söndag, april 17

Kvinnor för Fred, FiB, Chalmers Johnson, John Pilger, Rudolf Hess

Rosor från Radio Tuff (nr 1024) 2005-04-17 till....

....till senaste numret av tidningen Kvinnor för Fred, som bland annat hyllar minnet av Bertha von Suttner som för hundra år sen fick Nobels fredspris. Hon skrev boken Die Waffen nieder [Ned med vapnen], som fick en enorm genomslagskraft. Alfred Nobel var hennes beundrare och vän, vilket bidrog till att han instiftade också ett fredspris. Om Bertha von Suttner har Ingegerd v. Schéele skrivit en bok

Tidningen tar också under rubriken ”Militära utgifter äter upp sociala utvecklingsprogram” upp en FN-rapport om de astronomiska och ständigt ökande resurser som satsas på det militära. Förra året förslösades i världen 6 700 miljarder kr (6 754 000 000 0000) på militära rustningar

Kvinnor för Fred återger också Maj-Britt Theorins ”Fyra önskningar för en bättre värld 2005” (från Sveriges Radios P 1), där hon påpekar att ca 29 000 barn dör varje dag. På tal om det skriver hon: ”I 38 år har Tyresö Ulands- och Fredsförening –dessa demokratins hjältar—bekämpat den permanenta katastrofen genom att stödja projekt i Indien. Kanske en droppe i havet –men om i varje europeisk kommun en sådan förening startas, skulle den chockerande barnadödligheten minska betydligt”

....till Folket i Bild, vars senaste nummer i Christer Lundgrens översättning publicerar Diana Johnstones artikel ”Censuren och imperiet”, där hon bland annat berättar om förföljelsen av den franske komikern Dieudonné. Här i Radio Tuff citerade vi ur hennes artikel den 6 mars (se
www.tuffsandin.blogspot.com). FiB publicerar också under rubriken ”DN och sanningen” Åke Sandins kritik av Ola Larsmos försök (DN 2005-03-15) att placera Johnstone hos den amerikanska högern. Åkes synpunkter framfördes ursprungligen här i Radio Tuff den 20 mars

....till den amerikanske professorn och Asienkännaren Chalmers Johnsson, vars bok ”BLOWBACK. The Costs and Consequences of American Empire” vi i Radio Tuff ägnat en krönika åt (2004-07-11). Nu varnar han för att USA snart riskerar bankrutt och att landet inom några månader kan drabbas av en enorm ekonomisk kris som blir en nordamerikansk motsvarighet till Argentinas, som en gång var det rikaste landet i Sydamerika. USA tycks inte bry sig om sina massiva handels- och budgetunderskott, menar han och exemplifierar:

”2004 importerade USA för rekordhöga 618 miljarder dollar mera än det exporterade, ett underskott 24,4 % större än år 2003. Det årliga underskottet till Kina var 162 miljarder dollar, det största underskottet någonsin visavi ett enskilt land. Lika avgörande är att USAs statsskuld (2005-03-09) var drygt 7 000 miljarder dollar och den fortsätter att stiga. Det gör landet till världens största nettogäldenär. Genom sin vägran att betala sin utsvävande konsumtion och sina militärutgifter genom skatter från sina egna medborgare finansierar man dessa utgifter genom att sätta sig i skuld till Japan, Kina,Taiwan, Sydkorea, Hong Kong och Indien”

Johnson varnar för att denna situation är bräcklig och att USA måste hålla sig väl med centralbankerna i Japan och Kina, vilkas valutareserver uppgår till svindlande 841 resp. 610 miljarder dollar.

....till den brittiske journalisten John Pilger som i New Statesman (2005-04-07) skriver med pennan lika vass som vanligt:

”Kan ni föreställa er att BBC och andra stora etermedia bad om ursäkt till en skurkstat, som utövar rasism och etnisk rensning, som har ’verksamt legaliserat användning av tortyr’ (Amnesty), som visar sitt förakt för internationell rätt och har trotsat hundratals FN-resolutioner och byggt upp en apartheid-mur trotsande den Internationella domstolen; som har förstört tusentals människors hem och givit sina soldater rätt att lönnmörda; och vars ledare bedöms som ’personligt ansvarig’ för massakern på 2000 människor? Kan ni föreställa er att BBC och andra stora etermedia bad Saddam Husseins Irak eller andra demoniserade om ursäkt för att man sänt en ocensurerad intervju med en modig dissident i detta land, en man som tillbringat 19 år i fängelse, mestadels i isoleringscell? Självklart inte.”

Pilger syftar på att BBC-reportern Simon Wilson tvangs att be om ursäkt för en intervju med den israeliska kärnvapenavslöjaren Mordechai Vanunu och han påminner också om Nelsons Mandelas ord om palestiniernas situation: ”The greatest moral issue of the age”

....till Royal Televison Society, som belönat John Pilgers dokumentärfilm ”Stealing a Nation” med pris för bästa brittiska dokumentärfilm. Den handlar om hur britterna på 1960-talet deporterade befolkningen på den lilla ön Diego Garcia i Indiska oceanen för att ge plats åt amerikanska marin- och flygbaser. I Aftonbladet (2005-04-15) erinrar Pilger om att artikel 7 i den Internationella brottsdomstolens stadga kallar det ett brott mot mänskligheten att ”deportera eller tvångsförflytta befolkningar”. Det var tur för andra världskrigets segermakter att den regeln för 60 år sen bara gällde krigens förlorare. Fast det gör den väl i praktiken fortfarande?

....till ett TV-program i onsdags på Discovery Channel, som handlade just om en av andra världskrigets verkliga förlorare, Rudolf Hess. Han var en av Hitlers närmaste män. Han hade varit stridspilot i första världskriget och i maj 1941 flög han ensam till hela världens häpnad till Storbritannien och hoppade i fallskärm ned i Skottland. Det antogs att han tog detta drastiska steg för att förhandla om fred med britterna, möjligen i ett anfall av mental ohälsa. Sedan dömdes han i Nürnberg 1946 för ”brott mot freden” till livstids fängelse. Sammanlagt skulle han skaka galler i 46 år, bland annat som ensam fånge på Spandau i Berlin, där han bevakades i regelbundna omgångar av USA, England, Frankrike och Sovjetunionen. Försök att av humanitära skäl frige den åldrande Rudolf Hess stoppades länge av Sovjets veto. Den 17 augusti 1987 hittades den då 93-årige Hess hängd i en elsladd fäst vid ett fönsterhandtag.

TV-programmet avfärdar förtjänstfullt två konspirationsteorier:
1) Att Hess skulle ha dödats av britterna redan i England och ersatts med en dubbelgångare.
2) Att Hess vid sin flygning skulle ha haft hjälp med navigeringen av brittiska meningsfränder.
Den tredje hypotesen är svårare att utan vidare avfärda. Det är att Hess fick ”hjälp” att dö. Man har frågat sig hur en 93-åring, vars händer var stela av reumatism, på några få obevakade minuter kunde hänga sig själv i en elsladd. Det tror ändå Discovery, bland annat genom att intyga ett självmordsbrevs äkthet. Tvivlarna brukar framhålla att Gorbatjov 1987 var beredd att släppa Hess, vilket framgick av en artikel i den ansedda tidskriften Der Spiegel den 13 april 1987. Fanns det möjligen en rädsla hos västmakterna att Hess i frihet skulle kunna berätta sådant som var komprometterande för britterna? I varje fall kan man undra, varför England fortfarande hemligstämplar mycket av sina akter om Hess. Först år 2017 blir de tillgängliga.

....till Tuffs ambitiösa serie av möten under våren:.
19/4 kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80: Inger Gemicioglu och Elisabeth Hedlund inleder om Guatemala. Senare i dagens Radio Tuff berättar Elisabeth lite om sina besök i Guatemala.
21/4 kl 18.30: Öppet styrelsemöte
30/4 kl 10.30-14: Bokbord i Tyresö centrum
3/5 kl 19: Indienmöte i Tuff-lokalen om projekten med Mia Tranehed och Anna Karin Nylander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar