torsdag, september 24

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1147) 27/9-11/10 till....

....till filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö, som (AB 18/9) skriver under rubriken ”USA:s tur att be Kambodjas folk om ursäkt”. Han påpekar att Pol Pot ingalunda var ensam om att massdöda männsikor i Indokina och skriver: ”När ska USA be det kambodjanska folket om ursäkt för sitt cyniska stöd till Pol Pot, då hans brott låg i öppen dager? Och när ska USA betala skadestånd för det krig man övertog från Frankrike och drev med sådan ihärdig blodtörst, ända tills det var förlorat?"

....till vietnamesiskan Kim Phuc, nyligen på besök i Sverige. Hon förekom som 9-åring 1972 på ett av krigshistoriens mest kända foton, när hon naken och skrikande av smärta och fasa sprang med huden brinnande av amerikansk napalm. Men nu har hon förlåtit dem som bombade hennes by och säger: ”De är offer, precis som jag.” Världen skulle bli bättre om flera hade denna klarsyn och om offrens lidanden också för västliga förbrytelser visades oftare än de så kallade hjältarna. Kim Phuc finns med i den nyutkomna boken "FRED! 100 röster mot våld och krig" I samband med hennes besök i Sverige uppger nu våra medier, att det amerikanska kriget i Vietnam dödade miljoner flera än vad Pol Pot lyckades med.

....till Den Internationella Haagdomstolen, som anser att förra bosnienserbiska presidenten Biljana Plavsic nu kan släppas ur kvinnofängelset i Hinseberg. Hon dömdes till 11 år för krigsförbrytelser. Då var hon 73 år, i dag är hon nästan 80. De som hatiskt demonstrerar mot beslutet borde lära sig lite av vietnamesiskan Kim Phuc, som vi talade om nyss. Dessutom är det lätt att i krigen i forna Jugoslavien hitta förbrytelser också mot serberna, vilka i slutändan etniskt rensades mest av alla.

....till Stefan Lindgrens veckomagasin ”Ryska Posten”, som bland annat har rubriken ”Väst önskade inte enat Tyskland”. Där citeras den franske författaren Francois Mauriac, som redan 1958 sade: "Så mycket älskar jag Tyskland, att det eggar mig att det finns två". Men det tycks faktiskt ha varit en gängse uppfattning bland Västeuropas ledare också 1989. Så här heter det i Ryska Posten: ”Bara två månader före Berlinmurens fall träffade den dåvarande sovjetiske presidenten Michail Gorbatjov Storbritanniens Margaret Thatcher som förklarade att varken Storbritannien eller Västeuropa önskade Tysklands återförening. Hon uppmanade de sovjetiska ledarna att göra vad de kunde för att stoppa återföreningen.” Och Jacques Attali, som var president Mitterands rådgivare, förklarade för den sovjetiska politbyråns representant att "Frankrike ingalunda önskar tysk återförening, även om det inser att den till sist är oundviklig".

....till Catrin Ormestad, som bor I Israel och som nu skriver (AB 19/9) om angreppen mot Gaza i vintras: ”Civila användes som mänskliga sköldar. Civila sköts när de försökta sätta sig i säkerhet, hållande i vita flaggor. Skolor, sjukhus och fabriker utsattes för systematisk förstörelse.” Hon citerar Amnesty och Humans Rights Watch, som också påpekat att Israels armé begår krigsförbrytelser. Det pekar nu också en FN-rapport på. Tidningen Israel Hayom avfärdar den som ”ett klassiskt exempel på antisemitism.” Men denna frekventa anklagelse kompliceras –minst sagt- av att FN-kommissionens ordförande Richard Goldstone själv är av judisk börd och anses vara sionist.

....till Dan Jönsson, som på DN-Kultur (24/9) bland annat skriver: ”Som svensk är det lätt att bli avundsjuk när man sneglar mot den yviga danska Afghanistan-debatten och jämför med den sorgliga tystnad som råder i Sverige om detta krig, vårt första på tvåhundra år. Ett krig där vi undan för undan glider allt djupare in i Natos famn, längs ett sluttande plan av otydligheter och knipna politikerkäftar”.

1 kommentar:

  1. Anonym11:47 em

    Vaddå vårt första krig på 200 år? Har Jönsson bortträngt Kongokriget? Bosnien? Afghanistan är vårt första krig på 10 år, inte på 200.

    /Starvid

    SvaraRadera