lördag, oktober 14

”ROSOR” från RADIO TUFF (nr 1451) 15/10 till….

….till   Tuff-aktivisterna Lisa Norgren Benedictsson och Fernando Quiroga, som håller i onsdagmötena med nyanlända afrikaner och afghaner. Om mötet i en fullsatt Tuff-lokal den 11 oktober säger Lisa:  
”Det blev ytterligare ett fint möte i går! Ju mer man får umgås med ungdomarna, desto mer fäster man sig vid dem och lär känna dem som individer. Jag hoppas verkligen att vi fortsätter och hålla kontakten med dem!”
(Foto på invandrarträffen i en fullsatt TUFF-lokal se hemsidan www.tuff.nu  )

….till   Norska Nobelkommittén, som utsåg ICAN till Nobels fredspris. (ICAN betyder Internationella Kampanjen för att Avskaffa Nukleära vapen) Det stämmer bra med Alfred Nobels testamente, där han skrev att priset skulle ges till den som ”gjort mänskligheten den största nytta” och ”som mest eller bäst verkat för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande av fredskongresser” ICAN bildades 2007 och finns nu i över 100 länder och har ca 500 medlemsföreningar.

….till   alla som gläds över priset, bland andra Thomas Hammarberg, som varit kommissionär i Europarådet för mänskliga rättigheter och som nu skriver:                ” Att ge Nobels fredspris till Ican en organisation som jobbat i ett decennium mot spridandet av kärnvapen var ett enastående angeläget beslut. Norska Nobelkommittén levde upp till sin uppgift att främja konstruktivt fredsarbete, utan sidoblickar på vad som är politiskt opportunt. Viktigt var också att priset belönar de verkliga fredsvännerna i ett internationellt nätverk av frivilliga organisationer. Sådana krafter behövs mer än någonsin i en värld där civilsamhällen ignoreras, motarbetas och på vissa håll förtrycks. Beslutet kom minst sagt lägligt. Konventionen om förbud mot kärnvapen har just lagts fram för ratificering av FN:s medlemsstater. Oron över den nordkoreanska regimens provokativa robotskjutningar växer. Rapporter har kommit om att de större kärnvapenländerna moderniserar sina arsenaler och även överväger nya användningar för sådana vapen. Hur kommer då detta fredspris att påverka den svenska debatten?
Nobelkommitténs beslut välkomnas knappast av dem som nu pläderar för att Sverige inte ska ratificera den nya konventionen. Talespersoner för alliansen har redan sagt att de inte kan stödja något steg som skulle äventyra svenskt militärt samarbete med USA eller NATO. Det är också den aspekten som lett till regeringens beslut om en särskild och omfattande utredning om konsekvenserna av att binda sig till konventionen. Nobelkommitténs beslut välkomnas knappast av dem som nu pläderar för att Sverige inte ska ratificera den nya konventionen.”

….till   Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som kommenterar nobelpriset  med:  Det är förstås roligt. Det är välförtjänt och det är på tiden. Det är en organisation som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel.” Men på frågan om Sverige nu skall ratificera den FN-konvention mot kärnvapen som Sverige och 121 av världens länder anslöt sig till blir hon tyvärr svävande.
….till   Birger Schlaug som i tidningen ETC skriver:                                           ”För några veckor sedan hölls en ceremoni vid FN i New York då de länder som redan godkänt avtalet formellt också undertecknade det. De var färre än 50. Sverige, som har hög svansföring i FN-sammanhang och dessutom är medlem av säkerhetsrådet, fanns inte med. Det är en signal som ljuder illa.Samma dag som USA uttryckte sitt hot borde regeringen offentliggjort att man avsåg att skriva under.  Och mycket riktigt meddelade Beatrice Fihn, som är chef för ICAN (den organisation som några veckor senare skulle få fredspriset) att hon var besviken. Hon sammanfattade sin analys så här: ”USA försöker skrämma och mobba länder att inte skriva under. Det är lätt att tränga in ett litet land som Sverige i ett hörn. Men de stora resurser USA lägger ner på att försöka stoppa länder, visar hur rädda de är att avtalet kan påverka hemmaopinionen och stigmatisera kärnvapen.” Hade Sverige stått upp hade det varit en signal. Samma dag som USA uttryckte sitt hot borde den svenska regeringen offentliggjort att man avsåg att skriva under. Det hade varit en fullt rimlig reaktion av en rödgrön regering. Om inte annat så i Olof Palmes utrikespolitiska anda.”

….till   det stora amerikanska mediebolaget NBC (National Broadcasting Company) som nyligen uppgav att Donald Trump vid ett försvarsmöte i juli ska ha sagt att han ville se en tiofaldig ökning av kärnvapenarsenalen, och hänvisar till tre uppgiftslämnare som befann sig i rummet. Trump har påstått att uppgiften är lögnaktig och hotat NBC med indraget sändningstillstånd.

….till   YLE, det finskspråkiga programmet i Sveriges Radio som meddelar att ryssarna nu enligt president Putin kommer att förstöra sina sista lager av kemiska vapen. Putin sade bland annat:   ”Det här är verkligen ett historiskt ögonblick, med tanke på att de mängder som vi ärvde från Sovjetunionen kunde ha förstört allt levande liv flera gånger om”.     Han anklagade samtidigt USA för att inte uppfylla sina internationella åtaganden eftersom amerikanerna redan tre gånger har skjutit fram tidtabellen för när lagren av kemiska vapen ska förstöras

....till    minnet av Stanislav Petrov, som avled i våras 73 år gammal. Kring midnatt den 25 september 1983 tjänstgjorde han som överstelöjtnant vid en anläggning vars funktion var att varna för en amerikansk kärnvapenattack, då han såg på en världsomfattande datorskärm, att en raket hade avfyrats från amerikanskt territorium med Sovjet som mål. Sedan såg han fyra missiler till. Startknappen, som skulle utlösa en motattack med en sky av sovjetiska missiler, blinkade ilsketMen Petrov tvekade tack och lov och så småningom visade det sig "angreppet" vara en felindikation i anläggningens jättedator, förorsakad av vissa väderfenomen som såg ut som ett raketangrepp på monitorn. Petrov har kallats för ”mannen som räddade världen”, men han dog ganska ensam och fattig.

….till   den brittiska tidningen The Guardian, som den 2/11 2013 rapporterade om ett missöde med kärnvapen i USA, som kunde kostat miljoner människor livet. Det handlade om ett amerikanskt bombplan med vätebomber som den 23 januari 1961 flög över Goldsboro i North Carolina. Flygplanet fick problem med motorerna, havererade och började snurra runt i luften. I turbulensen föll bomberna och en av dem kraschade vid ett fält nära Faro i North Carolina och var ytterst nära att detonera. Den var över 200 gånger starkare än Hiroshimabomben. Det var alltså snudd på att finalen i filmen Dr Strangelove upprepades i verkligheten.

….till   Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco, FN:s organ för kultur och utbildning, som på tal om att USA nu lämnar organisationen säger: Vi beklagar att USA väljer att lämna organisationen. Vi ser att Unescos mandat nu är viktigare ån någonsin”.

 ….till kommande lockande evenemang:
Det börjar med ”Vi skulle ha spelat Lysistrate, på Musikvalvet Baggen kl 19 den 16,17,18 oktober. Alltså teater på Svartmangatan 27 om kvinnor, som gjort fina insatser för fred. Manus av Stina Oscarson

Tuffs styrelsemöte är kl 18 den 19 oktober i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80. Alla Tuff-medlemmar är välkomna med synpunkter. Fika, gemyt och debattglädje ingår.

Den 26 oktober har Strandskolan (Tyresö) kl 16-18 sitt årliga Öppet hus med underhållning, utställningar servering av kaffe och mat med mera. Behållningen går oavkortat till fattiga barns skolgång i Indien


Och torsdag den 26 oktober kl 19 blir det Tuff-möte i lokalen, Myggdalsvägen 80 om den föga uppmärksammade massdöden i Jemen på grund av saudiernas bomber mot civila, sjukhus och skolor. Och varje dag drabbas ca 7 000 jemeniter av kolera. Inledare är Roland Hedayat, ordförande i föreningen Jemensolidaritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar