lördag, september 12

HAMPUS ECKERMAN: Att hjälpa barn att gå i skola

”Ett par miljoner flickor går nu i skola”, säger Moderaterna. ”Nu har kvinnor rösträtt, nu går 2 miljoner afghanska flickor i skolan”, säger Fredrik Reinfeldt i TV och enligt Gunnar Jonsson i DN är vi i Afghanistan ”så att barn och särskilt flickor får gå i skolan”. ”Hundratals skolor har byggts så att även flickor fått lära sig läsa och skriva” berättar Sydsvenskan.

I den indiska delstaten Gujarats södra delar ligger kommunen Dharampur. I många av bergsbyarnas små hyddor ser det ut som om det vore medeltid. Jordgolv. Inget rinnande vatten, inte ens en vattenpump. Parasitsjukdomar är fortfarande vanliga och brist på vitaminer leder till nattblindhet och ögoninfektioner. Vid monsunen kommer översvämningar som förstör byggnader och förråd och även jordbävningar har drabbat området. Det indiska IT-under som vi kan läsa om i svenska tidningar har inte nått hit och ej heller till stora delar av landet.

Fortfarande lever 800 miljoner indier, två tredjedelar av befolkningen, i fattigdom.
Av dessa 800 miljoner fattiga bor ca 200 000 på Dharampurs kullar och varje år kommer dessutom sockerrörshuggarna, koytas, för att jobba på plantagerna under skördeperioden. Det är hårt jobb till dålig betalning. Delstaten erbjuder ingen undervisning alls till deras barn. Det är inte bara talibaner som förvägrar barn rätten att gå i skolan.

Sedan 1971, för trettioåtta år sedan, har Tyresö U-lands och Fredsförening (TUFF) finansierat många bra projekt i området kring Valod och Dharampur för att ge barnen möjlighet att gå i skola. Under 90-talet finansierade TUFF utbildning och mat för 3000 barn årligen. Nu finansieras åtta skolor för över 800 elever. Utöver det har
uppåt 200 brunnar grävts, 210 dieselpumpar installerats och 95 000 mangoträd
- för värdefulla vitaminer - planterats. Ögonoperationer och läkarundersökningar har bekostats och mat har donerats.

Allt utan att vi behövt döda en enda människa.

Inga av dessa pengar har behövt gå till bombplan, stridsvagnar eller legosoldater. Inget bröllop har bombarderats och folk har inte behövts brännas till döds när nervösa militärer i panik gett order som lett till 10-tals människors död. Inga beskyddarpengar har behövts ges till religiösa fundamentalister som sedan köpt vapen för dem för att bekämpa en utländsk ockupationsarmé. De pengar som skänts till TUFF för att hjälpa barn att gå i skolan har oförkortat gått till detta.

Från juni förra året till i samma tid i år har vi bekostat åtta skolor (nu även med hjälp från indiska organisationer), tillsammans med utbildning för lärarna, skolböcker och husrum för de utifrån samt mat för eleverna. 5000 mango- och kokosnötspalmer har planterats. Fyra brunnar har grävts. Resekostnader för leveranser av mat och annat har bekostats.

Allt detta för 300 000 kronor.

Vi har inte behövt bekosta militärer för att bevaka administratörer från utlandet. Vi har inte lagt ut några minor. Vi har inte skickat någon till NATO för att lära sig att koordinera bombplan. Pengarna har inte gått till några dyra svenskar utan enbart till lokalanställda. Inga traktamenten eller kostnader för att upprätthålla en egen tillsatt
regering.

Mitt förslag till dig, Fredrik Reinfeldt, är enkelt: Är din önskan att svenska pengar ska gå till skolgång för barn i utlandet, så skänk pengarna till TUFF. Då är det också till detta pengarna kommer att gå. Inte till något annat.

P.S. Vill ni också hjälpa barn att gå i skolan utan att behöva döda någon? Sätt in pengar på TUFF:s konto 79 36 36 -2. Ange ”Skolor i Indien”. Eller hjälp till att plantera mangoträd, endast fem kronor per träd. Läs mer om ”Mangogram” på www.tuff.fred.se , där mycken annan information om föreningens verksamhet finns. Och ta oss inte bara på vårt ord! Besök istället något av våra öppna styrelsemöten eller andra samlingar och fråga själva om verksamheten!
-----------------------------------
Hampus Eckerman i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 13-27 sept -09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar