söndag, april 10

”ROSOR” från RADIO TUFF (nr 1023) 2005-04-10 till....

”ROSOR” från RADIO TUFF (nr 1023) 2005-04-10 till....
....till Kumla skola i Tyresö, som nu börjat planera sitt traditionella dagsverke för Tuff-projekten i Indien. Kumla har nästan varje år sedan 1971 gjort dagsverken för dessa utmärkta projekt i Indien. Redan på 1970-talet uppfördes i delstaten Gujarat en skolbyggnad som fick namnet ”Kumla Wing”

....till Tyresö kommuns personaltidning “Anslaget” som under rubriken “SKÄNK TRÄD!” berättar om de mangogram man kan skaffa genom Tuff. Dels kan mangogrammen användas om man vill gratulera någon, dels om man vill hylla minnet av någon bortgången. Hittills har ungefär 60 000 mangoplantor finansierats i fattiga Dharampur, Indien.

....till Tuffs partners i Valod (Indien), Bhikhu och Kokila Vyas, som nu bekräftat att de från Tuff mottagit 936,570 rupier för skolor, dammar med mera i Dharampur samt till partners i mångmiljonstaden Ahmedabad, som bekräftar mottagandet av 110 216 rupier, en summa som kommer att användas för att underhålla korttidshem för gatubarn
....till Rysslands f d premiärminister Jevgenij Primakov, som uttalar sitt stöd för tanken att FN:s säkerhetsråd ska utvidgas med bl a Japan och Tyskland. I Kina har tanken på att Japan skulle sitta med i FN:s högsta organ utlöst våldsamma protester och en omfattande köpbojkott mot japanska varor. Egentligen är det en reaktionär egendomlighet, att säkerhetsrådet ännu består av de fem segrarmakterna från det blodiga andra världskriget för 60 år sen. Folkrika länder som Brasilien, Indonesien och Indien borde väl ändå ha en plats där. Fast när FN bildades var Indien ännu en brittisk koloni, förstås.

....till den brittiske journalisten John Laughland, som i tidningen The Guardian (1/4) påpekar USA:s roll bakom omvälvningarna i Kirgisistan: Freedom House, ledd av förre CIA-chefen James Woolsley, startade 2003 i huvudstaden Bisjkek ett tryckeri för 60 ”oberoende” tidningar. Chefen för den USA-finansierade Coalition för Democracy and Civil Society, Edil Baisalov, säger i New York Times att störtandet av Akajev hade varit "absolut omöjligt" utan amerikansk hjälp

....till Helsingborgs Dagblads Sören Sommelius, som (5/4) refererar en konferens om Bosnien vid Göteborgs universitet. Där heter det bl a: ”Bosniens ekonomi motsvarar 45 procent av förkrigsekonomin. Halva befolkningen är fattig och en sjättedel lever under fattigdomsgränsen.... Femton procent av alla har tjänat på kriget. Alla övriga är förlorare”. Om Kosovo uttalade sig doktoranden Jens Sörensen: ”Daytonavtalet skapade vapenvila i Bosnien men provocerade fram krig i Kosovo... Dagens Kosovo är en maffia-ekonomi. 70 procent av Västeuropas heroinsmuggling kommer härifrån, 80 procent av allt heroin i Sverige har passerat Kosovo. Genom handel med prostituterade, trafficking, säljer den albanska maffian 120 000 prostituerade om året.” Sommelius’ slutkommentar: ”Krigets pris är högt. Lika lätt som det är att inleda ett krig, lika svårt är det att bygga en stabil fred. Till vapen och krigsinsatser finns alltid pengar, men sällan till fredsbyggande långsiktigt arbete”.

....till Anita Lilburn och Elise Rappe, som vid ett Tuff-möte i tisdags mycket kunnigt och engagerat redogjorde för ”stormaktens massförstörelse-vapen”, alltså utarmat uran och dess otäcka följdverkningar. Mera om detta i veckans krönika

....till Inger Gemicioglu och Elisabeth Hedlund, som den 19 april kommer till Tuff-lokalen för att berätta om Guatemala i allmänhet och fattiga indiankvinnor i synnerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar