike. Det delade upp det sönderfallande osmanska riket, som tillhörde förlorarna, mellan de båda västliga segermakterna.

England fick Jordanien, södra Irak och området kring Haifa. Frankrike belönades med Libanon, Syrien och norra Irak. De araber som gjort uppror mot osmanerna på brittisk sida, kände sig förrådda. Det är bland annat det som organisationen ISIS nu motiverar sitt krig - eller sin terror - med.

TVÅ ANDRA 28 JUNI
Skotten i Sarajevo den 28 juni 1914 avlossades på Serbiens nationaldag. Den firades till minnet av slaget vid Kosovo Polje (Trastfältet) 1389, då märkligt nog serberna snarast led nederlag mot det osmanska riket.

Det var också den 28 juni som blev första världskrigets slutpunkt. Denna dag 1919 undertecknades freden i Versailles. Det var nog inte den klokaste av freder, eftersom segrarna passade på att ta för sig.

Det påstås att nazismen föddes i München men det finns historiker som menar att den koncipierades (avlades) i Versailles.

Själv minns jag med tacksamhet Jolos böcker om första världskriget: De heter ”1914”, ”Den okände soldaten 1914-18” och ”Rivna fanor, människor och händelser kring 1919”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar