måndag, december 5

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1057) 2005-12-04 till ....

....till Per Lundberg, ett år på 1970-talet ordförande i Tuff, i dag fil. dr och lärare vid universitetet i Umeå. Förra veckans krönika i Radio Tuff hade rubriken ”Den bästa av styrande raser...” och innehöll rasuttalanden av Churchill och andra britter. På tal om den erinrar Per om att rasismen var utbredd lite varstans, till exempel i Sverige på 1940-talet, där det i soldatinstruktionerna bland annat hette: ”Det är i folkets rasegenskaper, som vår förmåga och kraft ytterst bottna. För en nation är bevarandet av rasens goda egenskaper av utomordentlig betydelse i den ständigt fortgående tävlingskampen mellan folken”…”Därför utgör blandning med en icke likvärdig ras en av de största farorna för ett högtstående folk” Per påpekar att bakom dessa tirader stod regering, riksdag och kungahus
....till den norska tidningen Bergens Tidende, som (27/11) skriver om ”tidenes norske jakt på en mulig fremmed ubåt”. Det skedde under ett par veckor 1972 i Sognefjorden under stor uppståndelse i hela världspressen. Alla var övertygade om att det var en sovjetisk ubåt på spionuppdrag i Norges längsta fjord. Det var liksom i de svenska ubåtsjakterna mycket dramatiskt, massor av norska örlogsfartyg deltog och fällde bland annat sjunkbomber. Vid ett tillfälle var det nära att den norska marinen öppnade eld mot ett främmande fartyg, som de trodde var sovjetiskt, men det visade sig vara ett fredligt franskt skolfartyg. Ständigt kom det in rapporter från ”ögonvittnen”, som trodde sig ha sett periskop. (Under den långvariga svenska ubåtshysterin kom det in flera tusen larmrapporter från människor som ”såg” ryska ubåtar lite varstans, rentav inne i Mälaren). Men i dag är de norska marinveteranerna ense om att det var fråga om samma ubåtsnoja, som sedan skulle drabba Sverige. Generalinspektören för det norska sjöförsvaret kontraamiral Bjarne Grimstvedt slår i Bergens Tidende fast att det inte var någon främmande ubåt i Sognefjorden 1972. Och de andra sjöveteranerna som deltog i den vilda jakten håller med och skrattar nu glatt. En ros också till Gösta Wibom, som tipsade oss om den norska klarsynen.
....till uppropet om att släppa fyra i Irak kidnappade fredsaktivister från Christian PeaceMaker Teams. Där påpekas att de fyra inte arbetar för någon myndighet utan frivilligt har vigt sitt liv åt att bekämpa krig och att de offentligt motsatte sig invasionen och ockupationen av Irak. Uppropet ”Släpp våra kidnappade vänner!” har redan undertecknats av bland andra Arundhati Roy, Tariq Ali, Denis Haliday och Noam Chomsky. Men det är bråttom och man kan skriva på här:
http://www.petitionspot.com/petitions/freethecpt
....till tidningen Skärgården som i veckan hade en positiv artikel om Succékanalen 91,4 och Radio Tuff. Programledaren, som föredrar radio för att slippa synas, förekommer på foto. Tidningen Skärgårdens redaktör Lasse Söderman hörs tillsammans med Anders Gullberg på 91,4 från den 18 december
....till den stilfulla begravningen av Roland Schütt i tisdags (29/11) i det lilla Bollmorakapellet. Där citerades bland annat Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas’ ord om Roland: ”Han är borta, men han finns i våra hjärtan, liksom hans budskap om fred, kärlek och broderskap” I slutet av ceremonin dånade Internationalen ut i kapellet.
....till de allt flera som använder Tuffs mangogram (se
www.come.to/tuff) för att till exempel hedra minnet av någon bortgången. Och vilken perfekt julklapp är inte mangogrammet ”I stället för blommor”. För 200 kr blir det 40 mangoträd planterade i fattiga Dharampur i Indien
....till arrangörerna av en fotbollsmatch för fred. Den spelades i tisdags (29/11) mellan det spanska topplaget Barcelona och ett lag bestående av israeliska och palestinska elitspelare. Den sändes i TV i hela 172 länder
....till SvT 2, som förra söndagen (27/11) visade Maj Wechselmanns Palestinafilm ”Människor är som dansande stjärnor”
....till Tuffs samtalscafé Filosofika, som hade ett nytt välbesökt möte i tisdags (29/11). Ämne:” Kristen etik-vad innebär det?”, aktuellt nu i adventstid Samtalsledaren Göran Flodman hörs senare i dagens sändning.
....till Tuffs extra årsmöte i onsdags (30/11) vilket som väntat beslöt att föreningens anknytning till Svenska Freds skulle fortsätta som vanligt.
....till Tuffs Balkangrupp (Sylvia Ljungdahl m fl), som också denna höst skickat 5000 kr för julklappar till fattiga gamla i Belgrad. Tuffs partner där, Lina Vuskovic, har redan svarat: ”Vara gamla kommer att bli mycket glada over julklappar, särskilt som den ekonomiska situationen på sistone klart har försämrats”. Hon hälsar till alla i Tuff.

....till närradioföreningens Sven-Ingvar Svensson och Jan Känngård, som nu jobbar hårt för att fixa en ny och starkare radiosändare och dessutom webbradio. Vilken vecka som helst kan det vara möjligt att lyssna på Tyresöradion och Radio Tuff också på
www.tyresoradion.com
...till Tyresö kommuns demokratiberedning, som bestämt mottagarna av det nyinstiftade demokratipriset. Det ena priset går till Tomas Andreasson, som i många år skött Tyresö Debattforum på nätet. Det andra ges till Åke Sandin, som varje vecka i över tjugo år varit ideell programledare för Radio Tuff och i över tio år för Succékanalen 91,4, den verkliga folkradion där tusentals Tyresöbor halvtimmesvis kunnat höras.
....till Ann-Sofie Salminen, som var en av dem som nominerade Åke till demokratipriset. I hennes motivering betonas att. ”han låter massor av människor komma till tals i Tyresöradion, där kända och okända röster får en halvtimma var och därmed väger lika tungt. Han låter mig som lyssnare få veta vad som händer på olika håll i kommunen. Han talar med såväl gamla som unga med skilda erfarenheter och åsikter. Han tar reda på hur politiker ställer sig i olika frågor och ger mig en inblick i vad som händer i kommunhuset och i föreningslivet. Men mest av allt tycker jag nog att han sprider mänsklig värme och skapar hemkänsla i Tyresö”.

....till de tuff-aktivister som i går manifesterade ”Fredsfångars Dag” i Tyresö Centrum genom att informera om fängelsedömda icke-våldsverkare och sprida adresser och information om dem. En gång skrev Tage Danielsson: ”Tänk om han kommer där kristen och galen/och vägrar att anfalla folk på Centralen”
....till diskussionen ”EU och kärnvapen” mellan Hans Blix, självständig f d vapeninspektör i Irak, och Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska Freds "Tid: torsdag den 8 december kl.8.30-11.Plats: Rosenbads konferenscenter, Drottninggatan 1,Stockholm
....till Svenska kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja (jo, den finns ännu), som har ett seminarium om att ställa de röda khmerernas ledare inför rätta. Inledare: Hans Corell, FNs undergeneralsekreterare och rättschef 1994-2004. Plats: ABF-huset på Sveavägen. Tid: tisdag 6 dec. kl 10. Fritt inträde
....till Föreningen Afghanistansolidaritet och Nätverket mot krig, som arrangerar ett protestmöte mot Sveriges deltagande i Afghanistankriget och mot beslutet att skicka 375 svenska soldater till USA:s och Natos krig.
Plats: Mynttorget (vid riksdagshuset). Tid: tisdag den 6 decemeber kl 10-13




1 kommentar:

  1. Anonym4:50 em

    Hejsan!
    Vilken trevlig sida du har. Håller på att skriva ett skolarbete om Norges fjordar när jag hittade in hit. Jag valde att ta med lite om ubåtshysterin under 70-talet och tror att min lärare kommer uppskatta detta.
    Tack annars för trevlig läsning!

    SvaraRadera