fredag, mars 27

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1230) 09-03-29 till....

....till en 93-årig japan, Tsutomu Yamaguchi, som överlevde två atombomber. Han var i Hiroshima den 6 augusti 1945, då ca 100 000 japanska civila brändes ihjäl av den amerikanska atombomben. Brännskadad fördes han till Nagasaki, där han den 9 augusti upplevde nästa atombombsanfall. Han klarade sig igen och medan hans son dog av cancer är hans eget enda problem dålig hörsel på ena örat. Han säger: ”Jag utsattes för radioaktiv strålning två gånger och det är nu dokumenterat. Nu kan jag hjälpa till att berätta om fasorna med atombomber för unga människor.” (Källa: Aftonbladet 25/3)

....till professorn och idéhistorikern Sverker Sörlin som på Dagens Nyheters kultursidor (26/3) skriver om en aktuell diskussion: ”Det behövs bara en enkel omdefinition, från prestationsbefrämjande bonusar, lovprisade av Maud Olofsson och en hel regering så sent som i fjol, till korruption. En elit beviljar sig själv möjligheten att förvandla luftvärden på börsen till riktiga pengar som de kan köpa stadsjeepar, stora hus och blanka slipsar för. Andra får hålla till godo med pensionsfondernas slingrande bortförklaringar: en global stormvind svepte bort pengarna.” På tal om Wanja Lundby-Wedin skriver Sörlin: ”Kvinnan från arbetarklassen kastas ut, som en symbolisk voodoodocka, 2000-talets offerdjur. I en medial orgie av skenhelig exorcism. Som om det var hennes fel alltihopa”

....till Kristna Fredsrörelsen som just firat 90 år. Det är starkt att oförtrutet hålla på så länge att bekämpa krigiskt massmördande, en aktningsvärd ålder som bara överträffas av Svenska Freds, som grundades redan 1883. Kristna Fredsrörelsens ickevåldspris som delades ut den 28 mars gick till Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, en förening som skildrades för något år sedan här på Tyresöradion.

....till veckomagasinet Ryska Posten (redaktör: Stefan Lindgren), som gör två intressanta påpekanden: 1) USAs försvarsdepartement betraktar inte Rysslands nuvarande rustningsplaner som ett hot . USA:s försvarsminister Gates har också påpekat att de demografiska förändringarna i Ryssland redan i sig innebär en bantning av landets försvar. 2) En EU-kommission har kommit till slutsatsen att det var Georgien som inledde fientligheterna i Sydossetien i augusti i fjol. Bidragande till det klara utslaget är att kommissionens ledamöter kommit över en hemlig order från den georgiske presidenten Saakasjvili.

....till Svenska Freds som i ett pressmeddelande säger sig vara ”starkt kritiska till hur allianspartierna spelat upp Ryssland som ett hot och därigenom driver på nya satsningar på försvaret”

....till protesterna mot den svenska vapenexporten. Den slog rekord under 2008 med 12,7 miljarder kr, den högsta siffran i svensk historia, en ökning med hela 32 procent från 2007. 13 procent av exporten gick till länder som Pakistan, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Bahrain och Malaysia. Svenska Freds konstaterar att Sverige fortsätter att sälja krigsmateriel till krigförande länder, till diktaturer och till länder där det förekommer allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Se också: http://fredsbloggen.blogg.se

....till solidariska människor som fyller på Tuffs fond för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”, som vartannat år har delat ut ett pris för detta till föreningar grupper och enskilda. En av Tuffs främsta aktivister sedan decennier, Monica Schelin, undanbad sig presenter när hon i mitten mars fyllde 70 och uppmanade i stället bekanta att bidra med ett belopp till Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 . Glädjande nog har över 4000 kr kommit in och kampanjen fortsätter. Märk talongen med ”Monica”.

....till smarta människor som löser sina presentproblem genom att använda Tuffs mangogram, som redan bidragit till att 90 000 mangoträd, dignande av vitaminrika frukter, har kunnat planteras i indiska Dharampurs många små fattiga byar. Mangogram finns för 1) att gratulera, 2) I stället för blommor och 3) Till minne av. Kan beställas av Monica Schelin, tel 712 2581 eller av ake.sandin@tyresoradion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar