Hej alla lyssnare!
Jag ser att en av de värsta krigshökarna på New York Times, Tomas Friedman, avråder president Obama från att skicka fler soldater till Afghanistan. Han anser nu att det skulle ta 20 år att vinna kriget. Han anser inte att det skulle vara moraliskt fel att ägna ytterligare 20 år åt att bomba ett av världens fattigaste länder, utan problemet är, menar han, att det är för dyrt. USA skulle tvingas ruinera sig föratt vinna kriget.
Landet har haft budgetunderskott och negativ handelsbalans sedan Bush blev president. Budgetunderskott har nu ökat från 100-tals miljarder dollar till biljoner dollar pga stimulanspaketen som ska sätta fart på ekonomin. Att det skulle finnas ett samband mellan statens dåliga finanser och statens utgifter för de militära kampanjerna, som pågått under samma period har tills nu varit en tabu tanke som aldrig ventilerades i fint sällskap.
Kalifornien sägs vara världens åttonde största ekonomi. Men delstaten har knappt pengar att betala löner till sina anställda. Många offentliganställda har sparkats eller fått sänkt lön eller kortare arbetsvecka. Här gäller den originella regeln att skattehöjningar kräver 2 tredjedels majoritet bland de folkvalda, medan skattesänkningar bara kräver majoritet. En minoritet har därför i åratal lagt in sitt veto mot alla skattehöjningar, samtidigt som utgifterna ökat. Dessutom krävs två tredjedels majoritet för att godkänna statsbudgeten. Ett resultat är att staten saknar möjligheter till långsiktig planering. Infrastruktur, utbildning mm har blivit lidande. Häromdagen ramlade några stålbalkar ner på vägbanan på den tiofiliga tvåvåningsbron mellan San Francisco och Oakland med trafikkaos som följd. Föreställ er att Essingeleden stängs av på obestämd tid utan förvarning.
Minns någon "Den gyllene triangeln"? Det var ett triangelformat område i Indokina, varifrån en stor del av narkotikan i Europa och USA kom under Vietnamkriget. Nu har Afghanistan övertagit den rollen. Vad de båda områdena har gemensamt är hundratusentals ockupationssoldater, huvudsakligen från USA. Colombia i Sydamerika har också gott om amerikanska militärbaser och är som väntat den största narkotikakällan i området.
Narkotikan tycks onekligen vara knuten till västs militära inblandning, ungefär som flugorna lockas till en koskit.
Bengt Svensson i San Francisco för Radio Tuff nr 1250.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar