måndag, augusti 29

TERROR OCH LIBERALISM

(Göran Flodman sammanfattar en bok av Paul Berman)

Islamistisk terrorism tycks vara här för att stanna. Många undrar nog över vad det kan vara som förmår alla dessa självmordsbombare till att begå sina vansinnesdåd?En vanlig förklaring är att dessa personer är besatta av en religiös fanatism som spränger alla förnuftsgränser. Nej, säger andra. De islamistiska terroristerna är ofta västerländskt utbildade personer som går till väga mycket systematiskt på ett sätt som tyder mindre på fanatism än på en stark politisk medvetenhet.

Men det behöver inte vara någon motsägelse mellan dessa två förklaringsmodeller. Islamisterna har som övergripande mål att återupprätta kalifatet, det vill säga skapa en panarabisk gudsstat där Allahs vilja är lag och allt är underställt honom.I den meningen är det en extremt religiös drivkraft som är styrande. Men olika mål är lagrade över varandra i en hierarki. Överst kommer det stora övergripande målet. Under det kommer sekundära mål som talar om hur man ska gå tillväga för att nå det slutgiltiga målet.

Vi kan jämföra med en ideell förening som har ett IDÉPROGRAM kompletterat med ett HANDLINGSPROGRAM. De olika programmen talar delvis om olika saker men de har ett gemensamt syfte.Islamisternas idéprogram är bestämt av extrema religiösa föreställningar. Programmet identifierar också de hot som kan ligga i vägen för framtidsdrömmen. Till hoten hör självfallet det som uppfattas som västerländsk imperialism.

När Bush talar om att han vill befria och demokratisera hela Mellanöstern måste det tas som ett dödligt hot mot allt vad islam står för.Men det finns också ett INRE hot från den egna befolkningen. Ingen kan undgå att se hur liberal demokrati slår rot i många länder och att det oftast för med sig ett ekonomiskt uppsving. Västerländska ideologier och levnadsformer (Coca Cola-kulturen!) har en stark dragningskraft på många, särskilt ungdomar. Teve, Internet och kanske västerländska turister i Egypten sprider hela tiden detta dödliga budskap. Det kan till och med vara så att islamisterna uppfattar det inre hotet som det mest allvarliga.

Nästa steg är ett handlingsprogram för att avvärja de yttre och inre hoten. Eftersom den amerikanska närvaron i Irak och Afghanistan är det mest påtagliga yttre hotet så gäller det att få bort amerikanarna från den islamiska närheten.Det går inte med militära medel, det inser man. Men kanske med skrämselaktioner på Manhattan eller i Madrid eller i London? Eller genom urskillningslös terror mot den egna befolkningen i Bagdad som gör den inre osäkerheten så stor att amerikanarna måste ge upp. Utländska turister hålls borta genom terroraktioner på turistorter då och då.Så kan ett praktiskt islamistiskt handlingsprogram se ut. Som ett led i den stora övergripande planen.

Detta är några av tankegångarna i Paul Bermans bok "Terror och liberalism"Paul Berman är mycket kritisk till USAs agerande i kampen mot terrorismen, men han är inte fanatisk utan begränsar kritiken mer specifikt till den amerikanska regeringen med Bush i spetsen. Berman är liberal och med det menar han ungefär demokratisk vänster eller kanske som svensk socialdemokrati.

Liberalism står alltså för allt som George Bush inte är.Berman menar att den europeiska upplysningsrationalismen har haft en oerhört kreativ kraft, men den har också lyckats exportera livsfarliga totalitära doktriner från sitt förflutna till den muslimska världen. Ursprunget till detta går tillbaka ända till Uppenbarelseboken. Där finner man urmyten som förklarar mycket av det som hände i Europa på 1900-talet.

Terroristernas doktriner är en version av samma apokalyptiska och paranoida världsbild som en gång i tiden gav näring åt den europeiska totalitarismen, som den yttrat sig i tysk nazism, italiensk fascism, spansk falangism, sovjetisk kommunism.Sedan 1989 har Europa gått över i en fas av liberal demokrati, men nu är det i stället den moderna muslimska totalitarismen som för en våldsam kamp mot den liberala idéns försvarare.

Många moderata muslimer vill göra gällande att islamisternas tolkning av begreppet jihad är en feltolkning av Koranen. Jihad får inte innefatta våldshandlingar utan avser i stället människans inre kamp mot det onda.Men Berman har inga illusioner om att islamisterna skulle hålla sig till någon vänlig tolkning av Koranen. Det heliga kriget Jihad är högst påtagligt militant. Här gäller det att döda i den kompromisslösa globala kampen för ett rent islam. Självmordsbombningar och martyrskap ingår som instrument i denna kamp
.--------------------------------------------------------------------------------------------
Göran Flodman i Radio Tuff (nr 1043) 2005-08-28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar