fredag, november 6

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1250) 8-22 nov till...

....till serbiskan Dragica Spajic, som bodde i ett flyktingläger men som 1997 gästfritt tog hand om Tuff-aktivisterna Sylvia Ljungdahl och Ulf Smedberg och därför fick ett kylskåp och en TV av Sylvia och Uffe. Nu har Dragica skrivit ett tackbrev, som Sylvia kommer att berätta om i detta Radio Tuff.

....till Dagens Nyheters kulturskribent Mårten Blomkvist, som (30/10) skriver under rubriken ”Dumma alla! Nätkommentarer tar fram det sämsta hos läsarna”. Han berättar bland annat om signaturen ”Zlatantillblåvitt” jämställer Mona Sahlin med Hitlers kvinna Eva Braun utan att ens kunna stava Sahlins namn korrekt. Det värsta är att en majoritet av tyckarna på nätet är så fega, att de inte ens vågar uppge sina namn, när de publicerar sina uppstötningar.

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som nu bekräftar att Tuffs 300 000 kr kommit fram och blivit nästan två miljoner indiska rupier. Han ber oss ”att tacka våra systerskolor som gjort det så bra med sitt jobb i dagsverken. Ett tack också till Tuff-styrelsen för deras djupa omtanke och engagemang”, skriver Bhikhu

....till den finländske pacifisten Arndt Pekurinen, som på 1930-talet med stöd av världskändisar som Albert Einstein och författaren H G Wells lyckades i sin kamp för att slippa göra värnplikt. Men det gällde inte i krigstid. Under vinterkriget 1939-1940 slängs Pekurinen i fängelse men under fortsättningskriget från 1941 blir det ännu värre. Pekurinen vägrar en order att ta geväret. Hans befäl är en kapten, sedermera belönad med Mannerheimkorset, beordrar en sergeant att skjuta Pekurinen. Men sergeanten vägrar liksom en menig soldat. Den tredje, en korpral, lyder och dödar pacifisten Pekurinen. Det här berättar Henrik Arnstad om i sin bok ”Skyldig till skuld”

....till en av de främsta satirikerna i världslitteraturen, irländaren Jonathan Swift (1667-1745), som bland annat skrev ”Gullivers resor” men också: ”As people are not eaten, butchering of them is of no use” (Eftersom man inte äter människor, finns ingen anledning att slakta dem”)

....till Tuffs Indienmöte den 4 november om de många indiska projekten. Tuff-lokalen var knökfull och där fanns bland andra flera som redan varit i Indien och blivit imponerade av allt vad Tuff-pengar där har åstadkommit. Där fanns också fem personer, som snart åker till Indien, bland annat tre kvinnliga lärare från Kumla (Tyresö), en skola som i snart 40 år har jobbat in massor av pengar till förmån för många tusen fattiga indiska barn.

....till den budkavle för en kärnvapenfri värld som från Haparanda gått igenom alla nordliga kommuner och den 6 november anlände till Sergels torg. Där talade bland andra Maj Britt Theorin, Anna Ek och den beundransvärda initiativtagaren Inger Holmlund. På FN-dagen 24 oktober fanns budkavlen i Tyresö, där Tuff samlat 573 namnunderskrifter

....till nästa möte i det populära samtalscaféet Filosofika. Ämne ”Apokalypsens gosiga mörker”. Inledare Siv Källstigen. Onsdag 16 nov kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsv.80. Alla hjärtligt välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar