lördag, november 7

SEGRARNA KRYMPTE OCH DELADE TYSKLAND

(I den här bloggen förekommer texter från Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff, som har hörts varje vecka från 1985 på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se Radio Tuff görs på frivilligbasis i den stolta folkrörelsetraditionen och sänds söndagar udda veckor kl 17 och sedan fyra ggr per dygn i två veckor.)
-------------------------
På Brevikshalvön i Tyresö har Viola Sparrenborg bott under många somrar. Hon hörs under en halvtimme på Tyresöradion fram till den 15 november. Viola berättar bland annat om sin barndom i nordtyska Scharbeutz, en badort vid Lübeckbukten. Sommaren 1945 var det badförbud där. Alltför många lik flöt omkring i vattnet. De kom från Neustadt, ett par mil därifrån. Den 3 maj, fyra dagar efter Hitlers död och fem dagar före krigsslutet bombade brittiskt flyg båtarna Cap Arcona och Thielbeck på Neustadts redd bara några timmar innan britterna intog staden. Ungefär 7000 fångar, evakuerade till båtarna från koncentrationslägret Neuengamme, dödades, alltså tragiskt nog bara några dagar innan frihet och ett drägligt liv hägrade.

Åren efteråt påstod segrarnas propaganda, som var just propaganda, att det var tyskarna själva som sänkt sina båtar. Så sent som 50 år efter tragedin vid Neustadt såg jag på ön Poel utanför den gamla svenskstaden Wismar ett monument till minne av de tusentals dödade. I sten var inhugget att de ”mördats av fascisterna”.

Det här skrivs precis 20 år efter Berlinmurens fall. Det har därför nu talats mycket i våra medier om Stasi och andra otäcka DDR-inslag. Men att västmakterna också bestämde fredsvillkoren 1945, och vad de innebar har det varit tyst om. Inte nog med att Tyskland liksom efter första världskriget förlorade betydande delar av sitt territorium utan i Potsdam --märk väl efter kriget-- bestämde bland andra Churchill och Stalin, att tyskar vilkas förfäder i många århundraden hade bott i de avträdda områdena skulle fördrivas, ”a clean sweep”, som Churchill sade i parlamentet redan 1944.

Det blev en etnisk rensning av 14 miljoner tyska civila, av vilka över två miljoner strök med, för att inte tala om alla flickor och kvinnor som våldtogs, ofta till döds. Eftersom segrarnas historiebild i decennier varit den helt dominerande är det få som känner till denna krigsförbrytelse – eller snarare ”fredsförbrytelse”. Vi har nästan varje dag sedan 1945 matats med tyskarnas alla förbrytelser, alltför många faktiska men också överdrifter och rena propagandalögner. Nazisternas rasism under kriget känner vi alla till men att segrarna efter kriget rasistiskt använde etnisk rensning i stor skala är nästan nedtystat.

I dag kritiserar många att 79-åriga Biljana Plavsic nyligen släpptes ur kvinnofängelset Hinseberg. Hon blev 2001 dömd till elva år, bland annat för just etnisk rensning. Hon var bosnienserbisk president 1996-98, alltså efter massmorden i Srebrenica. Vore tacksam om jag fick veta namnen på kroater, dömda för den etniska rensningen av serber i Krajina, eller kosovoalbaner dömda för etnisk rensning av serber i Kosovo. Utsågs serberna till syndabockar bara för att de bjöd motstånd mot det folkrättsvidriga angreppet på Jugoslavien 1999?

Var freden 1945 så mycket bättre än den olycksaliga Versaillesfreden 1919? Efter andra världskriget delades Tyskland mellan segermakterna och förblev otroligt nog delat i hela 45 år. Många minns väl ännu 1980-talet. Då förekom enorma fredsdemonstrationer i Sverige och andra länder i Europa, inte minst i Tyskland. Där hade Nato placerat ut kärnvapenladdade Pershing II-robotar. I den östra delen av Tyskland placerade Sovjet ut kärnvapenladdade SS-20-missiler. Det påstås att sedan Kubakrisen hade ett kärnvapenkrig inte varit så nära som i Europa 1983 och de första som hade förintats i radioaktiv aska hade då varit tyskarna på ömse sidor.

Ännu finns amerikanska kärnvapen i Tyskland. Till och med i den amerikanske presidentens vältaliga retorik finns drömmen om en kärnvapenfri värld. En bra början vore att avlägsna helvetesvapnen från Tyskland.
-----------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1250) 8-22 nov -09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar