söndag, augusti 21

KIM OCH RICK OM VIETNAMDESERTÖRER I TYRESÖ

(Kort om två inslag i dagens Radio Tuff, Tyresö Ulands- och Fredsförenings sändningar)

Kim Kyungmook är en ung fredsforskare och lektor vid Chukyo-universitetet i Japan. I veckan tog han kontakt med mig, för då var han i Stockholm. Han vill ta reda på mera om hur amerikanska krigstjänstvägrare hoppade av i Japan och sedan tog sig till Sverige. Många hamnade just här i Tyresö och bodde hos olika Tuff-medlemmar.

Vi intervjuade varandra. Min intervju med Kim är ett inslag i dagens Radio Tuff. Han berättade att alltför få i Japan ännu minns Vietnamkriget. Bland unga människor är okunskapen särskilt stor och detsamma gäller ju svenska ungdomar. Han ville nu göra en TV-dokumentär om de amerikanska desertörerna och deras öden i Japan och Sverige. Han är själv av koreansk börd och är därför speciellt intresserad av att få kontakt med en Koreafödd amerikansk krigstjänstvägrare, som tillhörde desertörkolonin i Sverige och vars amerikanska namn är Kenneth Charles Greeks.

Kim menade att USA:s nuvarande krig i Irak, vilket Japan indirekt stöder genom att upplåta baser åt USA, har vissa likheter med Vietnam. Då vågade Japan inte öppet hysa amerikanska desertörer och därför fördes de vidare till Sverige. Här fick de visserligen inte politisk asyl men uppehållstillstånd av humanitära skäl.

De fyra första som kom till Sverige via Japan och Sovjet var ”The Intrepid Four” The Intrepid var en amerikansk hangarkryssare, som deltog i Vietnamkriget. Vid ett uppehåll i en japansk hamn smet fyra unga matroser. De togs om hand av den japanska fredsorganisationen Beheiren vars ledande man, Makoto Oda, sedan besökte Sverige och Tyresö.

Kim berättade att dessa fyra killar, Richard Bailey, Michael Lindner, John Barilla och Craig Anderson, var berömda i Japan och att många äldre ännu minns fotona på dem. Sedan ryssarna utnyttjat dem färdigt i opinionsbildningen mot Vietnamkriget anlände de till Arlanda tredjedagjul 1967. Jag minns att jag hämtade dem till Tyresö -- i en Renault 4L av alla bilar Svenska kommittén för Vietnam bad oss i det då nybildade men aktiva Tuff att ge dem logi. De bodde i Fårdala hos Åsne och Lennart Liedén, Roland och Bodil Vallin och hos den legendariska rektorn Jessie Navin. Andra desertörer skulle sedan bo hos bland andra Benkt-Erik Hedin på Pluggvägen och hos Berit och Mac Falkirk i Trollbäcken. Sammanlagt tog tuff-medlemmar hand om ett tjugotal unga amerikaner.

Av de fyra första, alltså ”The Intrepid Four” är Rick och Michael kvar i Sverige, i dag medelålders gentlemän och svenska knegare. Under lång tid bodde Rick Bailey hemma hos min familj i Bollmora och sedan under många år i Tyresö. Mina döttrar betraktar honom ännu som en äldre bror. I dag bor han i Västmanland.

I dagens Radio Tuff berättade Rick om varför de deserterade. Han menade att det berodde på insikten om att kriget var omoraliskt. ”Vi lydde våra hjärtan”. De bodde hos olika japaner under flera veckor för att sedan smugglas ut på ett sovjetiskt passagerarfartyg. De vistades sedan några veckor i Moskva, som då hösten 1967 präglades av 50-årsfirandet av ryska revolutionen. De valde sedan Sverige, eftersom det var neutralt och härifrån kunde de bättre påverka den amerikanska opinionen än om de stannat i ett kommunistiskt land.

Rick uppskattar antalet amerikanska vietnamkrigsvägrare i Sverige till ungefär 400. Om Irakkriget är hans kommentar: ”Det är en fortsättning på idiotin. Krig löser inga problem och alltså fortsätter de”
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin sammanfattade två inslag från dagens Radio Tuff


1 kommentar:

  1. Anonym4:01 em

    Hej Åke! Rick och Mike bodde ganska långa perioder hemma hos mig och Leif B i Aspudden på sextiotalet - jag visste inte ens att de var kvar i Sverige, det var många många år sedan vi hade kontakt. Har du någon mailadress till dem?
    Bästa hälsningar
    Eva S
    evaswedenmark@hotmail.com

    SvaraRadera