söndag, augusti 7

VI BEHÖVER IDROTTARE OCH HOMOSEXUELLA

På 1980-talet var Hiroshimadagen den 6 augusti en stor begivenhet. Tusentals människor samlades på Sergels torg, där artister och talare avlöste varandra. Några år var det till och med en 24 timmars manifestation. I sovsäckar övernattade aktivister på plattan. Medierna gav det en viss uppmärksamhet.

Det finns fortfarande tiotusentals kärnvapen i världen, kapabla att förinta allt mänskligt liv. I Japan är den 6 augusti ännu en dag som miljoner människor uppmärksammar, inte minst i Hiroshima och Nagasaki. Fast Tuff-aktivister var i Tyresö centrum i går. Inne på Norrmalms torg hade Kvinnor för Fred med flera en manifestation. I Uppsala minneshöll flera fredsgrupper Hiroshima och varnade för kärnvapnen. På tisdag (Nagasakidagen) har Stockholms Fredsförening en manifestation på Odenplan. Det har varit knäpptyst i medierna om dessa arrangemang.

Den radikale brittiske professorn Terry Eagleton påpekade i sin senaste bok, att masturbation tycks vara mycket mer fascinerande än det politiska skeendet i Mellanöstern. Han fann kulturhistoriska betraktelser rörande pubeshår märkliga, när halva världens befolkning saknar hälsovård och försöker överleva på mindre än två dollar om dan.
Kroppen är, skrev han, det mest fashionabla ämnet för dagen -- men inte den halvt ihjälhungrade kroppen utan det erotiska. Han kunde ha tillagt den idrottsliga kroppen.

För medierna är våra sexuella läggningar väldigt mycket häftigare att skildra än arbetet för att förhindra kärnvapenkrig. Våra papperstranor och banderoller är patetiskt ointressanta jämfört med Pridefestivalen. De är totalt i skuggan av Carros och Kajsas medaljchanser i friidotts-VM.

Det finns ”Läkare mot kärnvapen”, ”Ingenjörer mot kärnvapen” med flera men inte ”Idrottare mot kärnvapen” eller ”Homosexuella mot kärnvapen”. Hade dessa funnits hade fredsgruppernas Hiroshimadag i år kanske blivit medialt uppmärksammad. Om fotbolls- och ishockeyproffs engagerade sig –fantastiska tanke!— skulle fredsarbetet få en verklig skjuts De är dessutom mångmiljonärer och det vore inte så dumt för den utfattiga fredsrörelsen.

Missförstå mig inte! Jag tycker att sex är berikande i alla sina former -- så länge det inte skadar andra människor. Och jag är sportfåne, minns ännu med glädje Fredsloppet, när olika duktiga idrottstjejer och idrottskillar löpte stafett genom Sverige på 1980-talet. I Tuff hade vi för 25 år sen draghjälp av Lena Sandin, som då var Nordens främsta tennistjej. Hon försummade sällan att vid intervjuer nämna sitt fredsengagemang.
-----------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff (nr 1040) 2005-08-07



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar