fredag, oktober 13

Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco:

Hälsningar från trettioåttonde breddgraden

Mitt första besök i Las Vegas var strax efter finanskraschen för snart tio år sedan. Flera halvfärdiga byggen hade övergivits, och stan såg rätt deprimerande ut. Jag gick på strippen och fånglodde upp på hotellfasader och enorma reklamtavlor. Det var därför jag trampade i något kletigt på trottoaren, som visade sig vara bajs, människobajs.

Jag och sonen hade varit på biltur till Grand Canyon och den närbelägna Hooverdammen, båda längs Coloradofloden som flyter ut i Baja California-viken i Mexiko. Vi hade stannat för att äta lunch. Vi tog oss igenom ett rökigt kasino upp på andra våningen, där vi vräkte i oss en buffé av kött, fläsk, fisk, kinamat, pizza, coca-cola, efterrätt, kaffe och bakelser för elva dollar per skalle. Sedan vidare genom Death Valley och hem.
Mitt andra och senaste besök var för två år sedan. Nu var det full rulle, glitter, musik och massor med folk. Och otroligt hett. Vi hade bokat hotellrum och var på väg till New Mexico – frun och jag – och skulle se på stan och fortsätta nästa morgon. För några dollar mer kunde vi tagit in på Donald Trumps förgyllda hotell, men det låg lite för avsides.
Det var nyheten om massakern på 58 människor, som fick mig att ”återvända” till Las Vegas i morse. Steven Paddock, 64, från Mesquite, en småstad 15 mil bort på gränsen till Arizona, hade tagit in på hotell Mandalay Bay i ett rum på 22:a våningen, med ett dussintal skjutvapen, automatgevär, kikarsikten, pistoler, stativ, ammunition och en del elektroniska prylar.
Diagonalt över strippen – huvudstråket genom centrala staden – pågick en konsert, och han brassade på rakt genom fönstren med sina uppriggade automatvapen. De dödade människorna befann sig 400 meter bort. Han hade skaffat sig rejäla don.
Mr Paddock fanns inte i något brottsregister, och hans vapen tycks ha inhandlats helt legalt, bl a i butiken Guns & Guitars i hemstaden Mesquite.
Trots att jag läst många nyheter om amerikaner som dött av skottskador (några tiotusental per år), blev jag lite skakad av detta.
Å andra sidan händer det rätt ofta att 60 människor dödas av någon självmordsbombare, men det är nästan alltid i Afghanistan eller Mellanöstern och engagerar oss knappast. Både offer och förövare förblir anonyma och ses i väst som ”expendable”, oetiketterad förbrukningsvara.
Dock vill jag hävda att det finns ett samband mellan krigen mot försvarslösa länder i främmande världsdelar, militarismen på hemmaplan och hopplösheten, nihilismen, ökande överdoser och självmord och det blinda ursinnet hos så många så kallade vanliga amerikaner.
Men som vanligt begriper ingen någonting. Mannen bodde i sitt hus i sin lilla stad, och verkade helt normal. Det finns ju så många onormala typer.
En av dem, kanske också 64 år gammal, sitter nästan var dag några timmar på stentrappan upp till dörren in till mitt hus. Jag gissar att han sitter där av den enkla anledningen att jag aldrig bett honom flytta på sig. Det har förmodligen mina grannar gjort, när han testat deras trappor. Han ser otroligt lycklig ut och hälsar alltid på mig som en kär gammal vän. Jag hälsar tillbaks och kliver förbi honom uppför trappan. Han har aldrig försökt inleda en konversation, kanske talar han inte engelska. Ej heller tigger han, utan brukar mest pilla med sin mobil. Annars hänger han ofta utanför spritbutiken nere i gathörnet. Skulle han härskna till en vacker dag, har jag anledning att hoppas han går lös på grannarna och inte mig.
Vad som började som en protest av några fotbollsspelare (amerikansk ”fotboll”!) mot polisbrutalitet riktad mest mot svarta amerikaner, har spridit sig och resulterat i en diskussion om stjärnbaner och nationalsång. Bakgrunden är bland annat att militären rutinmässigt visar upp sig på fotbollsmatcher, paraderar på plan, vecklar ut (och ihop) enorma amerikanska flaggor, leder ceremonier, spelar marschmusik och nationalsång. Redan har protesterande spelare avstängts eller fått sparken från sina jobb. På de stora matcherna flyger stridsflygplan i formation över stadion. Det känns välkommet att en och annan börjat protestera.
Jag sitter alltså i vilddjurets mage, the belly of the beast, och försöker förmedla några spridda tankar om läget. Väsentligen händer inget särskilt. Ett massmord här, lite protester där, ekonomin tuffar på och vapenfabrikanternas aktier steg i morse. Efter varje ”masskjutning” sprids rykten om att kongressen ska införa hårdare vapenlagar, vilket får folk att rusa till närmaste vapenhandlare och bunkra upp medan det är fritt fram.
På veganrestaurangens uteservering intill spritbutiken nere i hörnet sitter smala damer och intar sina veganluncher, medan deras snälla hundar serveras garanterat rent källvatten. Mitt emot är yogastudion igång från tidig morgon till sen kväll. Damerna (mest) som frekventerar detta etablissemang är än smalare och medför ibland hund. Kanske deltar även hundarna i yogaövningarna. I vart fall gör de ett väldigt harmoniskt intryck. Vi måste väl trots allt leva i den bästa av världar?


Bengt Svensson. (Uppläst i Radio Tuff www.tyresoradion.se  från 15 oktober)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar