söndag, oktober 22

Helga Henschen skulle fyllt 100 i år

Illustratören, och författaren Helga Henschen (1917-2002) finns det anledning att minnas. 100 år efter hennes födsel finns en utställning av hennes verk på Thielska galleriet och en ny biografi av Birgitta Holm har utkommit med titeln ”Som av fåglar genomflugen”.

I Radio Tuff nr 1042, som sändes 2005, ägnade jag en krönika inte minst om henne: 
VEM BRYR SIG OM ICKEVÅLD I DAG?
I citatboken ”Från Platon till PAF”, som utkom 1989 till Per Anders Fogelströms (PAF) 70-årsdag finns ett par av Helga Henschens texter med, bland annat:

-- Tänk att vi i Lottarörelsen får lika mycket pengar av staten varje månad som alla fredsorganisationerna tillsammans fått på 90 år!
-- Tänk inte så mycket Frida lilla, koka kaffe!

Helga Henschen hade som sin tecknade specialfigur den lilla upproriska flickan Rebella. En av de texter jag minns med glädje men inte ordagrant är till en bild av Rebella där hon svänger ett plakat med texten: ”Vägra värnplikt, vägra döda!” eller något liknande. En förbipasserande dam invänder då med hetta ungefär så här: ”Äsch, vad skulle hända om alla i hela världen vapenvägrade?”

Ja, vad skulle hända då?

I hallen här hemma hänger en liten tavla, som Helga Henschen målat. Den är nästan helt röd men det går att urskilja människohuvuden, uppsträckta händer och texten We Shall Overcome. Den målades på 1960-talet, Martin Luther Kings årtionde, då det var mycket diskussion om icke-våldsmetoder som ett realistiskt alternativ.

Nyss hörde vi här i Radio Tuff Totte Wallin sjunga sin visa med omkvädet: ”Våren dör aldrig i Prag. Se blommorna på Jan Pallachs grav”. Den unge tjecken Jan Pallach brände sig till döds i protest mot Warszawapaktens invasion av Tjeckoslovakien. Den inträffade just den 21 augusti 1968, så i dag är det exakt 37 år sen.

Även några vietnamesiska buddhistmunkar brände sig till döds i protest mot de amerikanska härjningarna i landet. Man kan diskutera om självmord är en icke-våldsmetod. Dagens självmordsbombare, som ofta dödar också oskyldiga civila, använder hur som helst inte ickevåld.

Nuförtiden är det ganska tyst om ickevåldsmetoder. Vi hör många vackra deklarationer om vördnaden för livet och alla människors lika värde men i praktiken tycks tron på det militära massmördandets effektivitet vara orubbad. Dessutom är detta barbari så häftigt att skildra i filmer och för andra medier, att fredliga manifestationer blir blaha, blaha i jämförelse.

På 1960-talet väckte ännu ickevåldet medial uppmärksamhet, till exempel boken ”Fredspolitik – Civilmotstånd”. Den skrevs av bland andra tuff-medlemmarna Lennart och Åsne Liedén och innehöll många exempel på framgångsrikt ickevåldsmotstånd. I dag är vi mycket duktigare på att protestera mot militaristisk utrikespolitik än att komma med konkreta förslag på icke-våldsliga metoder att bekämpa övervåldet med.

Vi som hoppfullt sjöng ”We Shall Overcome” en gång har väl inte –gud förbjude!—förlorat hoppet om andra lösningar på konflikter än det militära mördandet?
---------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1042) 2005-08-21
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar