fredag, december 4

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1252) 6—20 dec till....

....till den indiska journalisten Satya Sagar, som i Clarté (nr 3/09) raljerar med dem i New Delhi som går med munskydd i rädsla för svininfluensan: ”Under pandemins första fyra månader har 396 indier dött i influensan. Samtidigt dör ca en miljon indiska spädbarn av undernäring varje år. Drygt 900 000 dör i malaria, över 500 000 av luftföroreningar och 400 000 av tuberkulos.”

....till Sune Vallgren i Krusboda (Tyresö), som lyssnade på Radio Tuff krönika ”Undergångsmyternas goda och onda” och minns vad han lärde sig som skolpojke i Norrland: ”Världens människor är indelade i goda och onda-- och det är de goda som gjort indelningen”

....till ett land som sällan får positiv uppmärksamhet i svenska och västerländska medier, nämligen Ryssland. Där har man nu -- i förtid rentav-- tillintetgjort 45 procent av sina kemiska vapen, meddelar utrikesministeriet. Det rör sig om cirka 18 tusen ton ammunition, som likviderats. Ryssland har alltså i förtid uppfyllt sina skyldigheter enligt en internationell konvention om att förstöra kemiska vapen. (Källa: Stefan Lindgrens veckomagasin ”Ryska Posten”)

....till tre framstående jurister, Mark Ellis, Anne Ramberg och Christian Åhlund, som i Svenska Dagbladet (3/12) skriver under rubriken ”Gazarapport måste tas på allvar”. Det gäller Richard Goldstones FN-rapport om Gazakriget i vintras. De framhåller hans ”osedvanliga personliga mod i försvaret av grundläggande folkrättsliga principer”. Den ampra kritiken från Israel var väntad, menar de men beklagar att varken USA eller EU står upp för granskningen. De skriver: ”Israeliska ledares grova personliga angrepp på Richard Goldstone är naturligtvis att skjuta budbäraren och att avleda uppmärksamheten från de allvarliga anklagelser som framkommer i rapporten.”

....till en av dem som besökt och imponerats av Tuffs många indiska projekt. Det är unga Malin Castenfors, som nu framställt Tuffs mangogram i färg och som julkort. Tuff-ordföranden Sylvia Ljungdahl har låtit trycka upp ett antal sådana julmangogram. De finns att köpa för 25 kr/st. Det innebär, att det för varje sådant julkort blir det minst fem nya mangoträd i Dharampurs många små fattiga byar. Kan beställas av Monica Schelin, tel 08-712 2581

....till fredstidningen PAX, som i sitt senaste nummer förutom intressanta artiklar och insändare har två notiser om Tuff, dels om Radio Tuff, dels om Tuff-kampanjen för krigsdrabbade barn i Afghanistan och Irak. Pax ingår i medlemsavgiften till Tuff.

....till de vackra kort, ritade av elever vi de sex indiska skolorna, som grundats med Tuff-pengar och fortfarande stöds med 300 000 kr per år av Tuff. Tre kort inklusive kuvert kostar 20 kr, tio kort för 50 kr. Beställ av Åke Sandin, tel 08-712 4463 eller ake.sandin@tyresoradion.se

....till Martin Smedjeback, som påminner om ickevåldets möjligheter genom att erinra om den färgade amerikanskan Rosa Parks som 1955 vägrade att lämna sin plats i bussen för en vit man, en ickevåldslig protest som inspirerat honom och andra. Det ledde sedan till att dessa diskriminerande lagar i sydstaterna upphävdes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar