lördag, juni 28

FREDSFORSKAREN JAN ÖBERG TALAR KLARSPRÅK

Jan Öberg har i många år basat för Transnational Foundation for Peace and Future Research (Transnationella stiftelsen för Fres- och Framtidsforskning. TFF) i Lund. Han och hans medarbetares texter finns på www.transnational.org .
-------------------------------------------------
Hans senaste text (27/6 2014) har rubriken ”Om militarismen fortsätter är mänskligheten dömd.” Där påpekar han först att både Nato och EU nu investerar ytterligare i militära rustningar. Det sker utan att folket tillfrågas. Skattebetalarna skräms upp och betalar snällt.

DET MILITÄRA ”EN PARASIT”
Han anser att det militära är en parasit. Det skapar mycket mindre arbetstillfällen per krona än det civila samhället. Samtidigt talas det om ekonomiska kriser som gör att vi måste skära ner på anslagen till sjukvård, skolor och välfärd. Men militär upprustning har vi råd med.

Löser där militarismen våra problem? Jo, Öberg pekar på Somalia, Kosovo, Afghanistan och dagens Irak och drar slutsatsen: Militära insatser har bara ökat våldet utan att lösa problemen. Nu hotar man med Ryssland, som i jämförelse med Nato trots allt är en ”militaristisk dvärg” med militärutgifter som är sju procent utav Natos.

INTE LÄNGRE KALLT KRIG, INGET HOT MEN.....
Trots att det kalla kriget sedan länge är över är de militära rustningarna större nu än då. Ändå kan enligt Öberg Nato och EU inte finna andra alternativ än ”mera vapen, vapenexport, kapprustning och mera dödande”. Det är en gåta, menar han, att upplysta människor tillåts vara anhängare av en sådan destruktivitet.
Han betecknar de militära utgifterna som ”absurda” och som exempel nämner han att USA satsar 1700 miljarder dollar på sin krigsmakt. Som jämförelse har hela FN-systemet 30 miljarder.
MIMAC” FÖRKLARINGEN
Förklaringen på denna märkliga snedfördelning, som Öberg kallar ”farlig galenskap” är MIMAC. Det uttyds som Military-Industrial-Media-Academic Complex, som  växer i betydelse och makt oavsett internationella förhållanden.

Det finns inget samband mellan hot och och militär upprustning. De inflytelserika medlemmarna i det militär-industriella-mediala-akademiska komplexet beter sig som knarkare som ständigt behöver en ny dos. Ja, Öberg talar om att de lider av autism, det vill säga oförmåga till förståelse och socialt samspel.

Som exempel nämner han att vi för 40 år sedan var övertygade om att det kalla krigets slut skulle innebära en behövlig nedrustning, men MIMAC lyckades snabbt hitta nya fiender, när hotet från kommunismen försvann. Det är så mycket lockande pengar inblandade i MIMAC. En av Öbergs avslutande meningar lyder:

Om man har vapen lockas men att använda dem – hellre än att tänka och söka diplomatiska lösningar och äkta konflikthantering”.

Jan Öberg fick nyligen ”Folkets Nobelpris” av den aktiva Fredsrörelsen på Orust.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar