torsdag, juli 1

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1267) 4/6 2010 till ....

....till Bergtorpskolan i Täby som genom ett dagsverke i slutet av vårterminen jobbade in 58 860 kr till Tuffs projekt bland många tusen fattiga indiska barn. Från det frivilligt arbetande Tuff skickas varje krona oavkortat till indiska partners, som i många år visat hur effektivt de använder pengarna och får dem att räcka till förbluffande mycket bra.

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som skriver att projektet just har försett halvsvältande småbönder med 110 000 kg ris. De fattigaste småbrukarna har också erhållit utsäde av hög kvalitet för att kunna öka skördarna, samtidigt som dammar anläggs för att möjliggöra konstbevattning och därmed två skördar per år. Och i Dharampurs 200 fattiga byar har hittills 100 000 mangoträd planterats, delvis tack vare de mangogram som glädjande många solidariska köper av Tuff för att gratulera eller till minne av någon bortgången.

....till Tyresöspelet, som den 8-30 juni spelades ett dussintal gånger vid Tyresö slott. Det var verkligen högtidsstunder. Humor och allvar blandades, överklass med dem som arbetade och slet, lekfullhet med historiska återblickar från den företagsamma slottsfrun Maria Sofia de la Gardie till våra dagars Bollmorakvinnor. Ett stort fång rosor till manusförfattaren och slottsspöket Sven Lionell, regissören Kina Sellergren och många aktörer, sångare och musiker.

....till Svenska Freds, Kristna Freds med flera frivilliga organisationer, som finns i det ”säkerhetspolitiska sommartorget” under Almedalsveckan 4-10 juli för att debattera krigsjournalistikens makt, den ökande vapenexporten, Ship to Gaza, svenskt bistånd med mera.

....till Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg som i frän polemik mot samma tidnings kolumnist Johanne Hildebrandt om Afghanistan bland annat skriver (29/6): ”Hildebrandt har rätt i att det i första hand är arbetarklassen som tar värvning. Som om det skulle ursäkta kriget. Det är tvärtom en stor tragik genom hela världshistorien, att småfolket tvingas bli kanonmat. Det finns ingen anledning att håna dem för det, däremot är det ett tungt skäl varför vi måste få ett slut på eländet”.

....till två modiga filmmakare, som vågar ta upp nedtystade krigsförbrytelser. Den ena är amerikanskan Ann Morrison, som vid ett framträdande i Toronto i midsomras berättade om den filmserie i sju delar hon arbetar på. Den har titeln ”The Forgotten Genocide” [Det glömda folkmordet] och handlar om de 14 miljoner tyskar som etniskt rensades från öst- och mellaneuropa vid andra världskrigets slut. Minst två miljoner av dem dog/dödades. Och tjecken David Vondracek har fått sin dokumentärfilm om massaker på tyska civila efter kriget visad i tjeckisk TV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar