lördag, december 5

”DEN LILLA FISKEN FÅNGAR VI MEN....”

Minns du än vad ”tautologi” betyder? Jo, våra svensklärare liknade det vid ”tårta på tårta”, det vill säga att man efter varandra använder två ord som betyder samma sak.

Ordet ”krigsförbrytelse” är en förskönande tautologi, påhittad av de militaristiskt troende. Vadå krigsförbrytelse? Krig är ju i sig självt den största förbrytelsen av alla, eftersom massor av människor då mördas, i de moderna krigen främst barn, kvinnor och obeväpnade män.

”Krigsförbrytarrättegångar” är ett liknande dubiöst ord. De består ju nästan alltid av att segrarna dömer och hänger förlorarnas ledare och ger deras underhuggare mångåriga fängelsestraff. När segrarna inte bara som åklagare utan också som domare och bödlar i Nürnberg 1946 hängde den tyske utrikesministern Joachim von Ribbentrop gavs dock en tänkvärd motivering: Han ansågs skyldig till anfallskrig, som enligt domarna var den värsta förbrytelsen av alla, eftersom de leder till allt annat dödande och alla andra mordiska övergrepp.

Under det senaste decenniet har vi upplevt tre anfallskrig: mot Jugoslavien 1999, mot Afghanistan 2001 och mot Irak 2003 De två senaste krigen har ju knappast upphört ännu och offren räknas i sjusiffriga tal. Ingen av dessa aggressioner har haft något klockrent berättigande i den internationella folkrätten, men har ens en enda av de ansvariga dömts ens till dagsböter?

Hur många miljoner civila har segrarna i andra världskriget dödat de senaste 65 åren? Fransmännen i Algeriet och Indokina. Engelsmännen i Malaysia, Kenya, Argentina och nu i Irak och Afghanistan. Amerikanerna i Vietnam, Kambodja, Panama, Grenada och nu på andra håll. Ryssarna i Ungern, Tjeckoslovakien och Tjetjenien. Känner mig okunnig, kan inte erinra mig att någon enda av dessa gärningsmän fått något straff att tala om.

På sistone har Israel ilsket fördömt Richard Goldstone, själv jude och sionist. Han har ju i sin FN-rapport påpekat att israeliska soldater under Gazakriget i vintras förintade massor av civila byggnader och institutioner och dödade ca 1400 palestinier, de flesta civila, däribland omkring 400 barn. Det är för all del en bagatell jämfört de miljontals japanska och tyska civila som allierade terrorbombningar dödade i andra världskriget, därav 70 000 tyska barn och ännu flera japanska. För detta har barnamördarna blivit hyllade och fått medaljer.

Så opportunt ändå –och så ironiskt—att våra medier nu ger stort och ensidigt utrymme åt rättegången i München mot John Demjanjuk. Han kallas för ”nazivakt” men var knappast nazist. Han var en ung ukrainsk kille, som slogs i Röda armén mot tyskarna. Han blev tillfångatagen och valde för att slippa krigsfångenskap att bli lägervakt, tillhörde alltså lägerpersonalens nedersta skikt.

1986 utvisades Demjanjuk på lösa boliner från USA till Israel, där han satt i sju år bakom galler, därav fem år i dödscell. Han dömdes till döden för att ha varit ”Ivan den förskräcklige” i lägret Treblinka. Det intygades under ed av flera överlevande från lägret. Men de misstog sig eller ljög politiskt korrekt, vilseledda av den rådande hatstämningen. Dessa menedare åtalades aldrig.

Modiga israeliska försvarsadvokater hade det inte lätt. Den ene dog i ett fall (?) från femtonde våningen och vid begravningen fick den andre, Yoram Sheftel, syra kastad i ansiktet. Hans bok om rättegången har undertiteln ”The Rise and Fall of A show trial” och Demjanjuk, som aldrig varit i Treblinka, frikändes.

Men nu är han en sjuk 89-åring, som beskäftiga tyskar den här gången ställt inför rätta. Det räckte inte med att han som oskyldigt dömd fick sitta sju år i israeliskt fängelse. Herregud, det finns ju många människor av mycket högre rang, som är ansvariga för massmördande långt efter det att underhuggaren Demjanjuk för 65 år sedan begick sina förmenta brott.

Men som Allan Edwall sjöng: ”Den lilla fisken fångar vi -- men hajen får gå fri”.
-----------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1252) 6-22 dec -09

1 kommentar:

  1. Bra poänger Åke. Hyckleriet är så uppenbart när eliten låtsas skipa rättvisa. Flera av höjdarna inom nazistpartiet slapp t.ex galgen under Nurnberg medan man gärna hängde underhuggarna. Många blev inte ens ställda inför rätta. Nazigeneralen Reinhard Gehlen blev t.ex toppman inom CIA efter kriget och Werner Von Braun fick basa över NASA.

    SvaraRadera